Κοσμος

Yποχρεωτικό το «πράσινο» πάσο στην Ιταλία και επίσημως

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθιερώνει το μέτρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ» ΣΤΗ ΡΩΜΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ» ΣΤΗ ΡΩΜΗ | ΦΩΤΟ: EPA/CLAUDIO PERI

Η Ιταλία υιοθέτησε και επισήμως το «Πράσινο Πάσο» της COVID-19 υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Την υποχρεωτική υιοθέτηση του «πράσινου πάσου» της Covid-19 για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα βρει εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου, επισημοποίησε σήμερα η ιταλική κυβέρνηση. Η χώρα γίνεται έτσι η πρώτη στην Ευρωπαική Ήπειρο που λαμβάνει αυτό το μέτρο.

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το υγειονομικό πιστοποιητικό για δραστηριότητες αναψυχής και για ταξίδια, αλλά καμία δεν το έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το «πάσο», στην Ιταλία ισχύει για έναν χρόνο και μπορεί να το αποκτήσει, κανείς, δεκαπέντε ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, «στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τα τρία εκατομμύρια εργαζομένων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί - και σε μεγάλο βαθμό είναι αναποφάσιστοι - να σπεύσουν να αποκτήσουν τη σημαντική, αυτή ασπίδα προστασίας».

Στην συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τόνισε ότι αν, χάρη και στο πράσινο πάσο, η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν οδηγήσει σε προβληματική αύξηση των μολύνσεων, τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να μειωθούν κάποιοι περιορισμοί όπως -για παράδειγμα- σε ό,τι αφορά την χωρητικότητα θεάτρων και κινηματογράφων.

Από την μεριά του, ο υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα δήλωσε ότι «το μέτρο αυτό αφορά 23 εκατομμύρια πολίτες» και πως «δεν είναι τυχαίο ότι το πράσινο πάσο θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, διότι δίδεται η ευκαιρία σε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, να εμβολιαστούν». Ο Μπρουνέτα, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί, τώρα που θα μπούμε στο φθινόπωρο και θα μειωθεί η θερμοκρασία, να μην ευνοηθεί η κυκλοφορία νέων παραλλαγών του ιού».

H ιταλική κυβέρνηση απαιτεί στο εξής από όλους τους εργαζόμενους «πράσινο πάσο», για να μπορούν να εισέρχονται στους χώρους εργασίας. Όποιος παραμείνει σε καθεστώς τηλεργασίας, δεν θα υποχρεούται να διαθέτει πράσινο πάσο για να δουλεύει, αλλά θα το χρειάζεται για να εισέρχεται σε σχεδόν όλους τους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, καφέ, γυμναστήρια, κινηματογράφους, θέατρα και εκθέσεις.

Παράλληλα, οι πολίτες που δεν διαθέτουν πράσινο πάσο, θα μπορούν να συνεχίσουν να εισέρχονται σε χώρους εργασίας και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο, πραγματοποιώντας, κάθε 48 ώρες, νέο τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Η Ιταλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, και τον όγδοο υψηλότερο στον κόσμο.

Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Οι άλλες εκλογές
ΗΠΑ: Οι άλλες εκλογές

Οι Καλιφορνέζοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα αν θα επικρατήσει ο Τραμπ ή η Χάρις, αλλά αν θα ψηφιστούν μια σειρά από πολιτειακά μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τους πολίτες της Καλιφόρνιας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.