Κοσμος

Η νέα πραγματικότητα στο Αφγανιστάν: Έξι γυναίκες εξομολογούνται

Μαρτυρίες γυναικών για το καθεστώς των Ταλιμπάν

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ταλιμπάν στην εξουσία: H δυσοίωνη πραγματικότητα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν μέσα από έξι μαρτυρίες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κυριαρχία της χώρας από το Ταλιμπάν, οι Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο. Το μέλλον για τους ίδιους αλλά, κυρίως, για τις γυναίκες τoυ Αφγανιστάν προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν δώσει και στο παρελθόν δείγματα γραφής για τον τρόπο διακυβέρνησής τους.

Fawzia: Τότε ζούσα στην Καμπούλ και θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες

Η Fawzia, μια εξηντάχρονη γυναίκα που έχει ζήσει την προηγούμενη κατοχή του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα Guardian πόσο δύσκολη ήταν η καθημερινότητα για τις γυναίκες. 

«Όλες εμείς οι μεγαλύτερες γυναίκες μιλάμε για το πόσο δύσκολα ήταν για μια γυναίκα στο παρελθόν. Τότε ζούσα στην Καμπούλ και θυμάμαι να δέρνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια που έβγαιναν από το σπίτι χωρίς μπούργκα», ανέφερε η Fawzia. 

Amul, μοντέλο:  Με την μπούργκα είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου

Σήμερα, μετά την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ξεθάβουν τις ξεχασμένες μπούργκες από την ντουλάπα τους ή τρέχουν να αγοράσουν καινούριες σε αστρονομικές τιμές. Ο νόμος της Σαρία είναι ξεκάθαρος: όποια τολμήσει κυκλοφορήσει στους δρόμους χωρίς αυτό το καταπιεστικό ένδυμα κινδυνεύει να  λιθοβοληθεί ή να υποστεί σοβαρή σωματική βία.

 «Σε όλη μου τη ζωή προσπαθώ να αναδείξω την ομορφιά, την ποικιλομορφία και τη δημιουργικότητα των γυναικών του Αφγανιστάν. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα φορούσα μπούργκα, αλλά τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι σαν να διαγράφεται η ταυτότητά μου» αναφέρει στην Guardian η Amul, μοντέλο και σχεδιάστρια μόδας.  

Anisa, δημοσιογράφος: Η ελευθερία του λόγου θα χαθεί

Η Αφγανή δημοσιογράφος Anisa δηλώνει στο BBC πως δεν έχει σκοπό να υποστεί τη σκλαβιά των Ταλιμπάν.  «Πρέπει να προσέχω πολύ τα τηλεφωνήματα που κάνω και δέχομαι αλλά και το πού πηγαίνω. Ωστόσο, ο πιο μεγάλος φόβος μου δεν είναι για τη ζωή μου. Περισσότερο φοβάμαι  ότι η σκληρή δουλειά των τελευταίων είκοσι ετών από τους Αφγανούς, που η μεγαλύτερη κατάκτησή τους είναι η ελευθερία του λόγου, θα χαθεί», εξομολογείται.

Δεν είναι όμως μόνη στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν αφού πολλές νέες γυναίκες αντιδρούν στις παραινέσεις των γονιών τους και αρνούνται να φορέσουν μπούργκα. Κάποιες, μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, δηλώνουν ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν, παρά να υποστούν τον εξευτελισμό και τη στέρηση της ελευθερίας τους. 

Κορίτσι στο Αφγανιστάν υφαίθνει ©EPA / JALIL REZAYEE

Habiba, φοιτήτρια: Θα χάσω όσα αγωνίστηκα σκληρά για να κερδίσω

«Δεν έχουμε μπούργκα στο σπίτι μας και δεν σκοπεύω να αγοράσω. Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από ένα ύφασμα σαν κουρτίνα. Αν φορέσω μπούργκα, αυτό θα σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ότι τους έδωσα το δικαίωμα να με ελέγχουν. Είναι η αρχή της καταδίκης μου σε φυλάκιση μέσα στο σπίτι. Φοβάμαι ότι θα χάσω όλα όσα κέρδισα αγωνιζόμενη τόσο σκληρά», λέει η Habiba, που είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο.

Μια άλλη φοιτήτρια, εξομολογήθηκε πως την ανάγκασαν να φύγει από το πανεπιστήμιο την ώρα που έκανε μάθημα για να γλιτώσει την οργή των Ταλιμπάν ενώ είπε πως ξέσπασε σε κλάματα μόλις διαπίστωσε ότι  το μαγαζί όπου πήγαινε για να φτιάξει τα νύχια της, έχει ασβεστωθεί και έχει κατεβάσει ρολά.

Ζahra, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών: Πρέπει να κρύβομαι

Η 26χρονη Ζahra δούλευε για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τα δικαιώματα των γυναικών. Όπως εξομολογήθηκε στο «Τhe Associated Press», χωρίς να αποκαλύψει ολόκληρο το όνομά της από φόβο, από τη μέρα που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη της έχει κλειστεί σπίτι με τα πέντε αδέλφια της. «Έχω δουλέψει σκληρά για να σπουδάσω και να εξελιχθώ, τώρα όμως πρέπει να κρύβομαι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Rada Akbar, καλλιτέχνης: Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει

«Με κάθε πόλη που καταρρέει, οι άνθρωποι καταρρέουν, τα όνειρα καταρρέουν, η ιστορία και το μέλλον το ίδιο, η τέχνη και ο πολιτισμός επίσης καταρρέουν, ομοίως η ζωή και η ομορφιά, όλος ο κόσμος μας καταρρέει. Σας παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει» γράφει μέσω Twitter η καλλιτέχνις Rada Akbar, στέλνοντας το μήνυμά της  στη Δύση και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να αναλάβουν δράση.

Διαδηλωτές ανάβουν κεριά και αφήνουν λουλούδια σε αγρυπνίας για την υποστήριξη των γυναικών στο Αφγανιστάν- Καλιφόρνια, 17 Αυγούστου 2021 © EPA / ETIENNE LAURENT

Ταλιμπάν: Τα πρώτα δείγματα γραφής στη νέα τους διακυβέρνηση

Μπορεί οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώνουν ότι η διακυβέρνησή τους δεν θα είναι όπως η προηγούμενη, είκοσι χρόνια πίσω, και πως θα σέβονται τις γυναίκες, αλλά τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο. 

Από τις αρχές Ιουλίου, μόλις οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τις επαρχίες Μπανταχσάν και Ταχάρ, ζητησαν από τοπικούς θρησκευτικούς άρχοντες λίστες με όλα τα κορίτσια άνω των 15 ετών και χήρες κάτω των 45. Πρόκειται γι αγυναίκες που προορίζουν για συζύγους των μαχητών τους, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι άνδρες στα στρατεύματά τους. 

Παρόλο που αυτή η τακτική παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης (άρθρο 27) και θεωρείται έγκλημα πολέμου και σεξουαλική υποδούλωση, οι Ταλιμπάν δε φαίνεται να το υπολογίζουν. 

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για Ταλιμπάν που μπήκαν από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής τους στις υπηρεσίες όπου εργάζονταν γυναίκες και τις υποχρέωσαν να επιστρέψουν  σπίτια τους, ενώ φώναζαν πως θα τις παντρεύονται είτε το θέλουν είτε όχι. 

Στην περιοχή του Faryab, λέγεται πως απαγόρευσαν την πώληση προϊόντων σε ασυνόδευτες γυναίκες. Οι νέοι ηγέτες σε διάφορες περιοχές αναρτούν τους κανόνες ένδυσης και συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες, ενώ έχουν καλύψει κάθε διαφήμιση με μοντέλα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ