- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα κλειστά σύνορα στη Μάλτα για τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Δέλτα, προκάλεσαν την αντίδραση της Κομισιόν.
«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στην απόφαση που πήρε η Μάλτα να κλείσει τα σύνορά της σε όσους ταξιδιώτες είναι ανεμβολίαστοι.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Μάλτα και τα κλειστά σύνορα σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ισότητας και κράτους δικαίου, Κριστιάν Βίγκαντ, είπε:
«Η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου. Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορα κράτη-μέλη ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
» Ωστόσο, κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid.
» Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι' αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών-μελών».
Κλείνει τα σύνορα η Μάλτα σε όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο για κορωνοϊό - Ποιοι εξαιρούνται
Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρις Φερν, από την ερχόμενη Τετάρτη (14/7) κανένας επισκέπτης από το εξωτερικό δεν θα γίνεται δεκτός στη νησιωτική χώρα, αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και δεν έχει μαζί του το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εξαιρούνται τα ανεμβολίαστα παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα με αρνητικό τεστ για Covid-19, αρκεί να συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς.
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας» ξεκαθάρισε. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού στη Μάλτα ολοένα και αυξάνονται.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα οι τουρίστες από το εξωτερικό μπορούν να πηγαίνουν στη Μάλτα εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή με αρνητικό PCR (μοριακό τεστ) ή με έγγραφο που να δείχνει ότι έχουν νοσήσει στο παρελθόν. Μοναδική εξαίρεση οι τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, για τους οποίους δεν ισχύει το αρνητικό PCR, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας στη Μάλτα επανέλαβε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη νησιωτική χώρα αναγνωρίζουν μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν η ΕΕ αλλά και η Μεγάλη Βρετανία. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αφορά εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή που κόλλησαν κορωνοϊό στο παρελθόν και πλέον έχουν γίνει καλά. «Από την Τετάρτη θα αναγνωρίζουμε μόνο εκείνο το μέρος του πιστοποιητικού της ΕΕ που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο Κρις Φερν.
Κρούσματα κορωνοϊού και θάνατοι από Covid-19 στη Μάλτα
Από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού στη Μάλτα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 31.240 κρούσματα κορωνοϊού.
Οι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19 ανέρχονται σε 420. Η Μάλτα στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στον Τουρισμό και στα έσοδα που φέρνουν τα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι επισκέπτονται τη νησιωτική χώρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις