ΗΠΑ: Δικαίωση για πανεπιστήμιο που ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό
Πρόκειται για ένα θέμα που διχάζει τις ΗΠΑ


Δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι πανεπιστήμιο της Ιντιάνα έχει δικαίωμα να απαιτεί από φοιτητές και προσωπικό να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού.
Δικαστήριο στις ΗΠΑ δικαίωσε πανεπιστήμιο που ζητεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών και προσωπικού.
Ο δικαστής Ντέιμον Λέιχτι του δικαστηρίου του Σάουθ Μπεντ στο Σικάγο έλαβε την απόφαση αυτή, την πρώτη για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ΗΠΑ, όμως οι ενάγοντες μπορούν να ασκήσουν έφεση και να φτάσουν ως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο Λέιχτι αρνήθηκε να ακυρώσει τον νέο υγειονομικό κανονισμό του πανεπιστημίου που τέθηκε σε ισχύ ενόψει της έναρξης των μαθημάτων από την 1η ως τις 15 Αυγούστου. Βάσει του κανονισμού αυτού ο εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι υποχρεωτικός για τους 90.000 φοιτητές του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και τους 40.000 εργαζόμενους σε αυτό, αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους.
Το Σύνταγμα επιτρέπει στους φοιτητές «να αρνούνται οποιαδήποτε ιατρική πράξη με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης του σώματός τους», ανέφερε ο δικαστής. Όμως επιτρέπει επίσης «την επιβολή μιας διαδικασίας εμβολιασμού με στόχο το νόμιμο συμφέρον της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε. «Αυτό ακριβώς έπραξε το πανεπιστήμιο», κατέληξε στην απόφασή του που εκτείνεται σε 100 σελίδες.
Από τους οκτώ ενάγοντες οι έξι ήδη είχαν εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για θρησκευτικούς λόγους, όμως δεν επιθυμούσαν ούτε να φορούν μάσκα ή να σέβονται τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπενθύμισε εξάλλου ο Λέιχτι.
Κάποιοι επικαλέστηκαν θρησκευτικούς λόγους ή την ανησυχία τους ότι θα είναι θύματα διακρίσεων, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν τα μέτρα «πολιτισμική επίθεση», σημείωσε ο δικαστής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες όλοι τους δέχθηκαν να σεβαστούν τα υγειονομικά μέτρα σε άλλο πλαίσιο.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στη χώρα να σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου το 68% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, όμως παρατηρούνται μεγάλες γεωγραφικές αποκλίσεις.
Η αντίθεση στα εμβόλια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις πολιτικές πεποιθήσεις των Αμερικανών, με τους υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να είναι μεταξύ των πιο ένθερμων αντιπάλων τους.
Πολλές συντηρητικές οργανώσεις, όπως η φοιτητική Turning Point, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19 στα πανεπιστήμια και στηρίζουν όλους όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά τους τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει ομοιόμορφη στάση, με περίπου 500 από αυτά μέχρι στιγμής να απαιτούν τον εμβολιασμό των φοιτητών και του προσωπικού τους κατά της covid-19.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η χθεσινή ανάκριση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης διήρκησε έξι ώρες
Ο θρυλικός πυγμάχος που πέθανε στα 76 του χρόνια είχε πληθώρα δραστηριοτήτων
«Οι νέοι άνδρες υποφέρουν. Αισθάνονται απομονωμένοι»
Το νέο ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως όσα έγιναν μετά τη σοκαριστική ομολογία του
Έχει ακυρώσει και του Τζο Μπάιντεν
Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης έκλεισε χθες προκαλώντας χάος
Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν
«Είμαι πρόεδρος της ειρήνης» αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στην Τεχεράνη
Συνεχίζονται οι λεγόμενοι «πολιτιστικοί πόλεμοι»
Αντίθετο το κυβερνητικό κόμμα
Του τέθηκαν τουλάχιστον 40 ερωτήσεις για τους δημόσιους διαγωνισμούς του δήμου Κωνσταντινούπολης
Καθώς οι Ευρωπαίοι «δείχνουν να ξυπνούν από τον λήθαργο»
Η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν σε μια «νύχτα δημοκρατίας»
Η British Airways είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το αεροδρόμιο είναι υπερφορτωμένο
«Η NYT είναι σκέτη προπαγάνδα» αναφέρει
Τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν ωστόσο κατασχεθεί για την ώρα
Παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις - Τι δήλωσε στα ΜΜΕ
Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια
Κανένας πολιτικός δεν παραβρέθηκε στις κηδείες των θυμάτων από την πυρκαγιά
Η εκπομπή του σταμάτησε λόγω ακραίας γλώσσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.