Κοσμος

Ποιος ήταν ο Ζοβενέλ Μοΐζ που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του

Ο Μοΐζ ορκίστηκε Πρόεδρος της Αϊτής το 2017

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιος ήταν ο Πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μέσα στο σπίτι του.

Ο Πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο σπίτι του στο Port-au-Prince, στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης πυροβολήθηκε και η σύζυγός του, Μαρτίν Μοΐζ.

«Μια ομάδα αγνώστων ατόμων, μερικοί από τους οποίους μιλούσαν ισπανικά, επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Αρχηγός του κράτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Claude Joseph. «Η κατάσταση ασφάλειας της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων της Αϊτής», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την προστασία του έθνους.

Τα νέα συγκλόνισαν το φτωχό νησί της Καραϊβικής, που βρίσκεται 675 μίλια νοτιοανατολικά του Μαϊάμι. Η Αϊτή έχει μακρά ιστορία δικτατοριών και πραξικοπημάτων και η δημοκρατία δεν έχει ριζωθεί ποτέ πλήρως.

Ο Πρόεδρος της Αϊτής μαζί με την σύζυγό του, Martine Moise © EPA / JEAN MARC HERVE ABELARD

Ποιος ήταν ο Πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ

Ο Ζοβενέλ Μοΐζ γεννήθηκε από οικογένεια μεσαίας τάξης στην Trou-du-Nord, της Nord-Est. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η μητέρα του μοδίστρα. Τον Ιούλιο του 1974, η οικογένειά του μετακόμισε στο Port-au-Prince και ο Μοΐζ σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κισκέγια. Το 1996 παντρεύτηκε τη Μαρτίν Μαρί Ζοζέφ Ετιέν, κι αμέσως μετά μετακόμισαν από την πρωτεύουσα στο Port-au-Prince, όπου ασχολήθηκε με τον αγροτικό τομέα.

Εκεί, ο Μοΐζ δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση και λίγο αργότερα ξεκίνησε ένα έργο για να παρέχει καθαρό νερό σε αγροτικές περιοχές. Στη συνέχεια άνοιξε ένα εργοστάσιο νερού, το οποίο εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του Nord-Ouest και Nord-Est και το 2012, στην Trou-du-Nord, ίδρυσε την ανώνυμη εταιρεία Agritrans SA και βοήθησε στην ανάπτυξη μιας γεωργικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου. 

Το 2015, ο Πρόεδρος Michel Martelly έδωσε το χρίσμα στον Μοΐζ να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές με το Αϊτινό Κόμμα Τε Παλ (PHTK). Το 2016 κέρδισε τις εκλογές, αλλά ορκίστηκε Πρόεδρος και ανέλαβε καθήκοντα το 2017.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ζητούν την παραίτησή του

Σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, η θητεία του Μοΐζ έληξε στις 7 Φεβρουαρίου, πέντε χρόνια από την ημέρα που ο προκάτοχός του, Michel Martelly, παραιτήθηκε. Εκείνος επέμεινε ότι είχε ακόμη ένα χρόνο για να υπηρετήσει, γιατί η θητεία του δεν ξεκίνησε παρά ένα χρόνο μετά την ψηφοφορία που τον έφερε στο ανώτατο αξίωμα Όταν αρνήθηκε να φύγει από την Προεδρία, χιλιάδες Αϊτινοί βγήκαν στους δρόμους καίγοντας σκουπίδια και λάστιχα καθώς απαιτούσαν την παραίτησή του.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη 23 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου δικαστή και ενός ανώτερου αστυνομικού, τον οποίο ο πρόεδρος κατηγόρησε ότι προσπάθησε να τον σκοτώσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Χιλιάδες Αϊτινοί βγήκαν στους δρόμους καίγοντας σκουπίδια και λάστιχα καθώς απαιτούσαν την παραίτησή του Μοΐζ © EPA / Jean Marc Herve Abelard

H κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη 23 ατόμων © EPA / JEAN MARC HERVE ABELARD

Ακόμα και πριν από την αναταραχή, ο πρόεδρος δεν είχε ευρεία δημόσια εντολή. Κέρδισε τις εκλογές του 2016 με μόλις 600.000 ψήφους σε μια χώρα των 11 εκατομμυρίων. Οι επικριτές τον κατηγόρησαν ότι έγινε πιο αυταρχικός καθώς προχώρησε σε μια επιθετική ατζέντα που περιελάμβανε την επανεγγραφή του Συντάγματος της χώρας.

Μεταξύ των διατάξεων που επιδίωκε ο Αϊτινός Πρόεδρος, ήταν εκείνη που θα έδινε στον ηγέτη της Αϊτής ασυλία για οποιεσδήποτε ενέργειες ενώ ήταν στην εξουσία.

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Σημαίας, στο Port-au-Prince, στις 18 Μαΐου 2021 © EPA / JEAN MARC HERVE ABELARD

Φοιτητές και πολίτες της Αϊτής προσπαθούν να καταστρέψουν διαφημιστική αφίσα με το νέο σχέδιο Συντάγματος που προωθούσε ο Ζοβενέλ Μοΐζ © EPA/ Jean Marc Herve Abelard

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η υποστήριξη είναι κρίσιμη για την Αϊτή, κάλεσαν τη χώρα να διεξαγάγει προεδρικές και νομοθετικές εκλογές το συντομότερο δυνατό και αντιτάχθηκε στην προσπάθεια σύνταξης ενός νέου συντάγματος σύμφωνα με τις προτάσεις του Μοΐζ. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, περιέγραψε την αυστηρότατη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στον Πρόεδρο της Αϊτής κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τον Ιούνιο.

Η Αϊτή κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1804, αφού οι Αϊτινοί αντιτάχθηκαν ενάντια στην αποικιακή Γαλλία. Η χώρα πραγματοποίησε τις πρώτες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές της το 1990.

Οι διαδηλώσεις φέτος ήταν μέρος ευρύτερης αναταραχής, με βαριά οπλισμένες συμμορίες να συγκρούονται στους δρόμους και να επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα.

Πληροφορίες από Wikipedia, New York Times

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ