Κοσμος

Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον στη Γερμανία;

Τι προβλέπει ο Τύπος της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προεκλογικές αφίσες από τη Γερμανία
Προεκλογικές αφίσες από τη Γερμανία ©EPA Pool

Οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν εκτιμήσεις για το μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Λιγότερο από τρεις μέρες απομένουν από τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, και όλοι αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της κάλπης μετά τις διάφορες εκπλήξεις της προεκλογικής περιόδου. 

H Zeit Online παρατηρεί: «Στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές οι κορυφαίοι πολιτικοί των μεγαλύτερων κομμάτων έκλεισαν το μάτι σε πιθανές επιλογές συγκυβέρνησης. Στον "τελευταίο γύρο" το βάρος έπεσε στο ποιος θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα με ποιον μετά τις εκλογές. Τα κρατικά κανάλια ARD και ZDF είχαν ήδη κανονίσει να τοποθετήσουν τους πολιτικούς σε υποτιθέμενα ‘στρατόπεδα’: από τη μια μεριά Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι και στην άκρη η Εναλλακτική για τη Γερμανία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όλαφ Σολτς «έκανε πάντως για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι κατά προτίμηση θα συγκυβερνούσε μόνο με τους Πρασίνους», ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ «κράτησε ρητά απόσταση από τα δύο νυν συγκυβερνώντα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες».

Από το τελικό ντιμπέιτ και με τα επτά κόμματα της Bundestag

Το Spiegel Online, μεταξύ άλλων, εστιάζει στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ: «Τι απομένει τελικά από αυτή την εμφάνιση του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης; Ότι προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν CDU/CSU συνεχίζει να βασίζεται πλήρως σε μια εκστρατεία φόβου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς (…) "Πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί ως Χριστιανική Ένωση ώστε να μην καταστεί εφικτός ένας τέτοιος συνασπισμός", ανέφερε».

«Άγνωστος Χ» πάντως στο μετεκλογικό σκηνικό παραμένουν οι Φιλελεύθεροι. Όπως παρατηρεί το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του: «Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δυνατές φαίνονται μετεκλογικές συνεργασίες τόσο με τη Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (…) Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ στέλνει σήματα προς την κατεύθυνση της Χριστιανικής Ένωσης – και αυτή τη φορά στο ντιμπέιτ, ωστόσο άφησε μια μικρή πόρτα ανοιχτή στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, το βασικό ζήτημα των Φιλελευθέρων».

FAZ: Φυσάει «κοκκινο-πράσινος» μετεκλογικός αέρας;

Αν και δεύτερος, ο Βίλι Μπράντ σχημάτισε το 1969 κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελευθέρους,

Σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο SPD  και τα σενάρια που το θέλουν να είναι το κόμμα εκείνο που θα καθορίσει τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. «Ούτε το ίδιο το SPD μπορεί ακόμη να πιστέψει καλά καλά ότι μπορεί να κάνει το θαύμα την Κυριακή και να περάσει τη Χριστιανική Ένωση», παρατηρεί η FAZ. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, «το SPD διαθέτει την εμπειρία από τη δεκαετία του ’70, όταν είχε καταφέρει να μπει στην καγκελαρία ως δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, με τη βοήθεια ενός κυβερνητικού εταίρου».

Αλλά τι μπορεί να συμβεί σήμερα; Σύμφωνα με το σχόλιο, «ακόμη κι από τη δεύτερη θέση ο Σολτς θα είχε την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πρασίνους και την Αριστερά. Ο συμ-πρόεδρος του SPD Φρανκ Βάλτερ-Μπόργιανς παραδέχθηκε έμμεσα ότι ο Σολτς δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη αυτή την επιλογή (…) Σαν να μύρισε πρωινός "κοκκινο-πράσινος" αέρας με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς».

Στην εισαγγελική παρέμβαση στην Ελλάδα για το κύμα μηνύσεων από αντιεμβολιαστές αναφέρεται η Τageszeitung και σημειώνει: «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα επιθυμεί να μην κινείται αυτόφωρη διαδικασία μετά από μηνύσεις αντιεμβολιαστών και αρνητών του κορωνοϊού, σε περίπτωση που οι καταγγελίες στρέφονται κατά της τήρησης των κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό».

Όπως σημειώνει η ΤΑΖ, η αφορμή έγκειται στο ότι «είχε προηγηθεί κύμα μηνύσεων από αντιεμβολιαστές και αρνητές του κορωνοϊού, οι οποίες στρέφονταν κυρίως κατά εκπαιδευτικών και γιατρών. Γονείς κατήγγειλαν διευθυντές σχολείων ή μεμονωμένους εκπαιδευτικούς, επειδή δεν τους επέτρεπαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα και χωρίς τεστ κορωνοϊού. Και τα δύο είναι υποχρεωτικά στην Ελλάδα. Αλλά και γιατροί γίνονται επανειλημμένως στόχοι. Υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που αρνήθηκαν υποστήριξη της αναπνοής σε νοσοκομεία, επειδή δεν πίστευαν στην ύπαρξη του κορωνοϊού. Μηνύσεις υποβλήθηκαν κατά γιατρών που υπέβαλαν υποχρεωτικά ασθενείς σε υποστήριξη της αναπνοής».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.