Κοσμος

Λουξεμβούργο: Δημοψήφισμα για την παραμονή της Ουγγαρίας στην ΕΕ

Αφορμή ο αντί-ΛΟΑΤΚΙ νόμος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν © EPA / JOHN THYS
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν © EPA / JOHN THYS

Ζήτημα της παραμονής της Ουγγαρίας στην ΕΕ θέτει το Λουξεμβούργο, μετά την απόφαση Ορμπάν να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τον αντί- ΛΟΑΤΚΙ νόμο.

«Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΕΕ σχετικά με το αν θέλουμε να ανεχτούμε τον Ορμπάν στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι σαφές όχι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν στο SPIEGEL.

Ο Άσελμπορν δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος πολιτικός που έθεσε το ζήτημα της παραμονής της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Στα τέλη Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte πρότεινε στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει την ΕΕ. «Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ», είπε ο Rutte, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να τους αναγκάσει να φύγουν καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να αποχωρήσουν μόνο εθελοντικά, η δυνατότητα εξαναγκασμού δεν προβλέπεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. 

Διαδήλωση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ © Unsplash/ Mercedes Mehling
Διαδήλωση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ © Unsplash/ Mercedes Mehling

Ο νόμος της Ουγγαρίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο επίμαχος νόμος του Ορμπάν απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας και του επαναπροσδιορισμού φύλου σε υλικό σχολικής εκπαίδευσης και τηλεοπτικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα έως 18 ετών.

Η ουγγρική κυβέρνηση δικαιολογεί τον συγκεκριμένο νόμο κάνοντας λόγο για προστασία των ανηλίκων, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για διάκριση εναντίον ομοφυλοφίλων και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων.

Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, μάλιστα, με αφορμή τον συγκεκριμένο νόμο, κίνησε τις διαδικασίες που προτείνονται σε υπόθεση παραβίασης των αρχών της Ένωσης κατά της Ουγγαρίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και, τελικά, σε οικονομικές κυρώσεις.

Από την επιστροφή του Βίκτορ Ορμπάν στην εξουσία το 2010, η Ουγγαρία έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ, τα πανεπιστήμια ή τις μειονότητες.

Η ευρώπη πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του ουγγρικού νόμου

Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο της Ουγγαρίας που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους. 

«Ντροπή» χαρακτήρισε τον ουγκρικό νόμο και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.

O υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, είχε δηλώσει πως ο νόμος αυτός «δεν είναι αντάξιος της Ευρώπης» και πως οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζουν όπως επιθυμούν καθώς «δεν είμαστε πλέον στον Μεσαίωνα» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, διευκρινίζοντας πως η χώρα του, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ετοιμάσει μια σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ τόνισε πως ο ουγγρικός νόμος «παραβιάζει ξεκάθαρα τις αξίες της ΕΕ» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της  Ιρλανδία, Τόμας Μπερν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την έγκριση του νόμου που αποτελεί μια «πολύ επικίνδυνη στιγμή για την Ουγγαρία καθώς και για την Ένωση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.