- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στο εστιατόριο Serendipity 3 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης οι τηγανητές πατάτες κάνουν 170 ευρώ και είναι οι ακριβότερες στον κόσμο.
Η διαμόρφωση των τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεν ελεύθερη, βάσει της ζήτησης, αλλά υπάρχει ένας θεσμός στο Ομοσπονδιακό Ταμείο Αποθεμάτων που τις ελέγχει προκειμένου να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Ίσως λοιπόν το Ταμείο πρέπει να ρίξει μια ματιά στο εστιατόριο της Άνω Ανατολικής Πλευράς του Μανχάταν όπου η «υψηλή κουζίνα» του περιλαμβάνει τηγανητές πατάτες οι οποίες τιμώνται 200 δολάρια (170 ευρώ).
Πρόκειται για το εστιατόριο Serendipity 3, γνωστό ήδη για το ακριβότερο χάμπουργκερ ($295 - 250 ευρώ) και το ακριβότερο παγωτό ($1.000 - 842 ευρώ), που βρίσκεται στην ανατολική 60ή οδό της Νέας Υόρκης, αλλά διαθέτει παραρτήματα στη νότια Φλόριντα, στο Λας Βέγκας και στο Τόκιο. Το Serendipity, το οποίο ίδρυσαν το 1954 τρεις επιχειρηματίες -εξού και το 3- έγινε γνωστό για τα γλυκά του, για τα οποία τρελαινόταν ο Άντι Γουόρχολ, η Μαίριλυν Μονρόε και η Τζάκυ Κέννεντυ. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ένα ζαχαροπλαστικό κατασκεύασμα με το όνομα «Παγωμένη καυτή σοκολάτα» και αργότερα το παγωτό Golden Opulence Sundae που το 2004 μπήκε στο Γκίνες ως το ακριβότερο στον κόσμο ($1.000). Το Serendipity έχει δημιουργήσει τη δική του μάρκα παγωτών που, όπως ομολογεί, αντιστοιχούν με 4.000 θερμίδες στη μερίδα.
Από τις 13 Ιουλίου, οι τηγανητές πατάτες του Serendipity μπήκαν στο Βιβλίο Γκίνες ως οι ακριβότερες πατάτες στον κόσμο. Τι το τόσο ιδιαίτερο έχουν; Όπως λέει ο διευθυντής του εστιατορίου και σεφ Joe Calderone, πρόκειται για πατάτες Chipperbec οι οποίες καλλιεργούνται ώστε να γίνουν τηγανητές: εξαιτίας της ποικιλίας τους απορροφούν λιγότερο λάδι από τις άλλες και όταν τις τηγανίζει ο Calderone τις σβήνει με ξίδι και σαμπάνια Dom Pérignon. Δεν χρησιμοποιεί λάδι, αλλά λίπος χήνας: έτσι, οι πατάτες γίνονται τραγανιστές απέξω και φουσκωτές από μέσα. Ύστερα, τις πασπαλίζει με «εδώδιμα ψήγματα χρυσού», προσθέτει λίγο αρωματικό λάδι τρούφας και αλάτι τρούφας, και τις σερβίρει σε κρυστάλλινο πιάτο. Η γαρνιτούρα συνίσταται σε μια ορχιδέα και μια σάλτσα, ένα dip, Mornay (είδος μπεσαμέλ με τυρί) στην οποία υπάρχουν προστεθεί μικρά κομματάκια άγριου μανιταριού. Γενικά, η τρούφα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη μαγειρική της Άνω Ανατολικής Πλευράς, όπου αναδύεται, παραλλήλως, μια καινούργια γαστρονομική τρέλα, το πασπάλισμα με χρυσό ―ιδιαίτερη επιτυχία γνωρίζουν οι «χρυσές» φτερούγες κοτόπουλου.
Το Serendipity 3 είχε κλείσει στη διάρκεια της πανδημίας αλλά φαίνεται ότι κάνει θεαματικό comeback: για τις πατάτες υπάρχει λίστα αναμονής που φτάνει τις 8-10 εβδομάδες.