Κοσμος

Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Ποιο είναι το ISIS-K και τι θέλει

Ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν και Νο1 απειλή για νέες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το ISIS-K απειλεί το Αφγανιστάν με νέες επιθέσεις στην Καμπούλ
Τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Το ISIS-K απειλεί το Αφγανιστάν με νέες επιθέσεις στην Καμπούλ © YouTube

Πώς δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, που είναι εχθρός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μισεί τις ΗΠΑ και ευθύνεται για το μακελειό στην Καμπούλ.

Τον τρόμο στην Καμπούλ σκόρπισε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), με ΗΠΑ και Βρετανία να προειδοποιούν ότι η νέα αυτή απειλή στο Αφγανιστάν, μπορεί να εξαπολύσει καινούργιες επιθέσεις. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπούλ, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει εξαπολύσει ορισμένα από τα φονικότερα χτυπήματα στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Παρακλάδι του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου (ISIS), οι τζιχαντιστές του ISIS-Κ είναι ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν. Θεωρούν «εισβολείς» στο Αφγανιστάν τις ΗΠΑ. Ακολουθώντας το παράδειγμα του ISIS σε Συρία και Ιράκ, έχουν ως στόχο να εγκαθιδρύσουν ισλαμικό χαλιφάτο στο Χορασάν, την ιστορική περιοχή ανάμεσα σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, ενώ στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται και η «προσάρτηση» γειτονικών εδαφών στο κεντρικό τμήμα της Ασίας.

Τις περισσότερες φορές στοχοποιούν μουσουλμάνους, οι οποίοι θεωρούνται «αιρετικοί». Θύματά τους κυρίως οι Σιίτες αλλά και Αμερικανοί στρατιώτες. Τζιχαντιστές του ISIS-K έχουν αιματοκυλήσει νοσοκομεία και σχολεία θηλέων. Τον Αύγουστο 2020 το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είχε επιτεθεί σε φυλακή στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο του 2019 το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό σε σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους. Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ ξεπέρασαν τους 100. Όπως έγινε γνωστό, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά που είχε πάνω του, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά σε Αμερικανούς στρατιώτες και ανάμεσα σε Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σημεία ελέγχου για να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να καταδικάζουν το μακελειό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Πώς το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αιματοκύλισε το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν σε σημείο ελέγχου για να δείξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού στο "στρατόπεδο Μπαράν" κοντά στο αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν» προστίθεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Διεθνείς αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διεκόπη απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, προκειμένου να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

«Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από τη «νέα τάξη» πραγμάτων στο Αφγανιστάν.

Kabul blasts: ISIS-K claims responsibility for airport attack

Πώς δημιουργήθηκε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Η εξτρεμιστική οργάνωση ISIS-K συγκροτήθηκε πριν από έξι χρόνια από Πακιστανούς Ταλιμπάν. Εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Μέχρι τον Ιούνιο του 2020 αριθμούσε 1.500-2.000 μαχητές, έχοντας χάσει αρκετούς τζιχαντιστές από στρατιωτικές επιχειρήσεις του αφγανικού κυβερνητικού στρατού και από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Τον Ιούνιο του 2020 ο νέος επικεφαλής Σαάμπ αλ-Μουχατζίρ ενίσχυσε τη δυναμική που έχει πλέον το συγκεκριμένο παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα, ολοένα και πιο ενεργή παρουσία στην πολύπαθη ασιατική χώρα, εκμεταλλευόμενο το «κενό ασφαλείας» που προκάλεσε η απόφαση Μπάιντεν να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επέλαση των Ταλιμπάν και την «κατάρρευση» του αφγανικού στρατού, οι τζιχαντιστές ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν νέες φονικές επιθέσεις.

«Μπορεί να μην είναι ένας βραχίονας του ISIS πρώτου επιπέδου, αλλά τώρα που αποχώρησαν οι Αφγανοί κομάντος και ο Αμερικανός στρατός, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να τους αφήσει χώρο να αναπνεύσουν και να εξελιχθούν» τόνισε σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» ο Σεθ Τζόουνς, ειδικός του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον σε θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν.

Afghans flee scene in panic following Kabul airport attack

Βρετανία για Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν: Ετοιμάζει νέες επιθέσεις στο Αφγανιστάν

Το πόσο «ρευστή» είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στο Αφγανιστάν, φαίνεται και από την ανακοίνωση που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ειδικότερα, για «υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προειδοποίησε εκ νέου την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 το Φόρεϊν Όφις. «Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο Αφγανιστάν παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη και μεγάλη απειλή τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε στο διεθνές αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι"» επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη μεριά του ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ετοιμάζονται νέα «χτυπήματα» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με στόχο το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι' αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περαιτέρω οδηγίες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τζέιμς Χίπι. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση από πολλούς που περιμένουν στην ουρά να διακινδυνεύσουν, αλλά η πληροφορία για αυτήν την απειλή είναι πράγματι πολύ αξιόπιστη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται σφοδρή κριτική για τον τρόπο που αποχωρούν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν, ξεκαθάρισε σε νέο του διάγγελμα ότι η υπαρκτή πλέον απειλή που συνιστά το ISIS-K, δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω παράταση στην επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ.

«Κάθε μέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες. Υπάρχει σοβαρός και μεγεθυνόμενος κίνδυνος επίθεσης» τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, είναι «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν και επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες».

President Joe Biden addresses ISIS-K attacks outside airport in Kabul, Afghanistan

Τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ καταδίκασαν και οι Ταλιμπάν, μέσω του εκπροσώπου τους, Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, επισημαίνοντας ότι διαπράχθηκαν στον τομέα ευθύνης του αμερικανικού στρατού.

Το «λουτρό» αίματος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας στο Αφγανιστάν επισπεύδει τις διαδικασίες απεγκλωβισμού πολιτών. Παράλληλα, δημιουργεί την «περίεργη» συνθήκη χώρες της Δύσης, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια στην Καμπούλ, προκειμένου οι ίδιοι να έχουν μια όσο το δυνατόν «αναίμακτη» αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω τους ολόκληρες οικογένειες να εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη, και την πολύπαθη χώρα βυθισμένη στο χάος και την αβεβαιότητα.

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, Daily Mail, BBC, Guardian, Al Jazeera

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.