- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Από πετρελαιοπαραγωγός χώρα επιδιώκει να γίνει κορυφαίος παίκτης στην αναδυόμενη αγορά υδρογόνου η Σαουδική Αραβία.
Μια νέα περίοδος φαίνεται να ανατέλλει για τις χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων, κυρίως τις χώρες του Κόλπου, καθώς βαδίζουν σε πιο «πράσινες» λύσεις ενέργειας. Οι περισσότερες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και ποιο καύσιμο θα μπορούσε να τα αντικαταστήσει. Το νέο πετρέλαιο λοιπόν ονομάζεται υδρογόνο.
Στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν υπάρχουν ήδη ή δημιουργούνται τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου. Και μάλιστα «πράσινου» υδρογόνου που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σε αυτές τις χώρες υπάρχουν πολλά αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Σαουδική Αραβία: θα γίνει η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής υδρογόνου
Ο Αχμέτ αλ Χοβάιτερ, τεχνικός διευθυντής της πετρελαϊκής επιχείρησης Aramco, είναι πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών της εταιρείας του. Όπως επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, η Σαουδική Αραβία θα γίνει το αργότερο το 2050 η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα εξαγωγής υδρογόνου.
Η παραγωγή του, που θα γίνεται με ηλεκτρόλυση του νερού, είναι ακόμη ακριβή μέθοδος. Κι αν στη διαδικασία χρησιμοποιείται ηλεκτρικό, που έχει παραχθεί από ορυκτά καύσιμα, στο τέλος δεν θα πρόκειται για ένα καύσιμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Αλλά ο μάνατζερ Αχμέτ αλ Χοβάιτερ δεν χάνει την αισιοδοξία του.
«Ο κόσμος αλλάζει» υποστηρίζει, «η τεχνολογία υδρογόνου αναπτύσσεται, πιλοτικά προγράμματα εμφανίζονται πολλά, έτσι ώστε το υδρογόνο, τόσο στον τομέα μεταφορών όσο και στη βιομηχανία, θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό».
Στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας θέλει να ρίξει το βάρος της η Σαουδική Αραβία, αιολικά και ηλιακά πάρκα διαθέτει πολλά στις ατέλειωτες ερήμους της. Για 3,4 δις ευρώ κατασκευάζει μαζί με τη γερμανική θυγατρική της Thyssen-Krup, την Udhe, το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου. Μάλιστα στα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε κάτω από ιδανικές συνθήκες, όπως αυτές που υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία, να πωλείται σε τιμή ανταγωνιστική έναντι των ορυκτών καυσίμων.
Σαουδική Αραβία: Συνεργασία με τη Γερμανία
Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η Σαουδική Αραβία σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας στο Βερολίνο έχει υπογράψει δήλωση προθέσεων για συνεργασία στην παραγωγή υδρογόνου.
Κάποια στιγμή η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σταματήσει, το υδρογόνου θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο για τις οικονομίες των χωρών του Κόλπου. Ο αγώνας δρόμου λοιπόν έχει ξεκινήσει, και εκτός από τη Σαουδική Αραβία, και το Ομάν διεκδικεί τα πρωτεία. Με Γερμανούς εταίρους ιδρύθηκε στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο στο Ομάν κέντρο υδρογόνου.
Ο πρύτανης Χουσείν αλ Σάμι είναι φιλόδοξος. «Η χώρα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, διαθέτει νερό, ήλιο και τεράστιες επιφάνειες. Μάλιστα το 2040 το Ομάν θα μπορούσε με την παραγωγή υδρογόνου να κερδίζει 20 δις δολάρια». Τα ίδια φιλόδοξα σχέδια έχει και η Σαουδική Αραβία. Επιδιώκει σε μερικά χρόνια να διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Αυτή την εποχή σε συνεργασία με την Siemens δημιουργείται μια πιλοτική εγκατάσταση για παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρόλυση νερού με βάση την «πράσινη» ενέργεια.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ