- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Η Τουρκία επιθυμεί όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ταγίπ Ερντογάν να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο την αμυντική της συνεργασία με τη Ρωσία .
Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω κοινά βήματα με τη Ρωσία στην αμυντική βιομηχανία, σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια, δήλωσε ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για περαιτέρω κυρώσεις.
Kατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση με τον Πούτιν πρότεινε να δουλέψει η χώρα του μαζί με τη Ρωσία για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων.
Η αγορά το 2019 από την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400 έκανε την Ουάσινγκτον να ακυρώσει την πώληση στην Τουρκία αμερικανικών μαχητικών F-35 και να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.
Όταν ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία θα αγοράσει περισσότερους S-400, η Ουάσινγκτον δήλωσε πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω μέτρα στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας που τιμωρεί χώρες οι οποίες αγοράζουν ρωσικά όπλα.
Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, δεν υπάρχει ζήτημα να κάνει «ούτε βήμα πίσω» αναφορικά με την παράδοση μιας δεύτερης συστοιχίας S-400. Αντιθέτως οι δύο ηγέτες μίλησαν για το πώς «θα ανεβάσουμε σε ένα πιο υψηλό επίπεδο» την τουρκορωσική στρατιωτική συνεργασία.
Στα σχόλια που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε χθες, Τετάρτη, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν δεν μίλησε για περαιτέρω αγορές S-400, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και αναφέρθηκε σε άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εν εκτάσει ποια βήματα να κάνουμε στην παραγωγή κινητήρων αεροπλάνων, ποια βήματα να κάνουμε αναφορικά με μαχητικά αεριωθούμενα», δήλωσε προσθέτοντας ότι άλλα μέτρα μπορεί να περιλάβουν τη ναυπήγηση πλοίων και υποβρυχίων.
Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου στη νότια Τουρκία και ο Ερντογάν δήλωσε πως πρότεινε να συνεργαστεί η Ρωσία στην κατασκευή άλλων δύο σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών.
Εξάλλου ο Ερντογάν δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες των δύο ηγετών σχετικά με τη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα την περιφέρεια του Ιντλίμπ, όπου ρωσικές επιδρομές εναντίον μαχητών, τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως προβλήματα δημιουργούνται μερικές φορές στις περιοχές στις οποίες διασφαλίζουμε την ασφάλεια στο Ιντλίμπ. (...) Υπογραμμίζουμε τη σημασία του να δρούμε από κοινού στο θέμα αυτό», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Το θεοκρατικό καθεστώς δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.