- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Από την Τάλσα ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύθηκε «να σπάσει τη σιωπή» που καλύπτει ένα από τα χειρότερα επεισόδια ρατσιστικής βίας στην ιστορία της χώρας.
Ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Τάλσα της Οκλαχόμα και δεσμεύθηκε “να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή” που καλύπτει εδώ και χρόνια ένα από τα χειρότερα ρατσιστικά επεισόδια βίας στην Ιστορία των ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες Αφροαμερικανοί σκοτώθηκαν από ένα πλήθος λευκών το 1921.
“Τα γεγονότα για τα οποία μιλάμε εκτυλίχθηκαν πριν 100 χρόνια και παρόλα αυτά είμαι ο πρώτος πρόεδρος εδώ και 100 χρόνια που έρχεται στην Τάλσα”, δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί “να λάμψει η αλήθεια”. “Ήρθα εδώ για να βοηθήσω να σπάσει η σιωπή. Διότι στη σιωπή, οι πληγές βαθαίνουν”, πρόσθεσε.
“Θα πρέπει να γνωρίζουμε το καλό, το κακό, τα πάντα. Αυτό κάνουν τα μεγάλα έθνη”, εξήγησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον και λίγων από τους επιζώντες της σφαγής στο Γκρίνγουντ και των απογόνων τους. “Αποδέχονται τη σκοτεινή τους πλευρά, κι εμείς είμαστε ένα μεγάλο έθνος”.
Μάλιστα, ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και οι προσπάθειες κάποιων πολιτειών να περιορίσουν το δικαίωμα ψήφου αποτελούν εκφάνσεις του ίδιου προβλήματος. “Αυτό που συνέβη στο Γκρίνγουντ ήταν μια πράξη μίσους και εσωτερικής τρομοκρατίας, κάτι που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα”, επεσήμανε.
Πριν από έναν αιώνα, σ' αυτή την πόλη του νότου των Ηνωμένων Πολιτειών, η σύλληψη ενός νεαρού μαύρου, που κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε μια λευκή γυναίκα, πυροδότησε μία από τις χειρότερες εκρήξεις φυλετικής βίας που γνώρισε η χώρα.
Στις 31 Μαΐου 1921, μετά τη σύλληψη του Ντικ Ρόουλαντ, εκατοντάδες οργισμένοι λευκοί διαδηλωτές συνωστίσθηκαν μπροστά από το δικαστήριο της Τάλσα, δημιουργώντας στον μαύρο πληθυσμό φόβους για λιντσαρίσματα, τα οποία εκείνη την εποχή αποτελούσαν τρέχουσα πρακτική. Μια ομάδα μαύρων ανδρών, μερικοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, κινητοποιείται.
Την επομένη, ήδη από τα χαράματα, λευκοί άνδρες λεηλατούν και πυρπολούν τα κτίρια, καταδιώκοντας τους κατοίκους για να τους σκοτώσουν.
Όλη την ημέρα λεηλατούσαν τη Μαύρη Γουόλ Στριτ χωρίς να επέμβει η αστυνομία, αφήνοντας πίσω τους μόνο στάχτες και ερείπια και σκοτώνοντας έως 300 ανθρώπους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν κάλυψαν το κόστος των ζημιών και κανείς δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη για τη βία και τους φόνους.
Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει μια σειρά πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσει τις φυλετικές ανισότητες, περιλαμβανομένων σχεδίων να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινότητες, όπως το Γκρίνγουντ, που υποφέρουν από τη φτώχεια και προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εις βάρος των Αφροαμερικανών που προσπαθούν να ενοικιάσουν σπίτια.
Εκλογικά δικαιώματα
Παράλληλα ο Μπάιντεν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να καταγγείλει τις “εντελώς πρωτόγνωρες” επιθέσεις εναντίον των εκλογικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, εναντίον “του πιο θεμελιώδους δικαιώματος” μέσω της ψήφισης νόμων που περιορίζουν την πρόσβαση στις κάλπες σε κάποιες συντηρητικές πολιτείες των ΗΠΑ.
“Αυτό το ιερό δικαίωμα δέχεται επίθεση με μια ένταση την οποία δεν έχω ξαναδεί ποτέ”, κατήγγειλε.
Για τον λόγο αυτό ο Μπάιντεν επιφόρτισε την Κάμαλα Χάρις να ηγηθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις απόπειρες των Ρεπουμπλικάνων να περιορίσουν τα εκλογικά δικαιώματα.
Μέχρι στιγμής 14 αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει φέτος 22 νομοσχέδια τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση στις κάλπες για πολλούς Αμερικάνους, κυρίως Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους, σύμφωνα με έκθεση του Brennan Center for Justice.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε από την Τάλσα “να πολεμήσει” για έναν εκλογικό νόμο που θα προστατεύει την πρόσβαση στις κάλπες και ο οποίος θα υιοθετηθεί τον Ιούνιο από το Κογκρέσο.