Κοσμος

Γαλλία-Περιφερειακές Εκλογές: Αποτυχία για το κόμμα του Μακρόν

Μεγάλα ποσοστά αποχής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία - Β' γύρος
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία - Β' γύρος © EPA / IAN LANGSDON

Γαλλία: Άσχημα αποτελέσματα για το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν στον β γύρο των Περιφερειακών Εκλογών.

Με υψηλή αποχή ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των Περιφερειακών Εκλογών στη Γαλλία, με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να μην καταφέρνει να αποσπάσει καμία περιφέρεια. Άλλωστε, ήδη από τον πρώτο γύρο το κόμμα του Γάλλου προέδρου είχε λάβει πολύ χαμηλά ποσοστά που δεν του επέτρεπαν να κερδίσει καμία από τις 13 περιφέρειες.

Ο Στανισλάς Γκερίνι, υψηλόβαθμο στέλεχος του LREM, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «απογοήτευση για την προεδρική πλειοψηφία». 

Η ακροδεξιά (Εθνικός Συναγερμός-RN) της Μαρίν Λεπέν δεν κατάφερε να κερδίσει τη μοναδική περιφέρεια στην οποία είχε κάποιες ελπίδες, εκείνη της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, η οποία παραμένει στα χέρια της παραδοσιακής δεξιάς (Ρεπουμπλικάνοι). «Απόψε, δεν θα πάρουμε καμία περιοχή», παραδέχτηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για «βαθιά κρίση της τοπικής δημοκρατίας». «Η κινητοποίηση είναι το κλειδί για τις επόμενες νίκες», πρόσθεσε, αναφερόμενη προφανώς στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Τα «παραδοσιακά» κόμματα (δεξιά και κεντροαεριστερά, σε συνεργασία με την άκρα αριστερά και τους οικολόγους) που είχαν «εξαφανιστεί» τα τελευταία χρόνια, μετά τη νίκη-έκπληξη του Μακρόν στην προεδρία, το 2017, επανεμφανίστηκαν δυναμικά. Πολλά στελέχη της δεξιάς εξάλλου, με τον άνεμο της νίκης στο πλευρό τους, εκτιμούν ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν. «Τώρα, όλοι κατάλαβαν ότι οι προεδρικές είναι αγώνας για τρεις», σχολίασε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ο νικητής στην περιφέρεια της Άνω Γαλλίας και ήδη υποψήφιος για το 2022.

gallia_ekloges2.jpg
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία - Β' γύρος © EPA / IAN LANGSDON

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλίας είναι επίσης η νικήτρια της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, Βαλερί Πεκρές και ο Λοράν Βοκιέ, που κέρδισε στην περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων.

Σύμφωνα με τα Exit Polls, επανεκλέγονται όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι των περιφερειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.