- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η καθηγήτρια Τάρα Γκρίνστεντ δολοφονήθηκε από πρώην μαθητές της
Η αναζήτηση για την εξαφανισμένη πρώην βασίλισσα της ομορφιάς και η σύλληψη των δολοφόνων
Η εξαφάνιση της Τάρα Γκρίνστεντ, η διαλεύκανση της δολοφονίας της από μαθητές της και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Η Τάρα Γκρίνσεντ ήταν γεννημένη το 1974 στην πολιτεία της Τζόρτζια, στον Νότο των ΗΠΑ. Οι διαγωνισμοί ομορφιάς είναι δημοφιλής θεσμός στις νότιες πολιτείες και η Τάρα, με την αρχοντική ομορφιά, συμμετείχε από μικρή σε αυτούς. Το 1999 κέρδισε τον τίτλο «μις» στον «Διαγωνισμό Ομορφιάς της Τζόρτζια». Τα χρήματα που εισέπραξε από αυτόν κι άλλους διαγωνισμούς τα χρησιμοποίησε για να σπουδάσει Παιδαγωγική σε ένα τοπικό κολέγιο. Στη συνέχεια φοίτησε σε πολιτειακό πανεπιστήμιο κι απέκτησε μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική. Το 1998 είχε αρχίσει να διδάσκει Ιστορία στο Λύκειο μιας μικρής πόλης, της Οσίλα, στη νότια Τζόρτζια. Ήταν πολύ δημοφιλής και αγαπητή στους μαθητές της και παράλληλα βοηθούσε τις νέες κοπέλες ως σύμβουλος σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Ένας τέτοιος διαγωνισμός γινόταν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 και η Τάρα είχε παρευρεθεί -συμβούλευε διαγωνιζόμενες- και στη συνέχεια είχε πάει σε μπάρμπεκιου που γινόταν σε γειτονικό σπίτι, όπου έμενε ένας από τους διοργανωτές. Είχε μείνει έως τις 11.15 το βράδυ, οπότε έφυγε για να γυρίσει στο σπίτι της. Η Οσίλα είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, η μητέρα και οι φίλοι της δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.
Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2005 η Τάρα δεν εμφανίστηκε στη δουλειά της, ούτε είχε ειδοποιήσει ότι δεν θα πήγαινε, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Οι συνάδελφοί της ανησύχησαν, γνωρίζοντας ότι ήταν συνεπής και τυπική, αλλά και ότι έμενε μόνη της σε ένα απόμακρο σπιτάκι. Κάλεσαν την αστυνομία για να πάει στην κατοικία της να ελέγξει. Οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν αμέσως. Βρήκαν το αυτοκίνητο της Τάρα παρκαρισμένο στο στέγαστρο δίπλα στο σπίτι, ξεκλείδωτο με 100 δολάρια δίπλα στο κάθισμα, τον αγαπημένο της σκύλο μέσα στον περιφραγμένο χώρο του, ενώ μέσα στο σπίτι βρήκαν το κινητό της τηλέφωνο να φορτίζει. Τα κλειδιά και η τσάντα της δεν βρέθηκαν. Δεν υπήρχαν ίχνη φανερής παραβίασης του σπιτιού ούτε ίχνη πάλης – μόνο το ξυπνητήρι της πεσμένο κάτω από το κρεβάτι και ένα μικρό φωτιστικό στο κομοδίνο της είχε στραβώσει. Η Τάρα είχε απομακρυνθεί ή απαχθεί χωρίς άσκηση βίας. Πάντως η τοπική αστυνομία υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτή την ιστορία και απευθύνθηκε αμέσως στο τοπικό παράρτημα του FBI.
Ο κόσμος στη μικρή φιλήσυχη πόλη είχε αναστατωθεί, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξαφάνιση ήταν κάτι που συνέβαινε αλλού, σε μεγάλες πόλεις, όχι στην Οσίλα των τριών χιλιάδων κατοίκων. Και σίγουρα η αγαπητή και δημοφιλής καθηγήτρια ήταν απίθανο να είχε γίνει στόχος κακοποιών. Ωστόσο, ένα χρησιμοποιημένο γάντι λάτεξ, πεταμένο στην αυλή του σπιτιού, αυτό ακριβώς έδειχνε. Έγιναν ενδελεχείς έρευνες από την αστυνομία, από φίλους και εθελοντές σε χωράφια, παλιά κτίσματα, βάλτους και λίμνες σε όλη την έκταση της κομητείας, στήθηκαν τεράστιες ταμπέλες στους αυτοκινητοδρόμους με τη φωτογραφία της, αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της Τάρα.
Πρώτος που ανακρίθηκε ήταν ο πρώην φίλος της, αστυνομικός, με τον οποίο η Τάρα είχε χωρίσει πριν δυο μήνες μετά από δεσμό 6 χρόνων κι οι καβγάδες του ζευγαριού ήταν ακόμη συχνοί και έντονοι. Είχε άλλοθι για τις ώρες που φαινόταν να έχει απαχθεί η Τάρα, ωστόσο η αστυνομία ερεύνησε το αυτοκίνητό του για ίχνη αίματος και συνέχισε να τον παρακολουθεί διακριτικά για καιρό. Στη συνέχεια ανακρίθηκε ένας μαθητής της που είχε εμμονή με την Τάρα, παρακολουθούσε το σπίτι της και τη φώναζε να βγει έξω απίθανες ώρες, με αποτέλεσμα η Τάρα να τον καταγγείλει. Ανακρίθηκε τώρα ξανά, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είχε σχέση με την εξαφάνισή της. Η Τάρα ήταν πολυάσχολη, με φορτωμένο πρόγραμμα και περίπλοκη ερωτική ζωή, που εξέτασαν προσεκτικά οι ερευνητές. Συνολικά ανακρίθηκαν 200 άτομα που σχετίζονταν μαζί της κοινωνικά ή ερωτικά, αλλά κανείς δεν θεωρήθηκε επίσημα ύποπτος.
Τρία χρόνια μετά, το 2008, ανακοινώθηκε ότι είχε βρεθεί DNA στο γάντι λάτεξ. Ήταν ανδρικό DNA που συγκρίθηκε με το DNA δεκάδων ανδρών που γνώριζε η Τάρα ή είχε συνδεθεί μαζί τους. Συγκρίθηκε επίσης με το DNA ανδρών από τη βάση δεδομένων της Τζόρτζια και αλλού, αλλά δυστυχώς δεν είχε ταυτοποιηθεί ο άντρας που χρησιμοποίησε το γάντι.
Τον Φεβρουάριο του 2009 εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ο αυτοαποκαλούμενος «Ο Δολοφόνος “Πιάσε με”». Ισχυριζόταν ότι ήταν σίριαλ κίλερ που είχε δολοφονήσει 16 γυναίκες, μια από τις οποίες ήταν η Τάρα Γκρίνστεντ. Παρότι το βίντεο στο διαδίκτυο είχε υποστεί επεξεργασία ώστε να κρύβονται τα χαρακτηριστικά του, η έρευνα των εγκληματολόγων αποκάλυψε την ταυτότητά του και η αστυνομία σύντομα συνέλαβε τον 26χρονο νεαρό που είχε επινοήσει και σκαρώσει αυτή την περίτεχνη φάρσα. Η ανάκρισή του φανέρωσε ότι δεν είχε καμιά σχέση με την Τάρα και την υποτιθέμενη δολοφονία της.
Η υπόθεση της αγνοούμενης Τάρα Γκρίνστεντ, η πιο προβεβλημένη υπόθεση εξαφάνισης στα χρονικά της Τζόρτζια, δεν έπαψε στιγμή να απασχολεί την αστυνομία επί δώδεκα χρόνια. Στο άκουσμα του ονόματός της, καθένας στην περιοχή είχε και μια θεωρία που φρόντιζε να την καταθέσει στις αρχές. Δυστυχώς καμιά από αυτές δεν οδήγησε σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, έως το 2017.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2017 το παράρτημα του FBI στη Τζόρτζια ανακοίνωσε ότι είχε λάβει μια πληροφορία που οδήγησε στη σύλληψη του Ράιαν Ντιουκ για τη δολοφονία της Τάρα Γκρίνστεντ. Τρία χρόνια πριν την εξαφάνιση της Τάρα Γκρίνστεντ, ο Ντιουκ ήταν μαθητής της στο Λύκειο. Σύμφωνα με τα έγγραφα σύλληψης ο Ντιουκ είχε διαρρήξει το σπίτι της Τάρα αναζητώντας χρήματα για να αγοράσει ναρκωτικά. Η Τάρα ξύπνησε και τον έπιασε επ’ αυτοφόρω. Την χτύπησε στο κεφάλι και απομάκρυνε από το σπίτι το πτώμα της. Το DNA του ταίριαζε με το DNA που είχε βρεθεί στο πεταμένο γάντι τάτεξ, στην αυλή της Τάρα.
Στις 3 Μαρτίου 2017 έγινε μια δεύτερη σύλληψη σε σχέση με την εξαφάνιση της Τάρα Γκρίνστεντ. Ο Μπο Ντιουκς, πρώην συμμαθητής του Ράιαν Ντιουκ (τα επίθετά τους μοιάζουν, αλλά δεν είναι συγγενείς) συνελήφθη για απόπειρα απόκρυψης του θανάτου της Γκρίνστεντ, παρακώλυση δικαιοσύνης και αλλοίωση στοιχείων. Η οικογένεια της Γκρίνστεντ γνώριζε χρόνια τον Μπο, αλλά ποτέ δεν τον είχε συνδέσει με την εξαφάνιση της Τάρα.
Ο Μπο και ο Ράιαν ήταν φίλοι από μικροί και είχαν υπάρξει συμμαθητές και μαθητές της Τάρα στο Λύκειο. Η οικογένεια του Μπο είναι πολύ εύπορη, του Ράιαν όχι. Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπο στην αστυνομία, ο Ράιαν του είχε πει ότι μπήκε τη νύχτα 22 προς 23 Οκτωβρίου 2005 στο σπίτι της Τάρα να κλέψει χρήματα για ναρκωτικά, εκείνη ξύπνησε, τον είδε και τότε εκείνος τη στραγγάλισε κι έφυγε (η κατάθεση του Μπο αναφέρει στραγγαλισμό, ενώ ο ίδιος ο Ράιαν κατέθεσε ότι την χτύπησε με κάτι βαρύ στο κεφάλι). Επειδή ο Ράιαν ήταν μαστουρωμένος δεν είχε καθαρή αντίληψη των πραγμάτων και δεν ήταν σίγουρος ότι είχε σκοτώσει την Τάρα. Για να βεβαιωθεί, τηλεφώνησε από κοινόχρηστο τηλέφωνο της διπλανής πόλης. Δεν απάντησε κανείς και έτσι σιγουρεύτηκε ότι η Τάρα ήταν νεκρή. Γύρισε ξανά στο σπίτι της και μετέφερε το πτώμα με το αγροτικό του Μπο (συγκατοικούσαν τότε οι δυο τους) στο περιβόλι με τις φιστικιές που ανήκει στην οικογένεια του Μπο. Τα ξημερώματα ξύπνησε τον Μπο για βοήθεια, εκβιάζοντάς τον έμμεσα αφού είχε χρησιμοποιήσει το αγροτικό αμάξι του και είχε μεταφέρει το πτώμα στις φιστικιές των Ντιουκς. Στην κατάθεσή του ο Μπο αναφέρει ότι η Τάρα ήταν γυμνή, είχε εμφανή σημάδια στραγγαλισμού στον λαιμό και μυρμήγκια κάλυπταν το σώμα της. Τη μετέφεραν στη μέση του περιβολιού, στοίβαξαν ξύλα γύρω και πάνω από το πτώμα και έβαλαν φωτιά. Χρειάστηκαν δυο μέρες ώσπου να απανθρακωθεί το πτώμα.
Η δίκη του Μπο Ντιουκς άρχισε τον Μάρτιο του 2019. Κρίθηκε ένοχος για τη συγκάλυψη της δολοφονίας της Γκρίνστεντ και του επιβλήθηκε κάθειρξη 25 ετών. Η δίκη του Ράιαν Ντιουκ, προγραμματισμένη για την 1η Απριλίου 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τζόρτζια, δεν έχει γίνει ακόμη επειδή εκκρεμούν πολλές προσφυγές των συνηγόρων του (ισχυρίζονται ότι, κατά παράβαση του συντάγματος, το δικαστήριο αρνήθηκε την παροχή κονδυλίων για ειδικούς που θα κατέθεταν για λογαριασμό του Ράιαν).
Παρότι ο Μπο Ντιουκς ζήτησε δημόσια συγνώμη από την οικογένεια της Τάρα, από την κοινότητα και τους γονείς του για τον ρόλο του στη συγκάλυψη της δολοφονίας επί 12 χρόνια, η τοπική κοινωνία δεν έχει πεισθεί ότι δολοφόνος της Τάρα Γκρίνστεντ ήταν μόνο ο Ράιαν. Η θεωρία που επικρατεί είναι ότι ο Μπο και ο Ράιαν πήγαν μαζί στο σπίτι της Τάρα Γκρίνσπαν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005 και τη βίασαν. Αν ο Ράιαν ήθελε να κλέψει λεφτά για ναρκωτικά, μπορούσε να πάρει τα 100 δολάρια από το ξεκλείδωτο αμάξι και όχι να διαρρήξει το σπίτι όπου ήξερε πως μένει η πρώην καθηγήτριά του. Μετά τον βιασμό, μετέφεραν το γυμνό πτώμα στο οικογενειακό περιβόλι του Μπο, όπου το έκαψαν (βρέθηκαν ελάχιστα μικρά κομμάτια οστών της Τάρα).
Η εξαφάνιση της όμορφης καθηγήτριας που είχε ακόμη να προσφέρει πολλά ήταν μια υπόθεση που στοίχειωνε δώδεκα χρόνια την πολιτεία της Τζόρτζια. Η διαλεύκανση της δολοφονίας της δεν έφερε δυστυχώς την κάθαρση, αλλά έχει αφήσει αναπάντητα πολλά ερωτηματικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Aναβλήθηκε ο αγώνας με τους Χόρνετς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών
Η αποπομπή του Λίντνερ ουσιαστικά έγινε η αρχή για τις πρόωρες εκλογές στην χώρα
O Xόρχε Μούχικα, πρώην αντάρτης βασανίστηκε και πέρασε 13 χρόνια στη φυλακή
Για πρώτη φορά με το 2018, βρέθηκαν οι 5 πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ όλοι μαζί
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι στην Καλιφόρνια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Mοιράζονταν εικόνες και ζωντανά βίντεο
Ο στρατός των ΗΠΑ διατηρεί μόνιμη παρουσία στην αεροπορική βάση Pituffik
Το δικαστήριο καταδίκασε στη μέγιστη των ποινών –20ετή κάθειρξη– τον πρώην σύζυγό της
Η ανάρτηση στο Instagram
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη
Οι ερωτήσεις που κόλλησαν στον τοίχο την Κάρεν Μπας
Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ την 9η Ιανουαρίου για τον θάνατο του Τζίμι Κάρτερ
Δεν σταματούν οι καταγγελίες για τον Αιγύπτιο επιχειρηματία που πέθανε το 2023
Γιατί οι πυρκαγιές είναι διαφορετικές από αυτές που έχει συνηθίσει ο κόσμος - Ποιος είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής;
H Νάομι Ζάιμπτ έχει στενή σχέση με τον δισεκατομμυριούχο
Γιορτάζοντας τα 43α γενέθλια της Πριγκίπισσας της Ουαλίας θυμόμαστε τα εντυπωσιακά outfits της
Μαίνεται η βιβλική καταστροφή
Στις 19 Φεβρουαρίου η διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας - Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.