Κοσμος

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομία πιο πολύ από τον Covid

Κυρίως τις οικονομίες των πλούσιων χωρών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανό με σύνθημα γι ατην κλιματική αλλαγή©Unsplash- Markus Spiske
Πιο επικίνδυνη η κλιματική αλλαγή από την πανδημία για την οικονομία©Unsplash- Markus Spiske

Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν δύο φορές περισσότερο από ό, τι στην πανδημία.

Σύμφωνα με έρευνα, οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν δύο φορές περισσότερο από ό, τι στην κρίση που προέκυψε από την πανδημία εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με έρευνα.

Οι χώρες του G7 - οι μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου - θα χάσουν το 8,5% του ΑΕΠ ετησίως, ή σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 30 ετών, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2,6 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με έρευνα της Oxfam και του Swiss Re Institute.

Οι οικονομίες των G7 συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4,2% κατά μέσο όρο στην πανδημία κορωνοϊού, ενώ οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050, αν δεν γίνει κάτι δραστικό, θα αγγίξουν δύο φορές αυτό το ποσοστό ενώ θα υπάρχει μία κάθε χρόνο. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, προβλέπεται πως θα ζημιώνεται κατά 6,5% κάθε χρόνο έως το 2050 και 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Οι ηγέτες των χωρών της G7, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κορνουάλη για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, τα εμβόλια Covid-19, τη φορολογία στις επιχειρήσεις και την κλιματική κρίση.

'Ενα θερμόμετρο που δείχνει την άυξηση θερμοκρασίας της γης©Pixabay
Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, οι οικονομίες των πλούσιων χωρών θα συρρικνωθούν©Pixabay

Η μοντελοποίηση από την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re έλαβε υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα, την υγεία και το θερμικό στρες.

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μακροπρόθεσμα ο νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά από την G7 κι αυτό δε σημαίνει μόνο μείωση του διοξειδιου του άνθρακα, αλλά και βοήθεια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες». 

Σχετικά με τα εμβόλια Covid-19, σχολίασε πως πρόκειται για ακόμα έναν σημαντικό τρόπο να βοηθηθούν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς οι οικονομίες τους έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και χρειάζεται να ανακάμψουν ακολουθώντας μια πράσινη πορεία και όχι μέσω της ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων. 

Ο Jerome Haegeli διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Εκτός από τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής του G7, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει ζωτικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.