- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Να καταστήσει υποχρεωτικό το «πράσινο πάσο» για κορωνοϊό σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία.
Η Ιταλία σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό το «πράσινο πάσο» για τον κορωνοϊό για τους εργαζομένους τόσο στο Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου υπουργός. Η Ιταλία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε κάτι τέτοιο, ενώ προσπαθεί να αυξήσει τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος και να εξαλείψει τις νέες μολύνσεις Covid-19.
Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Μαριαστέλα Τζελμίνι δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, θα αποτελέσει «σημαντική στιγμή» στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού.
Η Ιταλία έχει σταδιακά επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού στον χώρο εργασίας, παρά τις διαφωνίες για το θέμα αυτό εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Τζελμίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα.
«Κινούμαστε προς ένα υποχρεωτικό "πράσινο πάσο", όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα αλλά και για αυτούς του ιδιωτικού» δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI.
Και πρόσθεσε: «Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού και μπορούμε μόνο να περιορίσουμε τη μόλυνση, εμβολιάζοντας μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού».
«Πράσινο πάσο» στην Ιταλία για τον κορωνοϊό - Τι περιλαμβάνει
Το «πράσινο πάσο» είχε αρχικά σχεδιαστεί για να διευκολύνει τα ταξίδια μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως τα μουσεία, τα γυμναστήρια και το εσωτερικό των εστιατορίων.
Το πράσινο πάσο, σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή, πιστοποιεί ότι κάποιος:
- Έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου,
- έχει αρνητικό τεστ ή
- ανέρρωσε πρόσφατα από τον ιό.
Η Ιταλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19 στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία, και τον 8ο υψηλότερο στον κόσμο.
Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» στην Ιταλία - Τι υποστηρίζουν οι πολέμιοι
Η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σε τεταμένο κλίμα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της παράτασης της χρήσης του «πράσινου πάσου», αλλά εσωτερικά το κόμμα του είναι διχασμένο στο θέμα αυτό. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα φθάσει στο σημείο που προανήγγειλε η Τζελμίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Αυτοί που αντιτίθενται στο «πράσινο πάσο» στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες και είναι η «πίσω πόρτα» προκειμένου να εξαναγκαστούν οι πολίτες σε εμβολιασμό.
Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το υγειονομικό πιστοποιητικό για δραστηριότητες αναψυχής και για ταξίδια, ωστόσο καμία δεν το έχει καταστήσει υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, όπως σχεδιάζει να κάνει η Ιταλία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις