- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Εκουαδόρ επιστρέφει από την κόλαση
Η επιτυχία του προγράμματος του εμβολιασμού και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας του Guillermo Lasso
Εκουαδόρ: Τι έχει αλλάξει στη χώρα στα θέματα του κορωνοϊού, της οικονομίας και της πολιτικής μετά την εκλογή του νέου πρόεδρου, Guillermo Lasso
Όλοι θυμόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες από το Εκουαδόρ του περασμένου έτους, με τα πτώματα του Covid-19 στους δρόμους επειδή δεν υπήρχε χώρος στο νεκροταφείο να τους θάψουν. Αυτές οι εικόνες ανήκουν στο παρελθόν και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθούν. Σήμερα το Εκουαδόρ είναι μία από τις χώρες με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων στη Λατινική Αμερική. Περίπου το 50% του πληθυσμού του, δηλαδή 8,5 εκατομμύρια άτομα, έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ πολλά νοσοκομεία της χώρας κλείνουν τα τμήματα για τους ασθενείς με Covid-19.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον νέο πρόεδρο της χώρας, τον νεοφιλελεύθερο τραπεζίτη Guillermo Lasso που κέρδισε τις εκλογές στις 24 Μαΐου απέναντι στον μαρξιστή οικονομολόγο Andrez Arauz. Πράγματι, μία από κεντρικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν ότι μέσα σε 100 ημέρες θα εμβολίαζε 9 εκατομμύρια άτομα. Η περίοδος ήταν μεταξύ της 31ης Μαΐου και της 5ης Σεπτεμβρίου και ο στόχος λίγο πολύ επιτεύχθηκε. Όταν ανέλαβε την εξουσία, μόλις το 3% είχε εμβολιασθεί.
Στόχος του προγράμματος του εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί το ταχύτερο η περίφημη «ανοσία της αγέλης», κάτι που απαιτεί να έχουν εμβολιασθεί το 70%-85% του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλους του 2021 θα έχει εμβολιασθεί το 90% του πληθυσμού. Όμως, όπως επισημαίνουν ερευνητές, η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια κατάσταση «υβριδικής ανοσίας», αν υπολογίσουμε τα άτομα που απέκτησαν ανοσία με φυσικό τρόπο περνώντας την αρρώστια και τα άτομα που απέκτησαν την ανοσία με τεχνητό τρόπο, δηλαδή μέσω του εμβολιασμού.
Η επιτυχία του προγράμματος του εμβολιασμού θα επιτρέψει στον νέο πρόεδρο την επανεκκίνηση της σκληρά δοκιμαζόμενης οικονομίας και το άνοιγμα των σχολείων που αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την μετάβαση στο αύριο.
Όμως ο εμβολιασμός δεν ήταν η μόνη υπόσχεση που τήρησε ο νέος πρόεδρος. Ήταν επίσης η υπόσχεση ότι, αν εκλεγόταν, θα έφερνε προς ψήφιση έναν Κώδικα Δεοντολογίας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Όπως και έγινε. Αυτός ο Κώδικας απαγορεύει τη σπατάλη δημόσιων πόρων για προσωπικό όφελος (γιορτές, ταξίδια κ.λπ.) και επιβάλλει τη λιτότητα στις δαπάνες τους.
Ο πρώτος που τον εφάρμοσε ήταν ο ίδιος ο Guillermo Lasso στον εαυτό του. Η τελετή όταν ανέλαβε την προεδρία στοίχισε 10 φορές λιγότερο απ’ όσο είχαν στοιχίσει οι τελετές των προκατόχων του στο προεδρικό αξίωμα. Να σημειωθεί ότι ο Lasso δίνει όλο τον μισθό του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ξεπερνώντας έτσι και τον αριστερό τ. πρόεδρο της Ουρουγουάης, Jose Mujica, ο οποίος αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του σε αγαθοεργίες.
Επιπλέον ο Κώδικας επιβάλλει την απαγόρευση των διορισμών συγγενών των ανώτατων διοικητικών υπαλλήλων στο δημόσιο, κάτι που πριν αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν η ισχύς του θεσμού της οικογένειας.
Μια άλλη σημαντική απαγόρευση που εισάγει ο Κώδικας σχετίζεται με την ανάρτηση του πίνακος με την εικόνα του προέδρου της χώρας στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης. Όπως αναφέρει ο Κώδικας: «Απαγορεύεται η ανάρτηση της εικόνας του προέδρου ή άλλων αξιωματούχων στα δημόσια γραφεία». Πρόκειται για ένα επαναστατικό μέτρο για τη Λατινική Αμερική οπού λόγω της προσωποπαγούς φύσης πολλών καθεστώτων («caudillismo») η εικόνα του εκάστοτε προέδρου της χώρας στολίζει τους τοίχους των γραφείων του κράτους. Tα πρώτα αυτά μέτρα που εφάρμοσε ο νέος πρόεδρος έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά του -απολαμβάνει την αποδοχή του 74%- που, σύμφωνα με τους αναλυτές, του παρέχει ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο που οπωσδήποτε θα του χρειασθεί όταν αρχίσει να εφαρμόζει το δύσκολο έργο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.