Κοσμος

Μπουρουντί: Εκτοπισμός 100.000 ατόμων λόγω φυσικών καταστροφών

Λόγω των πλημμυρών και άλλων καταστροφών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλημμύρες στο Μπουρουντί
Πλημμύρες στο Μπουρουντί © Twitter

Οι πλημμύρες και οι άλλες φυσικές καταστροφές ανάγκασαν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια στο Μπουρούντι.

Τουλάχιστον 100.000 άτομα εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο Μπουρουντί τα τελευταία χρόνια λόγω των φυσικών καταστροφών που σημειώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Η χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής αντιμετωπίζει από το 2015 βαθιά πολιτική κρίση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους και ωθήσει στην εξορία περίπου 400.000 κατοίκους της χώρας.

Ωστόσο σήμερα "περισσότερο από το 84% των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Μπουρούντι (...) έχει εγκαταλείψει την εστία του κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών παρά λόγω των συγκρούσεων, κυρίως εξαιτίας της ανόδου της στάθμης (των υδάτων) της λίμνης Τανγκανίκα, της δεύτερης μεγαλύτερης της Αφρικής", επισημαίνει η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση.

Τον Απρίλιο, η στάθμη της λίμνης είχε ανέβει κατά περίπου 4 μέτρα σε σχέση με τα φυσιολογικά της επίπεδα, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια, σημειώνει η μκο, η οποία δραστηριοποιείται στο Μπουρούντι.

Η ΜΚΟ, η οποία αγωνίζεται για την προστασία των παιδιών, υπογραμμίζει ότι αυτά έχουν πληγεί ιδιαίτερα. "Υπολογίζεται ότι 7.200 εκτοπισμένοι --ήτοι 7% του συνόλου τους-- είναι μωρά κάτω του ενός έτους", προσθέτει η Save the Children.

Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν σχολείο και πολλά λαμβάνουν μόνο ένα γεύμα ημερησίως, προσθέτει η Save the Children.

"Ο κόσμος δείχνει ότι έχει ξεχάσει το Μπουρούντι, το οποίο καταβάλλει ήδη μεγάλο τίμημα για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, και τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο", δήλωσε η Μάγκι Κορντ, διευθύντρια της ΜΚΟ για την Ρουάντα και το Μπουρούντι.

"Βλέπουμε οικογένειες που είχαν στο παρελθόν σταθερή στέγη, όλα τα παιδιά τους στο σχολείο και δύο γονείς που εργάζονταν, να αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές, χωρίς δουλειά, χωρίς τροφή, με τα παιδιά τους να είναι υποχρεωμένα να δουλέψουν για ένα δολάριο την ημέρα για να υποστηρίξουν την οικογένειά τους", τονίζει.

Η ΜΚΟ επικαλείται επίσης την περίπτωση της Αριέλ, μιας εφήβου το σπίτι της οποίας πλημμύρισε σε μια νύχτα από την αιφνίδια άνοδο της στάθμης της λίμνης και η οποία μεταφέρει και στοιβάζει τούβλα για περίπου ένα ευρώ την ημέρα.

"Τις περισσότερες μέρες τρώω, αλλά κάποιες μέρες δεν έχω να φάω κανένα γεύμα", λέει η 17χρονη.

"Η κατάσταση με τις πλημμύρες έχει γίνει χειρότερη από πριν", σημειώνει από την πλευρά της η Μαρί, αγρότισσα και μητέρα 3 παιδιών. "Φοβάμαι μην πεθάνουν από την πείνα τα παιδιά μου", λέει.

Εδώ και δύο χρόνια, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν καταφέρει πλήγμα σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανατολική Αφρική, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 265 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Αυτές συνδέθηκαν με ένα φαινόμενο που ονομάστηκε "δίπολο του Ινδικού Ωκεανού": μια διαφορά θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική ζώνη του Ωκεανού, που προκαλεί ύγρανση του αέρα και βροχές στην ανατολική Αφρική.

Σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, οι πλημμύρες θα προκαλούν τον εκτοπισμό ετησίως κατά μέσον όρο 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αφρική ως το 2050.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.