Κοσμος

Facebook, Instagram και WhatsΑpp - Επανήλθαν μετά από 6 ώρες

«Iστορικό blackout»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Facebook
Facebook © Unsplash / Brett Jordan

Τουλάχιστον έξι ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας τα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Whatsapp τα οποία σταδιακά επανέρχονται.

H μεγαλύτερη εταιρεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το Facebook, επανέρχεται σταδιακά σε λειτουργία μετά από το μεγαλύτερο blackout στην ιστορία της το οποίο διήρκησε πάνω από 6 ώρες. 

Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν επανέλθει πλήρως οι λειτουργίες σε όλες τις πλατφόρμες, καθώς ζητήματα εντοπίζονται στο WhatsApp που βρίσκεται ακόμη εκτός σύνδεσης. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι το messenger λειτουργούσε στα κινητά, όχι όμως στους υπολογιστές, καθώς έβγαζε μήνυμα «δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο» Προβλήματα σύνδεσης από υπολογιστή υπήρχαν και στο Instagram, τα οποία οι τεχνικοί της εταιρείας καταβάλουν επίσης προσπάθεια να επιλύσουν.

Ωστόσο φαίνεται ότι σιγά-σιγά τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν δισεκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο μετά το πρωτοφανές «κρασάρισμα» του Facebook αρχίζουν να διορθώνονται.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του εξωτερικού, οι τεχνικοί επιχείρησαν «χειροκίνητη επαναφορά» στους σέρβερ της εταιρείας, η οποία εν τέλει φαίνεται ότι πέτυχε. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «New York Times», ένα μικρό γκρουπ εργαζομένων εστάλη στο Κέντρο Δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, προκειμένου να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του Facebook μετά την επάνοδο της πλατφόρμας σε λειτουργία

«Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook.

Τι έφταιξε για το «ιστορικό blackout»

Ο ιστότοπος Down Detector, που ελέγχει την ομαλή λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι αρχικά δεκάδες χιλιάδες χρήστες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο δεν είχαν πρόσβαση με το πρόβλημα να επεκτείνεται και σε άλλα μέρη.

Οι Times της Νέας Υόρκης επικοινώνησαν με δύο υπαλλήλους-μέλη της ομάδας ασφάλειας του facebook οι οποίοι τόνισαν ότι το πρόβλημα δεν οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση. Όπως ανέφεραν, θα ήταν εξωφρενικό χάκερς να ρίξουν τις τρεις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του πλανήτη για μερικές ώρες ταυτόχρονα.

Ο Tζον Γκράχαμ Κάμινγκ, επικεφαλής της εταιρίας τεχνολογίας Cloudfare, πιθανολόγησε ότι το πρόβλημα οφείλεται στους διακομιστές του facebook οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν.

Το Internet χρησιμοποιεί ένα κατανεμημένο σύστημα ονοματοδοσίας που ονομάζεται Domain Naming System (DNS). Το σύστημα DNS μας επιτρέπει να αναφερόμαστε σε υπολογιστές και άλλες συσκευές, όπως τα γνωστά μας rooter που διαμοιράζουν το διαδίκτυο στις οικιακές συσκευές με ονόματα και όχι με την IP διεύθυνση η οποία είναι δύσκολη μνημονικά και άβολη στη χρήση.

Άλλωστε, παρόμοιο τεχνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στο παρελθόν, θέτοντας εκτός λειτουργίας μεγάλους ιστότοπους τον τελευταίο χρόνο. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, όπως σημειώνει το BBC, αρκούσε ένας μόνο χρήστης που άλλαξε τα στοιχεία του λογαριασμού του για να προκληθεί blackout, που διήρκεσε πάνω από μία-δύο ώρες, τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο, η Facebook τηρεί μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος, αφού δεν έχει επιβεβαιώσει την αιτία της διακοπής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.