Κοσμος

Αφγανιστάν: Χιλιάδες άτομα στα σύνορα με το Πακιστάν (video)

Καθημερινά περνούν τα σύνορα 18.000 άνθρωποι

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν σύνορα με Πακιστάν
Αφγανιστάν σύνορα με Πακιστάν © EPA

Το γύρο του κόσμου κάνουν τα πλάνα που δείχνουν χιλιάδες Αφγανούς στριμωγμένους στα σύνορα με το Πακιστάν στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.

Στριμωγμένοι στα σύνορα Σπιν Μπολντάκ-Τσαμάν με το Πακιστάν είναι χιλιάδες Αφγανοί τις τελευταίες ημέρες με τα βίντεο από το σημείο να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του πρακτορείου ΕΗΑ που κάνει λόγο για «ποδοπάτημα και η κοσμοσυρροή σε θερμοκρασίες που θυμίζουν καμίνι στο συνοριακό πέρασμα δημιουργούν το ίδιο άσχημες ή και χειρότερες συνθήκες από εκείνες που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το TRT, καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες διελεύσεις ανθρώπων από το συγκεκριμένο σύνορο, που αποτελεί ένα από τα βασικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, πριν την επέλαση των Ταλιμπάν ο αριθμός των ατόμων που διέρχονταν από το σημείο κυμαινόταν γύρω στους 4.000/ημέρα, πλέον έχει εκτοξευθεί περίπου στους 18.000.

Το theconversation.com αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Πακιστάν είναι ο κύριος προορισμός Αφγανών για το 2020 με 1.438.432 άτομα να έχουν περάσει μέσα στη χρονιά. Ακολουθεί το Ιράν με 780.000 και η Γερμανία με 147.994 ανθρώπους. Η Ελλάδα ακολουθεί στην 7η θέση με 21.456 πρόσφυγες.

afganistan.jpg

Απελπισία σε Καμπούλ -Ο χρόνος για εκκένωση τελειώνει

Μάχη με τον χρόνο δίνουν ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης για να απομακρύνουν ανθρώπους από το Αφγανιστάν με πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η καταληκτική ημερομηνία για τον απεγκλωβισμό πολιτών είναι στις 31 Αυγούστου 2021, την ώρα που οι Ταλιμπάν απειλούν με ένοπλη αντίδραση αν δεν φύγουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Ωστόσο, εφόσον χρειαστεί, τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, στο νέο του μήνυμα ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν, ενώ οι Ταλιμπάν έχουν ήδη ξεκινήσει τα αντίποινα σε πολίτες που συνεργάστηκαν με ξένες πρεσβείες, επιβάλλοντας παράλληλα τον δικό τους νόμο.

Αναρτήσεις Αφγανών στα social media αναφέρουν ότι νεαροί στην Καμπούλ μαστιγώνονται από τους Ταλιμπάν επειδή φορούν τζιν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.

Καταφύγιο στο Μεξικό βρήκαν Αφγανοί δημοσιογράφοι με τις οικογένειές τους

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μια ομάδα 124 ανθρώπων, δημοσιογράφοι από το Αφγανιστάν και μέλη των οικογενειών τους, έγιναν δεκτοί σήμερα στο Μεξικό, ανακοίνωσε το μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να ενημερώσουν, που είναι προσηλωμένοι στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ σε μια τελετή στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού, παρουσία των προσφύγων.

Η ομάδα, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους από διάφορα αφγανικά ΜΜΕ στην Καμπούλ, έφτασε στο Μεξικό μετά από πτήση διάρκειας 20 ωρών από τη Ντόχα με καταριανό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε επίσης παιδιά, σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το μεξικανικό ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Μεξικό υποδέχτηκε πέντε νεαρές Αφγανές, μέλη μιας βραβευμένης διεθνώς ομάδας ρομποτικής, που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ξυλοδαρμοί και απειλές εργαζομένων του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Αντιμέτωποι με τη βία και τον εκφοβισμό βρίσκονται εργαζόμενοι του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν επιβάλουν τον δικό τους νόμο και η απελπισία κυριαρχεί στην Καμπούλ.

Την Κυριακή οι Ταλιμπάν σταμάτησαν έναν Αφγανό, μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Έψαξαν το όχημά του και βρήκαν την κάρτα του ταυτοποίησης του ΟΗΕ. Ακολούθησε ο ξυλοδαρμός του.

Τη Δευτέρα, τρεις άγνωστοι πήγαν στο σπίτι ενός άλλου εργαζομένου του ΟΗΕ που βρισκόταν στην εργασία του εκείνη την ώρα. Ρώτησαν τον γιο του πού ήταν ο πατέρας του και τον κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα. «Γνωρίζουμε που μένει και τι κάνει» απείλησαν.

Τα παραπάνω περιστατικά είναι μεταξύ δεκάδων που περιέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, και περιγράφει συγκαλυμμένες απειλές, λεηλασίες γραφείων του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση μελών του προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ενώ το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα έχει επιδιώξει να καθησυχάσει τους Αφγανούς και τις δυτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές αντιποίνων έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, κυρίως μεταξύ εκείνων που συνδέονται με ξένους οργανισμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον κατάλογο των περιστατικών που περιγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ. Το κίνημα έχει τονίσει ότι θα ερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις και έχει ενθαρρύνει επίσης οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να συνεχίσουν το έργο τους. Ανέφερε, μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα ότι η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μη χρησιμοποιηθεί ως μέσο πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι δεν σχολιάζουν έγγραφα ασφαλείας που διαρρέουν. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ ανέφερε από τη μεριά του: «Οι αρχές που έχουν τον έλεγχο στην Καμπούλ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. Παραμένουμε σε επικοινωνία μαζί τους για αυτό το θέμα».

Τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στο Καζακστάν περίπου το 1/3 των 300 ξένων εργαζομένων που είχαν βάση το Αφγανιστάν. Έχουν τονίσει, παράλληλα, ότι θέλουν να διατηρήσουν μια παρουσία για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό.

Όπως έγινε γνωστό, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 3.000 Αφγανοί μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για να τους παροτρύνει να παράσχουν βίζες ή να υποστηρίξουν μια προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς τους εργαζόμενους του ΟΗΕ.

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άνθρωποι ετράπησαν σε φυγή από το Αφγανιστάν επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις από την πρωτεύουσα, και στο αεροδρόμιο εξελίσσονταν σκηνές χάους.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τη βάναυση επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου όπως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων αφού πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες στοχευμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν τον περασμένο χρόνο.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν - «Κινδυνεύουμε από τους Ταλιμπάν»

Μια Αφγανή, η οποία εργάζεται για πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται εγκαταλελειμμένη.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω νιώθει τον ίδιο φόβο με μένα. Τι θα γίνει τώρα με τα παιδιά μας αν τιμωρηθούμε για τη δουλειά μας; Τι θα συμβεί στις οικογένειές μας; Τι θα κάνουν σε εμάς τις γυναίκες;» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το προσωπικό στο Αφγανιστάν την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη θλίψη του για τις αναφορές ότι κάποιοι βιώνουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς στο Αφγανιστάν.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, συγκεκριμένα μέσω της μόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία σας και να βρούμε εξωτερικές λύσεις όπου χρειάζονται» είπε ο Γκουτέρες.

Μια εκτίμηση κινδύνου του ΟΗΕ στις 21 Αυγούστου, που μετέδωσε το Reuters χθες Τρίτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία συνεκτική διοίκηση και έλεγχος» εντός των Ταλιμπάν. Η ταχύτητα της στρατιωτικής τους νίκης, η οποία συνέπεσε με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, έχει αφήσει ένα κενό εξουσίας και η οργάνωση παλεύει να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην Καμπούλ και στις επαρχίες για να διοικήσει τη χώρα.

Ένας Αφγανός, εργαζόμενος στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει τουλάχιστον 50 Αφγανούς εργαζομένους που έχουν προειδοποιηθεί ή απειληθεί από τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας: «Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται υπό σοβαρή άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα».

Συμπλήρωσε ότι οι απειλές δεν συνδέονταν απαραίτητα με το καθεστώς των ανθρώπων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν ένα εργαλείο της προσπάθειας των Ταλιμπάν να επιβάλουν τον έλεγχο στην Καμπούλ.

Μια δεύτερη Αφγανή που επίσης εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και την 3χρονη κόρη της τις τελευταίες 10 ημέρες. Μερικοί από τους γείτονές της γνωρίζουν ότι εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη και ανησυχεί ότι μπορεί να την καταδώσουν. Διαθέτει βίζα για γειτονική χώρα, αλλά είναι απογοητευμένη που τα Ηνωμένα Έθνη δεν τη βοήθησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Περιμέναμε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να μας βοηθήσει. Ειλικρινά το περιμέναμε αυτό», είπε η γυναίκα. «Κινδυνεύουμε. Και αν δεν μπορούμε να εργαστούμε, ποιος θα φτάσει στους ανθρώπους;».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.