Κοσμος

Ξεκίνησε η συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν στη Γενεύη

Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα το τετ-α-τετ του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη.

Ξεκίνησε πριν λίγο η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής. Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο  Ελβετός πρόεδρος, Γκι Παρμελέν, πριν περάσουν περάσουν στο εσωτερικό του αρχοντικού, για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες. 

Στη συνάντηση πρώτος έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Γενεύη από το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν μπορεί να διαρκέσει από μια μέχρι πέντε ώρες, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη συνομιλία των δύο ηγετών. 

Πληροφορίες τους θέλουν να συζητούν για την πανδημία του κορωνοϊού, την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αλλά και άλλα θέματα όπως αυτό της Ουκρανίας, της Λιβύη αλλά και για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι. 

Μαζί με τον Πούτιν βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, μεταξύ άλλων. Η συνοδεία του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν.

 

 

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση

«Η συνάντηση κορυφής της Γενεύης δεν έχει ως στόχο ένα νέο ξεκίνημα ή μία θεαματική εξέλιξη. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην καλύτερη διαχείριση μίας δύσκολης σχέσης που προς το παρόν θα παραμείνει δύσκολη», δήλωσε ο Steven Pifer, του κέντρου Brookings. Οι ΗΠΑ πίεσαν για την πραγματοποίηση του ραντεβού όχι για να σηματοδοτήσει ένα νέο “reset” στις σχέσεις με τη Ρωσίας, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα προ δεκαετίας, αλλά «για να αποκατασταθεί η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις», όπως το έθεσε πρόσφατα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα δεδομένου του παγερού κλίματος που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Μπάιντεν και Πούτιν δεν αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τετ-α-τετ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ήθελε να αφήσει τον Ρώσο ομόλογό του να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να περάσει το δικό του αφήγημα. Ο Μπάιντεν έχει ως γνωστόν αποκαλέσει στο παρελθόν «δολοφόνο» τον Πούτιν και κάποτε είπε ότι τον κοίταξε στα μάτια και είδε ότι «δεν έχει ψυχή». Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ίσως θελήσει, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, να φύγει από τη συνάντηση έχοντας σκοράρει κάποιους πόντους, παρά να βρουν κοινό έδαφος.

Τους πρώτους μήνες της θητείας του ο Μπάιντεν ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για σειρά καταγγελλόμενων δραστηριοτήτων της, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υπηρεσίες και η δηλητηρίαση του φυλακισμένου πλέον, σφοδρού επικριτή του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ εμφανίζουν τον Πούτιν γεμάτο αυτοπεποίθηση ενόψει μιας συνάντησης κορυφής όπου έχει λίγα να χάσει ή να κερδίσει.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις