Κοσμος

H πρώτη «εικονική πόρτα» που συνδέει τη Λιθουανία με την Πολωνία

Η «εικονική πόρτα» θα μετακομίσει σύντομα από την Λούμπλιν στο Λονδίνο και το Ρέικιαβικ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι κάτοικοι της Λιθουανίας μπορούν να δουν τους κατοίκους της Πολωνίας μέσα από την πρώτη «εικονική πόρτα».

Αν και η πόλη της Πολωνίας Λούμπλιν και η πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους απέχουν 600 χιλιόμετρα, η «εικονική πόρτα» συνδέει τις δύο πόλεις σε πραγματικό χρόνο και καλλιεργεί μια αίσθηση «παγκόσμιας ενότητας» όπως λένε οι δημιουργοί της. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του welovelituania.com, στην Βίλνιους έχει δημιουργηθεί κάτι «νέο!» για όσους έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς στα ταξίδια λόγω της πανδημίας και λαχταρούν να συναντήσουν νέους ανθρώπους από κοντινές ή μακρινές χώρες. Δίπλα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βίλνιους έχει δημιουργηθεί μια «εικονική πόρτα» που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δει σε πραγματικό χρόνο τους κατοίκους της Λούμπλιν. 

Στην κεντρική πλατεία της Λούμπλιν, πάλι, έχει τοποθετηθεί μια αντίστοιχη εικονική πόρτα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. 


Η εικονική πόρτα είναι στρογγυλή και διαθέτει μια μεγάλη οθόνη και κάμερες, χάρη στις οποίες μπορούν να μεταδοθούν ζωντανές εικόνες μεταξύ των δύο πλευρών μέσω διαδικτύου. 

Εγκαταστάθηκε στις 26 Μαΐου στην Πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Βίλνιους, ενώ κατασκευάζεται εδώ και πέντε χρόνια. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι η «εικονική πόρτα» είναι μια οπτική γέφυρα που φέρνει τους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών πιο κοντά και τους ενθαρρύνει να είναι ενωμένοι. 

«Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, με κάποιες από αυτές να είναι μέχρι και θανατηφόρες: κοινωνικές διαφορές και ακρότητες, κλιματική αλλαγή, οικονομικά ζητήματα ή η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι προκλήσεις αυτές δεν οφείλονται στην έλλειψη λαμπρών επιστημόνων, ακτιβιστών, ηγετών, γνώσεων ή τεχνολογίας. Αντίθετα, τα μεγαλύτερά μας προβλήματα είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ενσυναίσθησης που έχουμε και της αντίληψης για τον κόσμο που συχνά περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα», λέει ο Benediktas Gylys, πρόεδρος του Ιδρύματος Benediktas Gylys και εμπνευστής της ιδέας.

«Γι' αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την “εικονική πόρτα” - είναι μια γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους και τους βοηθά να αφήσουν πίσω τους προκαταλήψεις και διαφωνίες του παρελθόντος».

Η μοναδική αυτή εγκατάσταση αναμένεται να παραμείνει στο Λούμπλιν μέχρι τον Αύγουστο, ενώ σύντομα το έργο συζητιέται να «μετακομίσει» στο Λονδίνο και το Ρέικιαβικ. 

«Το να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που μένουν δίπλα μας και να μιλούν την ίδια γλώσσα μας δίνει μια αίσθηση σταθερότητας», λένε οι διοργανωτές, «αλλά παράλληλα περιορίζει την προοπτική μας για τον κόσμο σε έναν στενό κύκλο» και ο Benediktas Gylys συμπληρώνει πως «είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ο καθένας ένα κύμα και ξεχνάμε ότι είμαστε επίσης μέρος ενός ευρύτερου ωκεανού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ