- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μεγάλη αποχή στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία - Η προοπτική συμμετοχής των ψηφοφόρων κυμαίνεται γύρω στο 27%
Tα μέλη της αυτοδιοίκησης στους 18 νομούς και στις 101 επαρχίες κλήθηκαν να εκλέξουν σήμερα οι Γάλλοι. Πρόκειται για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Οι προηγούμενες περιφερειακές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2015 αναδεικνύοντας με μικρή πλειοψηφία την κεντροδεξιά (Les Républicains, Les Centristes, μικρά κόμματα της ομπρέλας «divers droite»), με δεύτερη την αριστερά (Σοσιαλιστές, Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγοι, Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και στην τρίτη θέση τους τοπικιστές-αυτονομιστές (ιδιαίτερα στην Κορσική και στη Μαρτινίκα). Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν La République en marche και οι σύμμαχοί του (MoDem και Agir) δεν είχαν εκπροσώπηση στα συμβούλια των νομών και των επαρχιών. Aυτή τη φορά έχει ορίσει υποψηφίους με τους οποίους ελπίζει, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Κριστόφ Καστανέρ, «να ριζώσει στην κοινωνία» και να «εμποδίσει ενδεχόμενες νίκες της Λεπέν».
Στις σημερινές εκλογές, μέχρι το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόνο το 12,2% των εγγεγραμμένων και, καθώς η προοπτική κυμαίνεται γύρω στο 27%, έχει ανοίξει έντονη συζήτηση για την ηλεκτρονική ψήφο: οι Γάλλοι βαριούνται να μετακινηθούν και μπαίνουν στον πειρασμό να μιμηθούν το αμερικανικό μοντέλο. Στις εκλογές του 2015 η προσέλευση ήταν επίσης χαμηλή, αλλά έφτανε το 43% σημειώνοντας άνοδο από το 2010 όταν ήταν 39%. Το 2015 οι Γάλλοι πήγαν να ψηφίσουν υπό την επήρεια της ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν και ίσως να υπήρχε, πρόσκαιρα, περισσότερος ενθουσιασμός για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η φετινή αποχή οφείλεται -εκτός από τη γενική απαξίωση της πολιτικής και την καλοκαιρία που οδήγησε πολλούς στα πάρκα και στις παραλίες- στο γεγονός ότι πολλοί Γάλλοι δεν έχουν ξαναβρεί τις συνήθειές τους μετά την πανδημία.
Μια ακόμη έκπληξη είναι ότι η αποχή φαίνεται παρόμοια σε όλες τις περιοχές, με την επαρχία της Μοσέλ στην ανατολική Γαλλία να παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό, 16%, παρότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν περίμενε να σαρώσει στην περιοχή αυτή. Η Λεπέν πόνταρε σε έξι νομούς (υπάρχουν 13 νομοί στη μητροπολιτική Γαλλία και 5 υπερπόντιοι), αλλά η προσέλευση σε περιοχές όπου η ακροδεξιά έχει δύναμη, όπως η Κυανή Ακτή, η Ανατολική Γαλλία και η Νορμανδία, είναι τόσο χαμηλή ώστε δεν τίθεται θέμα σαρωτικής νίκης.