- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά μη κατοικήσιμες μεγάλες περιοχές στο Πακιστάν, στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές
Στο Τζακομπαμπάντ του βόρειου Πακιστάν, μια πόλη 200.000 κατοίκων που έχει «κλίμα της ερήμου», η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 52 βαθμούς Κελσίου και σήμερα κυμαίνεται γύρω στους 44. Συνήθως στο τέλος Ιουνίου δεν υπερβαίνει τους 40,5 βαθμούς αλλά φέτος ο καύσωνας άρχισε από τον Απρίλιο και κατέληξε σε μια αβίωτη κατάσταση: η πόλη έχει ερημώσει καθώς οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, ελάχιστα από τα οποία διαθέτουν κλιματισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, όποιος ξεμυτίζει παθαίνει αμέσως θερμοπληξία με αποτέλεσμα τα τοπικά νοσοκομεία να μην μπορούν να διαχειριστούν το πλήθος των πασχόντων.
Οι περισσότεροι κάτοικοι χρησιμοποιούν ανεμιστήρες με μπαταρία διότι το ηλεκτρικό δίκτυο κινδυνεύει από την υπερφόρτιση και τα μπλακάουτ σημαίνουν ανθρώπινες απώλειες, ιδιαίτερα υπέργηρων και ασθενών. Ο συνδυασμός υγρασίας και θερμότητας στο Τζακομπαμπάντ ξεπερνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος που αντέχει περίπου μέχρι τους 36-37 βαθμούς. Μέχρι αυτή τη θερμοκρασία –το πολύ– το σώμα προστατεύεται ιδρώνοντας αλλά η έκθεση σε πάνω από 36-37 βαθμούς μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για τους πιο υγιείς.
Η περιοχή του Τζακομπαμπάντ θεωρείται κομβική για την κλιματική αλλαγή διότι ακόμα και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας θα την καταστήσει ακατάλληλη για κατοίκηση. Όπως λέει ο κλιματολόγος Tom Matthews στο πανεπιστήμιο Loughborough, οι καύσωνες προκαλούν έλλειψη νερού δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ο οποίος παρατηρείται σχεδόν πανομοιότυπα και στην περιοχή Ρας Αλ-Χαϊμάχ στα Εμιράτα. Η διαφορά με το Πακιστάν είναι ότι στις χώρες του Περσικού Κόλπου υπάρχει κλιματισμός και λαμβάνονται μέτρα προστασίας των πολιτών.
Ακραίες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Τζακομπαμπάντ το 1987, το 2005, 2010 και 2012, πράγμα που δείχνει ότι το φαινόμενο συμβαίνει όλο και συχνότερα. Το κλίμα είναι μια από τις αιτίες που η πόλη χάνει πληθυσμό: όποιοι έχουν τα οικονομικά μέσα μετακομίζουν στην Κουέτα ή στο Καράτσι. Στο μεταξύ, ανθεί η αγορά ανεμιστήρων με φτηνές κινέζικες μπαταρίες, η αγορά πάγου και νερού.
Αλλά αν θεωρήσουμε ότι ο ακραίος καύσωνας είναι κάτι συνηθισμένο για το Πακιστάν, η θερμοκρασία στο Πόρτλαντ του Όρεγκον που έφτασε πριν από λίγες μέρες τους 42 βαθμούς αποτελεί κλιματικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με στοιχεία του CNN, φέτος τον Ιούνιο, σε επτά δυτικές και νοτιοδυτικές αμερικανικές πολιτείες, καθώς και σε τέσσερις βορειοανατολικές η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ. Τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις της έρευνας της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγινε το 2018 επιβεβαιώνονται αν η τάση συνεχιστεί μέχρι το 2050, στο μεγαλύτερο μέρος του Πακιστάν, της Ινδίας και του Μπαγκλαντές η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο με παράλληλη μεταναστευτική κινητικότητα προς φιλικότερα κλίματα.