Κοσμος

Πώς θα αντιδρά το ΝΑΤΟ όταν η Ελλάδα δέχεται απειλές από Τουρκία

Η προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων που απομακρύνει μια νέα περίοδο έντασης στο Αιγαίο

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες © EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το ΝΑΤΟ θα ασκεί πιέσεις στην Τουρκία όταν απειλεί την Ελλάδα, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ δεσμεύονται στα συμπεράσματά τους, να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές του ΝΑΤΟ διακυβεύονται.

«Δεσμευόμαστε για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», αναφέρεται στη δεύτερη παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσθήκη αυτή στα συμπεράσματα αποτελεί «σημαντικό βήμα» για τα ελληνικά συμφέροντα. Αφορά τις σχέσεις μεταξύ δύο Συμμάχων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία θα καλείται να λογοδοτεί για τη συμπεριφορά της όταν είναι προκλητική έναντι της Ελλάδας.

Οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν επίσης στα συμπεράσματά τους, «την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του ΝΑΤΟ», καθώς και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διατλαντικές σχέσεις.

Αναφορικά με τη Ρωσία, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνουν λόγο για «επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας που αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια». Ενώ, σε ό,τι αφορά το Πεκίνο, τονίζεται ότι «η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία».

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή ως «πολλαπλασιαστής απειλών που επηρεάζει την ασφάλεια της Συμμαχίας». Οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από στρατιωτικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις.

«Καλούμε τον γενικό γραμματέα να διατυπώσει έναν ρεαλιστικό, φιλόδοξο και συγκεκριμένο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, και να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050» τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

ΝΑΤΟ 2030 - Το πλάνο των αλλαγών την επόμενη 10ετία

Σε ό,τι αφορά το κείμενο μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, το λεγόμενο «ΝΑΤΟ 2030», οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν ότι «το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται συνεχώς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας».

Επισημαίνουν, επίσης, ότι «η ατζέντα του ΝΑΤΟ 2030 συμπληρώνει και βασίζεται στη συνεχιζόμενη πολιτική και στρατιωτική προσαρμογή μας, ενισχύει την ικανότητά μας να επιτύχουμε τα τρία βασικά καθήκοντα και συμβάλλει να ενισχύσει την ετοιμότητα της Συμμαχίας μας για το μέλλον».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καλούν τον Γενς Στόλτενμπεργκ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του «Στρατηγικού Δόγματος» της Συμμαχίας, με στόχο μια συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό © Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει «απτά αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοαπειλών. «Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ παραμένει απαραίτητος για την προώθηση αυτής της συνεργασίας».

«Οι συνεχιζόμενες ξεχωριστές στρατηγικές διαδικασίες εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να εντείνουμε περαιτέρω τις διαβουλεύσεις και τη συνεργασία μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και πέραν αυτού, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το διατλαντικό πλαίσιο για ισχυρή συλλογική άμυνα και το ουσιαστικό φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφαλείας μεταξύ των Συμμάχων» υπογραμμίζεται ακόμη.

ΝΑΤΟ και Κίνα: Μια νέα περίοδος έντασης στον ορίζοντα - Τα μηνύματα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ κατήγγειλαν τις «συστημικές προκλήσεις» εκ μέρους της Κίνας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη σημερινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, υιοθετώντας σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Αυτή ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον διεθνή οργανισμό για τον οποίο ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφραζόταν υποτιμητικά.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους άλλους ηγέτες να αντισταθούν στον αυταρχισμό και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, αλλάζοντας το σημείο εστίασης για τη Συμμαχία που ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το τελικό ανακοινωθέν, που χαράσσει τον δρόμο για την κοινή πολιτική της Συμμαχίας, δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου η G7, η Ομάδα των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, εξέδωσε μια δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ότι το δυσφημεί.

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική στάση της συνιστούν συστημικές προκλήσεις για τη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη και για τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας» σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Η ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύς της Κίνας προβληματίζει το ΝΑΤΟ
Η ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύς της Κίνας προβληματίζει το ΝΑΤΟ © EPA/ROMAN PILIPEY

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Συμμαχίας είναι μια «ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ -αλλάζοντας έτσι τον τόνο, αφού ο Τραμπ απειλούσε με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και κατηγορούσε τις άλλες χώρες ότι δεν συνεισφέρουν όσο απαιτείται στην άμυνά τους. «Θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς» είπε ο Μπάιντεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ -μετείχε στην τελευταία σύνοδό της αφού δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου- χαρακτήρισε την άφιξη του Μπάιντεν ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Κίνα ως δυνητική απειλή, διατηρώντας όμως την προοπτική μιας σχέσης μαζί της. «Αν δείτε τις κυβερνοαπειλές και τις υβριδικές απειλές, αν δείτε τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, απλώς δεν γίνεται να αγνοήσετε την Κίνα. Αλλά δεν πρέπει και να την υπερτιμήσουμε, χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία» σχολίασε.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, από τη Βαλτική μέχρι την Αφρική, σημαίνει ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

«Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει υπερβολικά σε δικές μας, κρίσιμες υποδομές» είπε, αναφερόμενος στα λιμάνια και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να απαντήσουμε μαζί ως συμμαχία» υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τις συνεισφορές των χωρών τους στον μικρό, κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει προσωρινά οικονομική στήριξη στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι και ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν βασικό ρόλο εκεί.

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Συμμαχίας
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Οι ηγέτες των κρατών - μελών της Συμμαχίας © EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Η Τουρκία έχει δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την ασφάλεια αυτού του αεροδρομίου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο στις επαφές του με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Αυταρχικά καθεστώτα Ρωσία και Κίνα

«Σήμερα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Συμμαχία μας» δήλωσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι ήταν μια «πολύ καλή συνάντηση», κατά την οποία:

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ και
  • όλοι ηγέτες συμφώνησαν ότι σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική πρέπει να παραμείνουν δυνατές μαζί στο ΝΑΤΟ.

«Ειδικά σε μια εποχή που αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν την τάξη που βασίζεται στους κανόνες» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μια μέρα πριν από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η σχέση της Συμμαχίας με τη Ρωσία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας αποτελούν απειλή για την ασφάλειά μας. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στη διπλή προσέγγιση άμυνας και διαλόγου. Θα διατηρήσουμε τις άμυνες μας ισχυρές, ενώ παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στην «αυξανόμενη επιρροή της Κίνας», λέγοντας ότι αποτελεί «πρόκληση» για την ασφάλεια της Συμμαχίας, γνωστοποιώντας ότι οι ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Ανησυχούμε για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον» σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η Κίνα επεκτείνει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω ασκήσεων στην ευρωατλαντική περιοχή. «Ανησυχούμε επίσης για τη χρήση της παραπληροφόρησης από την Κίνα» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να ενεργήσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.