Κοσμος

Marsha P. Johnson, η drag queen πίσω από το Pride

«Η Αγία του Christopher Street» και το πρώτο Pride στην ιστορία

alexandra-mprountzaki.jpg
Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marsha-p-johnson-pride-lgbtqi+.jpg
Πλακάτ με την μορφή της Marsha P. Johnson σε συγκέντρωση ακτιβιστών για την επέτειο των γενεθλίων της © Alexi Rosenfeld/Getty Images

30 χρόνια μετά τον θάνατό της η ακτιβίστρια, drag queen και performer Marsha P. Johnson εξακολουθεί να είναι ένα σύμβολο της LGBTQI+ κοινότητας

Ακτιβίστρια, drag queen και performer, η Marsha P. Johnson είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικές και ιδιαίτερες φιγούρες που σφράγισαν με την επιρροή και την δράση τους το μεγάλο κίνημα της LGBTQI+ κοινότητας κατά τον 20ο αιώνα. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά από τον θάνατό της το 1992, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η μεγάλη της συμβολή στην προώθηση των πολιτικών, νομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων της κοινότητας. Αυτές τις μέρες, λόγω του Pride Month, οι αγώνες της κάνουν τον γύρο των stories στο Instagram. 

Γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1945, ως Malcom Michaels Jr, στο New Jersey των ΗΠΑ. Μόλις τελείωσε το σχολείο, γέμισε μια τσάντα με ρούχα, έβαλε 15 δολάρια στην τσέπη και έφυγε για τη  Νέα Υόρκη. Ήταν 1963 και το να είναι κάποιος ομοφυλόφιλος ή trans εκείνη την εποχή θεωρείτο έγκλημα και αντιμετωπιζόταν ως τέτοιο. Οι γκέι θεωρούνταν ψυχικά ασθενείς. Οι ξυλοδαρμοί, ο διασυρμός, οι επιθέσεις και οι απειλές από την αστυνομία αλλά και από οπλισμένους νταήδες κατά των γκέι ήταν καθημερινό φαινόμενο.   

H Johnson γνώρισε την σκληρή όψη της περιθωριοποίησης. Ήταν μαύρη, φτωχή και trans  σε μιαν εποχή που δεν «επιτρεπόταν» να είσαι τίποτε από αυτά…  Όμως αντιστάθηκε με πάθος και αυταπάρνηση απέναντι σε μια βαθιά συντηρητική κοινωνία κι αυτός είναι ο λόγος που η ιστορία της έχει νόημα να ακουστεί σήμερα. Η Marsha άρχισε να δουλεύει στο πεζοδρόμιο. Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Greenwich Village της Νέας Υόρκης για τρεις δεκαετίες. Το "P" του ονόματός της σήμαινε «Pay it no mind», μια φράση που χρησιμοποιούσε όταν κάποιος τη σχολίαζε αρνητικά για την εμφάνισή της. 

Τον Ιούνιο του 1968, όταν η Marsha ήταν 23 ετών, η αστυνομία έκανε έφοδο στο Stonewall Inn, ένα γκέι μπαρ της Νέας Υόρκης και συνέλαβε δεκάδες θαμώνες. Η βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών πυροδότησε την βίαιη εξέγερση όλων όσων βρίσκονταν εκεί. Η Marsha διέφυγε την σύλληψη και τις επόμενες μέρες ηγήθηκε μαζί με την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γκέι, Sylvia Rivera, μιας πρωτοφανούς για τα δεδομένα της εποχής, εξέγερσης που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και διεκδίκησε ίσα δικαιώματα για τους γκέι. Μόλις το 2019, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι «Όλα όσα διαπράχθηκαν από την αστυνομία της Νέας Υόρκης στο Stonewall Inn,  ήταν λάθος»…  

Αυτές οι εξεγέρσεις οδήγησαν στο να πραγματοποιηθεί το πρώτο Pride που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου του 1970 στη Νέα Υόρκη, στην επέτειο του Stonewall. Η Marsha και η Sylvia ίδρυσαν την STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries), μια οργάνωση που υποστήριζε τα γκέι και trans άτομα που έμεναν άστεγα. Της είχαν δώσει το ψευδώνυμο «Η Αγία του Christopher Street», εξαιτίας της γενναιοδωρίας της απέναντι στους κατατρεγμένους της LGBTQI+ κοινότητας. Στάθηκε ενεργά στο πλευρό των ανθρώπων που έπασχαν από Aids, με το οποίο διαγνώστηκε και η ίδια το 1990. Αφιέρωσε τη ζωή της στο να βοηθά άλλους, ανεξάρτητα από το ότι υπέφερε και η ίδια από συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις. Σε μια συνέντευξή της, η Johnson ανέφερε: «Φιλοδοξώ να δω γκέι ανθρώπους απελευθερωμένους και ελεύθερους, να έχουν τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλον στην Αμερική, με τα γκέι αδέρφια και τις αδερφές μου έξω από τη φυλακή και πίσω στους δρόμους».

Marsha P. Johnson.jpg

Στην πολυτάραχη ζωή της, το στυλ της ήταν πάντα εξεζητημένο! Η Johnson ντυνόταν κυρίως με ότι έβρισκε στους κάδους σκουπιδιών, της άρεσαν τα φωτεινά κόκκινα τακούνια, τα ολόσωμα κοσμήματα, οι πολύχρωμες περούκες με ψεύτικα φρούτα και τα γεμάτα γκλίτερ φορέματα. Έτσι γεννήθηκε και η drug περσόνα της ως μέλους του drug συγκροτήματος Hot Peaches. Ο Andy Warhol τις απαθανάτισε το 1975 σε ένα polaroid άλμπουμ με τίτλο «Ladies and Gentlemen»… 

Το 1992, η Marsha εξαφανίστηκε για 6 ημέρες… Το πτώμα της βρέθηκε πεταμένο στον ποταμό Χάντσον. Ήταν 46 χρονών. Η αστυνομία απεφάνθη ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, παρότι υπήρξαν μαρτυρίες ότι μερικές μέρες πριν βρεθεί νεκρή, την παρενοχλούσε μια συμμορία βίαιων νεαρών. Οι φίλοι της δεν δέχθηκαν ποτέ την εκδοχή της αυτοκτονίας. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετονόμασε το East River State Park στο Μπρούκλιν σε Marsha P. Jonson State Park για να τιμήσει τους αγώνες της Marsha. Τα εγκαίνια θα γίνουν φέτος τον Ιούνιο!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.