Κοσμος

Συμβούλιο Ευρώπης σε Τουρκία: Αποφυλάκιση Καβαλά αλλιώς κυρώσεις

Ο Τούρκος φιλάνθρωπος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διέταξε την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διέταξε σήμερα την Τουρκία να αποφυλακίσει τον αντιπολιτευόμενο Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Ο 63χρονος Καβαλά, μαικήνας και προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.

Το γεγονός ότι ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή «υποδηλώνει την άρνηση των (τουρκικών) αρχών να υπακούσουν σε αυτήν την εντολή του Δικαστηρίου», αναφέρει η Επιτροπή των Υπουργών.

Το όργανο αυτό, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί τους συνεδρίαζε από την Τρίτη μέχρι και χθες Πέμπτη για να εξετάσει αν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καθώς η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση του 2019, η Επιτροπή «εξέφρασε τη βούλησή της να γνωστοποιήσει επισήμως στην Τουρκία την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διαδικασία» σε βάρος της στην επόμενη συνεδρίασή της (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), εφόσον ο Καβαλά δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε.

Η διαδικασία αυτή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών μελών (δηλαδή 32 σε σύνολο 47) ώστε να επικυρωθούν οι τυχόν κυρώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, το 2017. Και σε εκείνη την περίπτωση το Μπακού δεν αποφυλάκιζε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Ιλγκάρ Μαμάντοφ. Απέναντι στην απειλή των κυρώσεων ο Μαμάντοφ αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία θα περιλαμβάνει την παραπομπή στο ΕΔΑΔ του ερωτήματος εάν η Τουρκία έχει παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μη τηρώντας την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Εάν το δικαστήριο διαπιστώσει παράβαση, η Επιτροπή Υπουργών μπορεί στη συνέχεια να αρχίσει να εξετάζει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Η συμμετοχή της Τουρκίας ή τα δικαιώματα ψήφου της στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσαν να ανασταλούν στο τέλος των διαδικασιών αυτών, τονίζει το Reuters.

Τι συνέβη την άνοιξη του 2013 στην Κωνσταντινούπολη

 

Την άνοιξη του 2013 χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν κατά της αυταρχικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του AKP. Αριστεροί, εθνικιστές, οπαδοί ποδοσφαίρου, Κούρδοι, γυναίκες με μαντήλα – η τουρκική κοινωνία σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν τα οικοδομικά σχέδια της κυβέρνησης σε ένα πάρκο κοντά στη γνωστή πλατεία Ταξίμ. Ο Ερντογάν ήθελε να μετατρέψει ένα πρώην οθωμανικό στρατόπεδο -που κατεδαφίστηκε το 1940- μεταξύ άλλων και σε εμπορικό κέντρο.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο και κατασκήνωσαν με σκηνές μέρα-νύχτα στο χώρο. Ο Καβαλά γνωστός και σεβαστός στους κύκλους των διανοητών εκτός και εντός Τουρκίας για το έργο του, κατέβηκε και αυτός στους δρόμους, φέρνουν γλυκά και μάσκες στους διαδηλωτές. Αυτά ήταν και τα πειστήρια βάση των οποίων κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις. 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ