- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πριν τα μέλη του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου ψηφίσουν για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της επιλογής τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, οι τέσσερις υποψήφιοι προέβησαν σε σύντομες δηλώσεις.
«Δεν υπάρχει Ευρώπη ούτε χωρίς τους νότιους ούτε χωρίς τους ανατολικούς λαούς»
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Eυρ. Εν. Αρ., Ισπανία) επέκρινε την «αυταρχική εκτροπή της τρόικας» και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο ενός «δημοκρατικού σεισμού» εις βάρος της. Έκανε επίσης λόγο για το «συμβόλαιο πολιτικής ευθύνης» που έχουν οι ευρωβουλευτές με τους λαούς που εκπροσωπούν και κάλεσε τα μέλη από τις νότιες χώρες της ΕΕ να διαφυλάξουν την κυριαρχία των κρατών τους. «Δεν υπάρχει Ευρώπη ούτε χωρίς τους νότιους ούτε χωρίς τους ανατολικούς λαούς, που είναι επίσης υποταγμένοι στις υπαγορεύσεις της Τρόικας», πρόσθεσε. Ο κ. Ιγκλέσιας αναφέρθηκε, επίσης, στους Ευρωπαίους που αγωνίστηκαν «ενάντια στο φασισμό και υπέρ της ελευθερίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Ανάγκη να επιφέρει το Κοινοβούλιο αλλαγές
Ο Σατζάντ Καρίμ (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) δήλωσε ότι η εκλογή του προέδρου αποτελεί μια ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι η διαφάνεια και η ελπίδα θα θριαμβεύσουν κατά των παρασκηνιακών συμφωνιών. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής συμπλήρωσε ότι το Κοινοβούλιο έλαβε εντολή όχι για να στρουθοκαμηλίσει και να επαναλάβει το παρελθόν, αλλά για να επιφέρει αλλαγές και να παράσχει νέες ευκαιρίες στους πολίτες. Επομένως, κατά τη γνώμη του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να αποστασιοποιείται από κομματικές πολιτικές, να είναι δίκαιος και εξυπηρετικός προς όλους και να προβάλλει ένα ευγενές όραμα, που θα διαπνέει τη συνεργασία των χωρών της Ευρώπης.
«Δημοκρατία σημαίνει πάνω από όλα επιλογές»
Η Ουλρίκε Λούνασεκ (Πράσινοι, Αυστρία), δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί τη «φωνή των λαών της Ευρώπης, όχι τη γραμματεία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων». «Το Συμβούλιο δεν θα πρέπει να λέει στους ευρωβουλευτές ποιόν να ψηφίσουν ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς κατά την άποψή της «δημοκρατία σημαίνει πάνω από όλα επιλογές».
Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρμαχος των θεμελιωδών δικαιωμάτων, «μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να διαφυλάξουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
«Αν δεν προβούμε στις σωστές κινήσεις, δεν θα υπάρξει παράταση ούτε επανάληψη», δήλωσε αναφερόμενη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
«Καθήκον να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα» έχει ο Πρόεδρος
Ο Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές, Γερμανία) αποκάλεσε «τεράστια δημοκρατική επανάσταση» την εξισορρόπηση των δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων κατά τη διάρκεια της 7ης κοινοβουλευτικής περιόδου. «Η διασυνοριακή συνεργασία και η συζήτηση μεταξύ πολιτικών ομάδων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε. Καθώς καμία πολιτική ομάδα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, «ο ηγέτης της Βουλής έχει καθήκον να συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα». «Είμαι πάλι υποψήφιος για να εκπροσωπήσω το Κοινοβούλιο με αξιοπρέπεια και να συζητήσω για τη μελλοντική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.