- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τη Νόρα αλ Ματρούσι, την πρώτη γυναίκα στην αραβική χώρα που εκπαιδεύεται ως αστροναύτης, να πάει στο Διάστημα.
Η Νόρα αλ Ματρούσι (Nora Al Matrooshi), 28 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης και να πάει στο Διάστημα. Την επέλεξαν ανάμεσα σε περισσότερους από 4.000 υποψηφίους. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν να αναπτύσσουν το διαστημικό τους πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων έχουν καταφέρει να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το διαστημικό σκάφος «Hope».
Όπως αποκάλυψε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 στο Ντουμπάι το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπεν Ρασίντ, ονειρευόταν από μικρό κορίτσι να πάει στο Διάστημα.
«Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείτε κι εσείς. Αν δεν το έχει κάνει κανείς άλλος προηγουμένως, τότε πρέπει να είστε οι πρώτοι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μαζί με τον συμπατριώτη της, Μοχάμαντ αλ Μούλα, 33 ετών, η αλ Ματρούσι θα εκπαιδευτεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, στο Χιούστον.
Νόρα αλ Ματρούσι, η πρώτη γυναίκα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που γίνεται αστροναύτης - Η αναφορά στην Ελλάδα
Η 28χρονη έχει σπουδάσει μηχανικός. Εμφανίστηκε με μαύρη μαντίλα στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι το πάθος της για τα αστέρια αποτελεί προέκταση της αγάπης που έχει η οικογένειά της για τη θάλασσα.
«Από τη μεριά της μητέρας μου, είναι ναυτικοί. Θα έλεγα ότι εξερευνούσαν τους ωκεανούς» σημείωσε, εξηγώντας ότι η λέξη «αστροναύτης» είναι ελληνική και σημαίνει «ναύτης των αστεριών».
Τα ΗΑΕ έχουν ήδη δύο αστροναύτες: τον Χάζα αλ Μανσούρι, τον πρώτο αστροναύτη των Εμιράτων, ο οποίος πήγε στο Διάστημα και έμεινε 8 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τον Σουλτάν αλ Νεγιάντι. Οι δύο άνδρες εκπαιδεύονται σήμερα στο Ντουμπάι και μαθαίνουν ρωσικά, γλώσσα απαραίτητη για κάθε αποστολή στο διάστημα αφού οι εκτοξεύσεις για τον ISS γίνονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον πλανήτη Άρη - Το ερευνητικό σκάφος Hope
Τα ΗΑΕ έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ελπίζουν ότι θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα στον Άρη.
Για τον λόγο αυτό εκτόξευσαν το 2020 το διαστημικό σκάφος «Hope», σκοπός του οποίου είναι να αποκαλύψει «μυστικά» για τον καιρό στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το έργο αυτό επιβλέπεται από την υπουργό Προηγμένων Τεχνολογιών, τη Σάρα αλ Αμίρι, που είναι και πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας των Εμιράτων. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός υπογράμμισε ότι στη χώρα της «δεν υπάρχουν περιορισμοί» όσον αφορά την εργασία των γυναικών.