- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Αμερικανική δικαιοσύνη καταβάλει μία ακόμη προσπάθεια να εκδοθεί στη χώρα ο Τζούλιαν Ασάνζ μετά την απόρριψη του αιτήματος από την Βρετανία.
Oι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες να εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς η βρετανική δικαιοσύνη να εξετάζει από σήμερα την έφεση που ασκήθηκε στην αρχική άρνηση έκδοσης του ιδρυτή της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks.
Η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ --όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης --, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.
Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.
Ο ψυχίατρος Μάικλ Κόπελμαν έχει παραδεχθεί ότι απέκρυψε από τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι ο πελάτης του έγινε πατέρας δύο φορές το διάστημα που βρισκόταν κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Η έφεση θα εκδικαστεί σήμερα και αύριο. Εφόσον απορριφθεί, η Ουάσινγκτον θα μπορεί πλέον να προσφύγει μόνο στο Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί να εξετάσει την προσφυγή των ΗΠΑ. Σε περίπτωση νίκης, η υπόθεση δεν θα κλείσει καθώς άλλο δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει τη βάση της απόφασης.
Γιατί κατηγορείται ο Ασάνζ
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019 αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει όταν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Φοβόταν ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή τη Σουηδία, όπου οι κατηγορίες εναντίον του για βιασμό εγκαταλείφθηκαν. Τον Ιούλιο, διοικητικό δικαστήριο του Κίτο αποφάνθηκε πως έγιναν διαδικαστικά σφάλματα όταν χορηγήθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού στον Αυστραλό το 2017.
Ο Αυστραλός, τον οποίο στηρίζουν πολλές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη επειδή από το 2010 διέρρευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα, στρατιωτικά και διπλωματικά, που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016, τα WikiLeaks δημοσίευσαν μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών που έπλητταν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τα οποία σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα πειρατείας εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξή της και ο Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε συνέργεια με τη Μόσχα. Έρευνα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ δεν κατέδειξε αν μέλη του επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν με τη Ρωσία στη διάρκεια των εκλογών.
«Μόνιμη απειλή»
Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου —ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF)—«βαθιά ανήσυχες» είχαν ζητήσει στα μέσα Οκτωβρίου με ανοικτή επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.
Η διαδικασία εναντίον του Ασάνζ είχε ξεκινήσει στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα που τον διαδέχθηκε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, «ο υπουργός Δικαιοσύνης του θα μπορούσε να αποφασίσει να ακυρώσει την απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ και να ζητηθεί η έκδοσή του», εξήγησε ο Καρλ Τομπίας, ειδικός στο αμερικανικό δίκαιο.
Όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό, σημειώνει ο ίδιος, κάτι που καταδεικνύει, όπως επισημαίνει, ότι οι ΗΠΑ «ίσως να τον θεωρούν μια μόνιμη απειλή για την ασφάλειά τους».
Η διευθύντρια διεθνών εκστρατειών των RSF Ρεμπέκα Βίνσεντ εκτίμησε ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχασε την ευκαιρία «να πάρει αποστάσεις από τους προκατόχους του».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ