Κοσμος

Ερυθρές Ταξιαρχίες: Τέλος ασύλου για τους Ιταλούς τρομοκράτες

Aπό μέρα σε μέρα αναμένονται οι ακροάσεις στο Εφετείο του Παρισιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erythres-taxiarxies.jpg

Εννέα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών σε δικαστικές ακροάσεις εν όψει της έκδοσής τους στην Ιταλία

Αναμένονται από μέρα σε μέρα οι ακροάσεις στο Εφετείο του Παρισιού εννέα Ιταλών πρώην τρομοκρατών που συνελήφθησαν στη Γαλλία τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για εννέα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που είχαν καταφύγει στη Γαλλία όπου οι κυβερνήσεις τούς παρείχαν άσυλο. Ωστόσο τα αιτήματα των Ιταλών να εκδοθούν στην Ιταλία για να δικαστούν συνεχίστηκαν και το καθεστώς του ασύλου –πρωτοβουλία του Μιτεράν– έχει ανατραπεί. Στην πρώτη ακρόαση που έγινε στις 5 Μαΐου, οι πρώην ερυθροταξιαρχίτες ζήτησαν «να γυρίσουν στην πατρίδα» λέγοντας ότι έχουν παραμείνει «στην εξορία» για πάνω από 30 χρόνια κι ότι αυτή η ποινή τούς έχει προκαλέσει πόνο. Αλλά οι δικηγόροι τους επέμειναν στη μη έκδοση, στο δικαίωμα επιστροφής στην Ιταλία με παράλληλη αμνηστία.

Αν και τόσο το δικαστήριο όσο και το κοινό δυσκολεύεται να εκλάβει την παραμονή στο Παρίσι ως «εξορία μακριά από την πατρίδα», λείπουν τα στοιχεία που θα οδηγούσαν τις γαλλικές αρχές στην έκδοση των πρώην τρομοκρατών. Καθώς η προεδρία Μιτεράν δέχτηκε τους τρομοκράτες στο γαλλικό έδαφος με την προϋπόθεση τη μεταμέλεια και την ειρηνική διαβίωσή τους, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παράνομη πολιτική δράση, αν και όλοι κινούνται ακόμα στον χώρο της άκρας αριστεράς: μερικοί εξ αυτών, όπως ο Oreste Scalzone πολιτεύονται ενεργά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά – ο Scalzone διατηρεί μάλιστα σχετικό ιστολόγιο. Υπάρχουν επίσης μερικοί, όπως ο Maurizio Di Marzio, η τύχη των οποίων αγνοείται: η επιχείρηση της αστυνομίας με το γλαφυρό όνομα «Κόκκινες σκιές», που έχει αποστολή να βρει όλους τους καταζητούμενους και να τους φέρει μπροστά στη δικαιοσύνη, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Aνάμεσα στις πιο πρόσφατες συλλήψεις είναι οι ερυθροταξιαρχίες Enzo Calvitti, Giovanni Alimonti (που το 1979 σκότωσε έναν αστυνομικό στο Μπέργκαμο), Roberta Cappelli (που κατηγορείται για συμμετοχή στον φόνο δύο αστυνομικών στη Ρώμη), Marina Petrella και Sergio Tornaghi, καθώς και ο Giorgio Pietrostefani από την οργάνωση “Lotta Continua” και ο Narciso Manenti από τους «Ένοπλους Πυρήνες εναντίον της Εδαφικής Εξουσίας».

Οι πρώην τρομοκράτες των «μολυβένιων χρόνων» έχουν καταδικαστεί ερήμην σε διάφορες ποινές στην Ιταλία, για εγκλήματα που κυμαίνονται από δολοφονίες –όπως εκείνη του καραμπινιέρου Enrico Galvaligi και του Luigi Calabresi στο Μιλάνο– μέχρι απόπειρες δολοφονίας, τραυματισμούς με σκοπό την αναπηρία και βομβιστικές επιθέσεις. Ο νεότερος είναι ο Sergio Tοrnaghi, 63 ετών σήμερα, o oποίος κατηγορείται για τον φόνο του βιομηχάνου Renato Briano, τον Νοέμβριο του 1980 στο Μιλάνο.

Επειδή ένας από τους συνηγόρους των Ιταλών είναι ο Jean-Louis Cha-lanset ο οποίος έχει υποστηρίξει επανειλημμένως στο δικαστήριο ισλαμιστές τρομοκράτες, ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν παραλληλισμό μεταξύ της τρομοκρατίας στην Ιταλία της δεκαετίας του 1970 και τρομοκρατικών πράξεων όπως η σφαγή του Bataclan στο Παρίσι το 2015. Η απάντηση των Ιταλών πρώην ευθροταξιαρχιτών, ιδιαίτερα της Marina Petrella, ήταν άμεση: η Petrella δήλωσε ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι «χυδαίες» και ότι ο ένοπλος αγώνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών «δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά ένα μέσον για να επιτευχθεί αλληλεγγύη και αδελφοσύνη». Η Petrella πρόσθεσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις και ότι σήμερα λίγοι πια θέλουν να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα: «Δεν οδεύουμε προς το άνοιγμα του κριτικού πνεύματος και της εξέλιξης, αλλά προς ένα κλείσιμο, μεταξύ φιλελευθερισμού και αυταρχισμού, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του πρώην ηγετικού στελέχους των Ερυθρών Ταξιαρχιών Sergio Tornaghi και της Marina Petrella, ένα μικρό πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για «σιωπηλή διαμαρτυρία». Αυτές οι ακροάσεις είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρία χρόνια. Η εφημερίδα Libération αφιέρωσε ένα δισέλιδο στην έκκληση ομάδας διανοουμένων να μην εκδοθούν οι πρώην τρομοκράτες. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η ηθοποιός Valeria Bruni-Tedeschi, ο Costa-Gavras και ο Jean-Luc Godard.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.