Κοσμος

Τι απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ στην καταδίκη από Συμβούλιο Ασφαλείας

Ρίχνει ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμμόχωστος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Τουρκία αντιδρά στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια
Αμμόχωστος (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Η Τουρκία αντιδρά στην καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια © EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Η Τουρκία απορρίπτει την καταδικαστική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, κατηγορώντας Ελλάδα και Κύπρο για προπαγάνδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Τουρκία για τα Βαρώσια, ωστόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει την προκλητική ρητορική για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο. Ειδικότερα, η Τουρκία απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, σχετικά με το σχεδιαζόμενο μερικό άνοιγμα στα Βαρώσια.

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες για τα Βαρώσια είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. «Απορρίπτουμε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», «καθώς και τις ανακοινώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αδικαιολόγητα αιτήματα και ασύμβατα με τις πραγματικότητες στο νησί» υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, εκφράζει τον ισχυρισμό ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βασίζεται στη «προπαγάνδα» από Ελλάδα και Κύπρο για την Αμμόχωστο. Και υποστηρίζει ότι η Αμμόχωστος είναι «τουρκοκυπριακό έδαφος της ΤΔΒΚ» και πως το άνοιγμα στα Βαρώσια αποτελεί κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια - Τι ζήτησε για την Αμμόχωστο

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε καταδικάσει την ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα εκ νέου τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο, ζητώντας την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Ειδικότερα, σε προεδρική δήλωση (έγγραφο S/PRST/2021/13) που παρουσίασε η Γαλλία, -που προεδρεύει του Συμβουλίου για τον μήνα Ιούλιο-, το 15μελές όργανο επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτη. Εξέφρασε τη λύπη του γι αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Περαιτέρω από το κείμενο, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.