- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γαλλία: Η Βαλερί Μπακό, που σκότωσε τον βιαστή της, αφέθηκε ελεύθερη με ποινή τεσσάρων χρόνων με αναστολή - Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης
Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για τη Βαλερί Μπακό που σκότωσε τον πρώην πατριό της Ντανιέλ Πολέτ αποτελεί πια ένα προηγούμενο για τη γαλλική δικαιοσύνη και για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Η Μπακό που έχει περάσει ένα χρόνο στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη αφέθηκε ελεύθερη με ποινή τεσσάρων χρόνων με αναστολή.
Στη διάρκεια της δίκης ακούστηκαν οι φρικαλέες λεπτομέρειες αυτού του δράματος που εκτυλίχθηκε στη γαλλική επαρχία. Ο Πολέτ βίαζε την Μπακό από τότε που ήταν 12 ετών και παρότι το 1995 έμεινε στη φυλακή επί τρία χρόνια αλλά μόλις αποφυλακίστηκε τη βίασε πάλι με αποτέλεσμα η 17χρονη Βαλερί να μείνει έγκυος. Όταν η αλκοολική μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι κατέφυγε στο σπίτι του επίσης αλκοολικού Πολέτ ο οποίος την έδερνε και, σε μια περίσταση, την έστειλε στο νοσοκομείο αφού τη χτύπησε με σφυρί. Σε άλλη περίσταση, προσπάθησε να τη στραγγαλίσει ενώ η Μπακό ήταν και πάλι έγκυος. Από το 2004 άρχισε να την εκδίδει στο δάσος στην περιοχή Σεν-ελ-Λουάρ έναντι 20 ευρώ βαφτίζοντάς τη «Αντελίν».
Η Αντελίν έγινε γνωστή στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο Μονσό-λε-Μιν και είχε πελάτες οδηγούς φορτηγών. Σήμερα η Μπακό επιμένει ότι προσπάθησε πολλές φορές να αποδράσει αλλά ο «Ντανί» την απειλούσε με πιστόλι. Παραλλήλως, άρχισε να παρενοχλεί σεξουαλικά την κόρη τους την Καρλίν η οποία ήταν τότε 14 ετών. Έτσι, στις 13 Μαρτίου 2016, η Βαλερί Μπακό σκότωσε τον Ντανί με μια σφαίρα στον σβέρκο και έκρυψε το πτώμα με τη βοήθεια δύο εκ των τεσσάρων παιδιών της. Όταν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 ομολόγησε αμέσως και ένα χρόνο αργότερα αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη. Στη δίκη, δικηγόροι της Μπακό ήταν η Janine Bonaggiunta και η Nathalie Tomasini, που στο παρελθόν υπερασπίστηκαν τη Ζακλίν Σοβάζ η οποία είχε σκοτώσει τον βίαιο σύζυγό της - η Σοβάζ αποφυλακίστηκε με χάρη από τον Φρανσουά Ολλάντ το 2016. Οι δυο δικηγόροι ζήτησαν την απαλλαγή της Μπακό, «η ιστορία της οποίας είναι μια σειρά από συμφορές», με το επιχείρημα της νόμιμης άμυνας. «Αν δεν τον σκότωνε, θα τη σκότωνε», είπαν οι Bonaggiunta και Tomasini, ενώ όλοι οι μάρτυρες χωρίς εξαίρεση -ακόμα και οι συγγενείς του Ντανί Πολέτ- στήριξαν την Μπακό περιγράφοντας το «θύμα» ως τέρας. Η αδελφή του Πολέτ αναρωτήθηκε μάλιστα πώς και γιατί η Μπακό δεν τον σκότωσε νωρίτερα.
Ένα ελαφρυντικό υπέρ της Μπακό ήταν το ότι είχε καλέσει δυο φορές τη χωροφυλακή καταγγέλλοντας ενδοοικογενειακή βία. Η ψυχιατρική γνωμάτευση έκανε υπαινιγμό στο «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Στο μεταξύ, 500.000 άτομα υπέγραψαν έκκληση για να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες, μιας και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια (στην πραγματικότητα σε 14 χρόνια κράτηση). Η δίκη της Μπακό συνέπεσε με μια δίκη γυναικοκτονίας στην Κορσική που έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις δυσλειτουργίες της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και γενικότερα τη βία εναντίον των γυναικών.