- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Τουρκία εγκρίνει από σήμερα την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 στους εργαζόμενους στην υγεία και τους πολίτες πάνω από 50 ετών.
Η Τουρκία ξεκινά τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου COVID-19 τον Ιούλιο, ενώ ελπίζει να εμβολιάσει πλήρως το 70% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία, με πληθυσμό περίπου 84 εκατομμύρια, έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ πάνω από 27,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Εγκρίνεται η 3η δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 50
Σχετικά με την τρίτη δόση, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κόκα, δήλωσε ότι θα υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής εμβολίου. «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε εμβόλιο θέλουν ανεξάρτητα από το τι έλαβαν στις δύο προηγούμενες δόσεις», δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο της χώρας.
Στις αρχές Ιουνίου, εμβολιάστηκε με την τρίτη δόση και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν έχοντας λάβει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δύο δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac, έσπευσε να εμβολιαστεί ξανά αλλά αυτή τη φορά με Pfizer.
Η 3η δόση εμβολίου και η αξιοπιστία των κινεζικών εμβολίων
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2020 ότι το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας Sinovac έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,25%, αλλά τα ευρήματα βασίστηκαν σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μικρή κλινική δοκιμή και κανένα από τα δεδομένα δεν δημοσιεύθηκε σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ή στο διαδίκτυο.
Η ανακοίνωση έγινε μια μέρα μετά από μια άλλη διφορούμενη συνέντευξη Τύπου, επίσης σχετικά με το εμβόλιο του Sinovac, στη Βραζιλία. Αξιωματούχοι εκεί αναμενόταν να παράσχουν λεπτομερή αποτελέσματα από άλλη δοκιμή, αλλά ανέφεραν μόνο ότι το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 50%.
Στην τουρκική δοκιμή, συμμετείχαν συνολικά 7.371 εθελοντές, αλλά τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που παρουσίασε ο Serhat Unal, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, βασίστηκαν μόνο σε 1.322 συμμετέχοντες, εκ των οποίων μόνο οι 752 έλαβαν πραγματικό εμβόλιο. «Τώρα είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του Sinovac» είχε πει τότε ο Κόκα.
Η Τουρκία αλλάζει την εκστρατεία εμβολιασμού
Η Τουρκία, στην προσπάθειά της να μειώσει τα κρούσματα και να προλάβει τις μεταλλάξεις, αλλάζει την εκστρατεία εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η μείωση της περιόδου μεταξύ των δόσεων αλλά και το πόσο σύντομα μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος που νόσησε με COVID-19.
«Τα άτομα που νόσησαν έπρεπε να περιμένουν έξι μήνες μέχρι να κάνουν το εμβόλιο. Αυτή η περίοδος έχει πλέον μειωθεί στους τρεις μήνες», ανακοίνωσε ο Κόκα, προσθέτοντας πως μειώνεται και το διάστημα αναμονής μεταξύ των δύο δόσεων. «Μετά από νέα επιστημονικά ευρήματα, η χρονική περίοδος μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer / BioNTech μειώθηκε από έξι εβδομάδες σε τέσσερις» είπε χαρακτηριστικά.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac είναι ο πιθανός υποψήφιος για την τρίτη δόση, αλλά οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν κι άλλο εμβόλιο. Μέχρι τώρα, η Τουρκία χρησιμοποιεί τόσο το κινεζικό Sinovac όσο, όσο και τα εμβόλια της Pfizer / BioNTech.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα επεκταθεί σε όλους όσους είναι άνω των 18 ετών και οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδια για το πώς θα προχωρήσουν στους εμβολιασμούς ανέργων και φοιτητών.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό πριν εξαπλωθούν οι μεταλλάξεις»
Μετά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, η χώρα σημείωσε σημαντική μείωση τα καθημερινά κρούσματα, από 60.000 τον Απρίλιο σε περίπου 5.000 σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τους περισσότερους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευση κυκλοφορίας και την καραντίνα τα Σαββατοκύριακα.
«Τα εμβόλια που διαθέτουμε στη χώρα μας μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων. Αλλά ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε πραγματικά την πανδημία είναι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό πριν δώσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία σε μεταλλάξεις» δήλωσε ο Κόκα.
«Αρκετές χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ανέφεραν αυξανόμενες περιπτώσεις παραλλαγής του Δέλτα. Αυτό θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για εμάς και να πείσει όσους έχουν ενδοιασμούς για το εμβόλιο», είπε.
Πληροφορίες από New York Times, Daily Sabah, Hurriyet
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ