Δανία – Γαλλία: Το εμβολιαστικό success story των δύο χωρών
H ATHENS VOICE αναζητά απαντήσεις μιλώντας με Έλληνες που ζουν στη Δανία και στη Γαλλία
Πώς έφτασε η Δανία στα ανοιχτά πάρτι και πώς η Γαλλία αύξησε την εμβολιαστική της κάλυψη; Η ATHENS VOICE συνομίλησε με δύο Έλληνες που ζουν στις δύο χώρες.
Το περασμένο Σάββατο στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με προ-πανδημικά χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα κλειστό γυμναστήριο, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς μάσκες και αριθμητικούς περιορισμούς. Ήταν το πρώτο μεγάλο πάρτι. Την Παρασκευή η Δανία ήρε όλους τους περιορισμούς - η εμβολιαστική κάλυψη (στο σύνολο του πληθυσμού) είχε φτάσει στο 73,4%.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία υπερέβη το 80% της εμβολιαστικής κάλυψης, ωστόσο μια σειρά μέτρων παραμένουν σε ισχύ με βασικό το εξής ένα: Το λεγόμενο «pass sanitaire» (κάρτα υγείας), η χρήση της οποίας σηματοδότησε μια έμμεση υποχρεωτικότητα που οδήγησε σε σημαντική αύξηση στα ποσοστά του εμβολιασμού.
Πώς έφτασε η Δανία στα ανοιχτά πάρτι και πώς η Γαλλία αύξησε σε τέτοιο βαθμό της εμβολιαστική της κάλυψη; Η ATHENS VOICE συνομίλησε με δύο Έλληνες που ζουν σε αυτές τις χώρες, αναζητώντας απαντήσεις.
Πώς έφτασε η Δανία στα ανοιχτά πάρτι
Η Ελίζα Γαλουζή Νίλσεν είναι κοινωνική λειτουργός στον δήμο της Κοπεγχάγης. Ζει στη Δανία τα τελευταία 26 χρόνια, είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη. Θεωρεί σχεδόν αυτονόητη την εξέλιξη στη χώρα της, αποδίδοντάς την στην εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στα πολύ χαμηλά ποσοστά αμφισβήτησης της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
«Την πανδημία την περάσαμε σχετικά εύκολα με την οικογένειά μου. Μας έστειλαν σπίτι το Μάρτιο του 2020 έως και τα μέσα Ιουνίου. Τα περισσότερα τα έκανα με τηλεργασία, ενώ αν είχα συναντήσεις με οικογένειες που συνεργάζομαι κρατούσαμε αποστάσεις. Δουλεύω με παιδιά και νέους που έχουν σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα», λέει, εξηγώντας πώς η Δανία διαχειρίστηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
«Μας παρότρυναν να κάνουμε τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Δεν πληρώναμε, υπήρχαν κέντρα σε όλη την πόλη όπου μπορούσες να πας. Σε 5 λεπτά είχες τελειώσει. Σου έκαναν rapid test, ενώ αν είχες συμπτώματα κρυώματος, σου έκαναν PCR. Όταν άνοιξαν τα εστιατόρια και τα μπαρ πέρυσι, μπορούσες να πας μόνο αφού είχες κάνει τεστ», τονίζει. Κατόπιν η χώρα μπήκε σε νέα καραντίνα από τα Χριστούγεννα μέχρι τον Μάιο, οπότε άρχισε ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό, καθώς είχαν προηγηθεί οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Η ίδια έκανε την πρώτη δόση τον Ιούνιο και την δεύτερη τον Ιούλιο. «Όλη η οικογένεια, καθώς και οι συνάδελφοί μου έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και πλέον είμαστε όπως και πριν την πανδημία. Κανένας δεν φοράει μάσκες, βγαίνουμε κανονικά», υπογραμμίζει και σημειώνει: «Είμαι ευχαριστημένη, επανερχόμαστε στην κανονική μας ζωή».
Η ερώτηση είναι αναπόφευκτη: Δεν έχετε αρνητές εκεί; Δεν έχετε διαμαρτυρίες;
«Είχαμε τους Men in Black τον Φεβρουάριο, έκαναν 4-5 διαδηλώσεις, αλλά τίποτα σοβαρό. Υπάρχουν λίγοι αρνητές, οι περισσότεροι είναι μετανάστες που μάλλον δεν εμπιστεύονται το κράτος. Οι περισσότεροι Δανοί δεν φοβούνται το εμβόλιο. Το βλέπω και το ακούω από όλους, από τους συναδέλφους μου, τους συναδέλφους του άντρα μου, τους φίλους μας, την οικογένεια μας», τονίζει.
Και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω έρθει σε επαφή με κάποιον που να φοβάται. Μόνη η Σομαλή καθαρίστρια στη δουλειά μου είπε ότι φοβάται να το κάνει. Προσπάθησα να την καθησυχάσω, αλλά πιστεύω ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης στο κράτος».
Είναι οι θεσμοί, αν μη τι άλλο: Η Ελίζα Γαλουζή, που έζησε στη Ρόδο έως τα 18 της εξηγεί γιατί η Δανία δεν είχε πρόβλημα να πείσει τους πολίτες της να εμβολιαστούν. Όπως λέει, δεν έγινε καν σχετική καμπάνια. «Ο μέσος Δανός δεν έχει σοβαρούς λόγους να μην εμπιστεύεται το κράτος. Η χώρα λειτουργεί καλά - από υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια, κλπ. Και όταν μας είπαν να πάμε στα σπίτια μας, όλοι το έκαναν και δεν έβλεπες άνθρωπο στο δρόμο. Οι Δανοί βλέπουν ότι το κράτος μεριμνά και ότι οι συμπολίτες σου αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και προσέχουν τον εαυτό τους και εσένα», σχολιάζει.
Καταληκτική ερώτηση: «Και πώς είναι τώρα τα πράγματα;». Η απάντηση προκαλεί αίσθηση: «Ο κόσμος είναι αισιόδοξος και αισθάνεται ασφάλεια. Όλα είναι ανοιχτά, ο κόσμος βγαίνει, πάει στο θέατρο, σε συναυλίες, μόλις άνοιξαν τα κλαμπ. Όλοι βγαίνουν! Πολλοί μάλιστα έχουν αρκετά χρήματα από την περίοδο της καραντίνας, καθώς το κράτος έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να πάρουν ένα επίδομα. Για αυτό ο κόσμος ξοδεύει, ανανεώνουν την επίπλωση τους, τις κουζίνες και τα μπάνια τους. Υπάρχει μια αίσθηση ότι περάσαμε μια κρίση και τώρα επανερχόμαστε στην κανονική μας κατάσταση».
No masks, no rules, just music.
— DW News (@dwnews) September 12, 2021
Denmark, the only European country with no COVID restrictions, hosted a 'post-pandemic' stadium concert with 50,000 people. pic.twitter.com/FVjkqIg4qm
Η συνταγή της επιτυχίας
Ο Δανός υπουργός Υγείας Μάγκνουν Χόινικε επιβεβαιώνει τις περιγραφές της κ. Γαλουζή. Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το μεγάλο πάρτι, τονίζει: «Μόνο χάρη στη μεγάλη πρόοδο στην εμβολιαστική καμπάνια, την παρακολούθηση της πανδημίας και τη μεγάλη κινητοποίηση του πληθυσμού, οδηγήθηκε η χώρα στην άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός. Η καθημερινότητα είναι περίπου η ίδια, όπως και η ελευθερία. Αλλά οι καλές συνήθειες πρέπει να παραμείνουν, δηλαδή πλύσιμο και απολύμανση χεριών, όποιος εμφανίζει συμπτώματα, αμέσως τεστ και απομόνωση σε περίπτωση που βγει θετικό για να μη διαδοθεί στην κοινότητα και ξεκινήσει νέα αλυσίδα μολύνσεων. Διαθέτουμε μερικά πολύ, πολύ ισχυρά όπλα: τα εμβόλια και τα τεστ».
Σημειώνεται ότι πάνω από το 83% των ατόμων ηλικίας άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θεωρεί πλέον την Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.
Πώς η Γαλλία αύξησε τις επιδόσεις της στον εμβολιασμό
«Η διαφορά στις επιδόσεις εμβολιασμού της Γαλλίας οφείλεται ξεκάθαρα στη λήψη μέτρων υπέρ του εμβολιασμού. Είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε την κοινότητα». Αυτό σημειώνει στην Athens Voice ο Σταμάτης Παπασάββας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως χειρουργός οφθαλμίατρος στην Αμιένη της Γαλλίας.
Ποια είναι αυτά τα μέτρα πέραν της σχετικής καμπάνιας που έγινε; «Από τις 9 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η επίδειξη του λεγόμενο “pass sanitaire“ (υγειονομικό πιστοποιητικό: ολοκληρωμένος εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση να έχει γίνει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν, τεστ PCR έως 72 ώρες ή τεστ αντιγόνου ως 48 ώρες ή ανοσία μετά από ανάρρωση έως 6 μήνες) για την επίσκεψη σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα (ανοιχτού ή κλειστού χώρου), όπως εστιατόρια ή μπαρ, ενώ από τις 3 Σεπτεμβρίου η επίδειξη του από τους μισθωτούς εργαζόμενους είναι υποχρεωτική για την προσέλευση στο χώρο εργασίας τους, σε πολλούς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς».
Ο κ. Παπασάββας θεωρεί ότι «η υποχρεωτικότητα του pass για την εκπλήρωση κάθε δραστηριότητας στην καθημερινή μας ζωή -για παράδειγμα επίσκεψη στον γιατρό, στο εστιατόριο, σε δημόσια υπηρεσία, στην εργασία μας- αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο εμβολιασμού».
Και προσθέτει: «Εμείς εδώ σε κάθε μη εμβολιασμένο, του κάνουμε τεστ αντιγόνου πριν μπει, που φυσικά το πληρώνει επιπλέον. Αν είναι αρνητικό συνεχίζει. Αλλιώς δηλώνεται στο σύστημα και παίρνει οδηγίες για τη συνέχεια. Και είμαστε οφθαλμολογικό κέντρο, δεν είμαστε πολυκλινική. Χωρίς έλεγχο δεν μπαίνει κανένας πλέον. Το κάνουμε επειδή αυτό προβλέπει ο νόμος. Κανένας δεν μπορεί να δει τον γιατρό χωρίς ενεργό pass. Αν έρθει με pass ενεργό, μπαίνει. Αλλιώς του κάνει το τεστ αντιγόνου η νοσοκόμα με τη δική μου εποπτεία».
Και αν το παραπάνω μοιάζει με έμμεση υποχρεωτικότητα, η άμεση ισχύει για μια σειρά επαγγελμάτων: «Από τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύει η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για όλους τους επαγγελματίες υγείας, ιατρικού και παραϊατρικών κλάδων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να εξακολουθούν να εργάζονται. Όσοι μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση, έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται αρκεί να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση έως τις 15 Οκτωβρίου», τονίζει.
Υποχρεωτικός είναι επίσης ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην αστυνομία, την πυροσβεστική και τις ένοπλες δυνάμεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των Γάλλων που παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι μικρότερος των 10 εκατομμυρίων. «Οι πολίτες πλέον δύνανται να παρουσιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα ακόμα και χωρίς ραντεβού, ενώ οι πολίτες ειδικών κατηγοριών, όπως υπερήλικες ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση, μετά από διάστημα 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση», υπογραμμίζει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Περιστατικό ασφαλείας» υπό διερεύνηση
Θα παραμείνουν «σοσιαλιστές» ή θα υιοθετήσουν την ταυτότητα του «σοσιαλδημοκράτη»;
Πληροφορίες για ελεγχόμενη έκρηξη
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να τσακωθώ για τις τουαλέτες» - Απάντηση στον πόλεμο που δέχεται
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.