Κοσμος

Γαλλία: 30 χρόνια φυλακή στη νεαρή τζιχαντίστρια Ινές Μαντανί

Για το αποτυχημένο τρομοκρατικό χτύπημα του 2016 και για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικοί στο Παρίσι

Γαλλία: Η νεαρή τζιχαντίστρια Ινές Μαντανί δεν κατάφερε να μειώσει την ποινή κάθειρξης 30 ετών μετά την έφεση.

Η νεαρή τζιχαντίστρια Ινές Μαντανί, που το 2019 είχε καταδικαστεί σε 30 χρόνια κάθειρξη δεν κατάφερε να μειώσει την ποινή της μετά την έφεση: την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων της που πρόβαλλαν το επιχείρημα της νεαρής της ηλικίας και της ανωριμότητάς της. Η Μαντανί καταδικάστηκε για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας κοντά στην Παναγία των Παρισίων και για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού στη μικρή πόλη Boussy-Saint-Antoine. Τότε ήταν 19 ετών και είχε προσπαθήσει να φύγει για τη Συρία με σκοπό να ενταχθεί στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά συνελήφθη για τα παραπάνω αδικήματα στα οποία προσετέθη η κατηγορία περί «στρατολογίας τζιχαντιστών, ανδρών και γυναικών, μέσω του Διαδικτύου». Απ’ ό,τι απεδείχθη στη δίκη, η Ινές Μαντανί χρησιμοποιούσε άλλοτε το όνομα Γιασίν, άλλοτε φωτογραφίες του αδερφού της παριστάνοντας έναν άνδρα ονόματι Αμπού Σουλεϊμάν προκειμένου να πείσει άτομα στα κοινωνικά δίκτυα να ενταχθούν στο ISIS. H oικογένειά της αποδίδει την ισλαμοποίησή της σε μια γειτόνισσα, δέκα χρόνια μεγαλύτερή της, που έγινε «ο μεγάλος της έρωτας» και η οποία πήγε στη Συρία στις αρχές του 2015: η οικογένεια Μαντανί αποδίδει στην ομοφυλοφιλία της Ινές «τη θέλησή της να πεθάνει σαν μάρτυρας».

Στην απόπειρα να βάλει φωτιά σε ντεπόζιτα υγραερίου στην περιοχή της Νοτρ-Νταμ τη νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου 2016, η Ινές Μαντανί είχε συνεργαστεί με μια άλλη τζιχαντρίστρια, την 32χρονη σήμερα Ornella Gilligmann, η οποία εκτίει ποινή 25 ετών. Στη δίκη, η Μαντανί παραδέχτηκε ότι στόχος της ήταν «όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες […] μακελειό […] και ο δικός μου θάνατος» και πρόσθεσε ότι παραμένει αφοσιωμένη στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους και στον Rachid Kassim που της ανέθεσε την πράξη του εμπρησμού. Ο Rachid Kassim σκοτώθηκε στη Μοσούλη του Ιράκ στις 27 Ιουλίου 2017.

Σήμερα στις γαλλικές φυλακές μία στις 10 κρατούμενες έχει καταδικαστεί για εγκλήματα σχετικά με την ισλαμική τρομοκρατία. Αντίθετα από τους άνδρες τζιχαντιστές για τους οποίους στα σωφρονιστικά καταστήματα προβλέπεται ειδική πτέρυγα, οι τζιχαντίστριες κρατούνται μαζί με τις άλλες γυναίκες. Μόνο η φυλακή της Ρεν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι, εξαιτίας του προηλυτισμού στον οποίον επιδίδονται οι κρατούμενες τζιχαντίστριες, θα δημιουργήσει ειδική πτέρυγα, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Croix παρόμοιο σχέδιο σκέφτονται να εφαρμόσουν και στη φυλακή της πόλης Fresnes (στην περιοχή Val-de-Marne) όπου οι 10 από τις 66 κρατούμενες έχει καταδικαστεί για ισλαμική τρομοκρατία.

Σ’ αυτές τις κρατούμενες ενδέχεται να προστεθούν οι Γαλλίδες βρίσκονται σε στρατόπεδα στα κουρδικά εδάφη οι οποίες ζητούν να επιστρέψουν στη Γαλλία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.