Κοσμος

Ιερουσαλήμ: Η πιο τουριστική πόλη του Ισραήλ

Το Ισραήλ ανοίγει τα σύνορά του και παρά τις ταραχές, η Ιερουσαλήμ ξεπερνά το Τελ-Αβίβ ως τουριστικός προορισμός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ ανοίγει τα σύνορά του και η Ιερουσαλήμ αναμένει αύξηση του τουρισμού, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Λίγο πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ο τουρισμός στο Ισραήλ σημείωνε ρεκόρ:  4.550.000 ταξιδιώτες το 2019, αύξηση 11% από το 2018 και έσοδα πάνω από 23 δις σέκελ (1,7 δις δολάρια) για την ισραηλινή οικονομία. Το 79% των επισκεπτών του 2019, δηλαδή περίπου 3,6 εκατομμύρια, επισκέφτηκαν την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο Ισραήλ. Φέτος, καθώς το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες που ανοίγουν τα σύνορά τους, η Ιερουσαλήμ αναμένει αύξηση του τουρισμού, παρά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πιο τουριστική πόλη στη χώρα.

Ο δεύτερος τουριστικός προορισμός είναι η Λευκή Πόλη στο Τελ-Αβίβ, που αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο τον αντίποδα της υποβλητικής και πολυθρησκευτικής Ιερουσαλήμ όπου είναι έντονη η αραβική παρουσία. Η Λευκή Πόλη, ένα πολεοδομικό έργο με πάνω από 4.000 κτίσματα που έφτιαξαν διάσημοι αρχιτέκτονες από το 1920 μέχρι το 1950 στο πνεύμα του μοντερνισμού και που συχνά ονομάζεται «Μπάουχαους του Τελ Αβίβ», συμβολίζει τον εκσυχρονισμό του Ισραήλ και θεωρείται fun city. Η Λευκή Πόλη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2003, ελκύει διαφορετικό κοινό από εκείνο της Ιερουσαλήμ -πιο νεανικό και πιο κοσμικό- ενώ η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, το παζάρι Mαχάνε Γεχούντα και οι ιεροί τόποι ελκύουν χριστιανούς, μουσουλμάνους και Εβραίους προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο τουρισμού, έχει εκτοξευτεί ο τουρισμός από τα Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν.

Βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος που αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, στο Ισραήλ επιτρέπονται τουριστικά γκρουπ μέχρι 30 ατόμων από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία, ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί το πράσινο φως και για άλλες χώρες. Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως το 57% του πληθυσμού του και έχει προβλέψει πακέτο διάσωσης ύψους 210 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εθνικό του αερομεταφορέα El Al που υπέστη τεράστια ζημιά στη διάρκεια της πανδημίας.

Το Ισραήλ επισκέπτονται κυρίως Αμερικανοί, Ρώσοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Βρετανοί. Από το 2010 έχουν αυξηθεί οι Κινέζοι, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Καναδοί επισκέπτες. Πολίτες από χώρες που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη, δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα. Τέλος, καμιά πενηνταριά μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων το Πακιστάν, η Αλγερία, το Αφγανιστάν, το Τουρκμενιστάν και η Υεμένη, απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο Ισραήλ.