- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός στην Ισπανία, κατηγορεί το Μαρόκο ότι απέτυχε να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Μαρόκο για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι απέτυχε να προστατεύσει τα σύνορά του μετά την είσοδο την προηγούμενη εβδομάδα χιλιάδων μεταναστών στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια.
Στη Θέουτα η Ισπανία ανέπτυξε στρατό για να ελέγξει την κατάσταση, την ώρα που η φωτογραφία με τον Ισπανό να σώζει μισοπνιγμένο βρέφος συγκλόνισε.
«Ο γείτονας (Μαρόκο) πρέπει να ελέγχει και αυτός τα σύνορά του και κάτι τέτοιο δεν συνέβη» τόνισε ο Σάντσεθ. Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ισπανικές πόλεις, για ευρωπαϊκά σύνορα, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου έπειτα από δεκαετίες, καθώς χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν ή προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα που χωρίζουν τη Θέουτα και τη Μελίγια από το Μαρόκο.
Ο Πέδρο Σάντσεθ επεσήμανε επίσης τους στενούς δεσμούς μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. «Το Μαρόκο δεν μπορεί να ξεχάσει κάτι θεμελιώδες: Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καλύτερο εταίρο από την Ισπανία όταν πρόκειται για την υπεράσπιση στρατηγικών συμφερόντων ζωτικής σημασίας για το Μαρόκο και πολύ αναγκαίων για την ΕΕ», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Γιατί το Μαρόκο έπαψε να κάνει ελέγχους στα σύνορα με την Ισπανία
Η κρίση ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, όταν το Ραμπάτ, εξαγριωμένο από την απόφαση της Μαδρίτης να δεχθεί στο έδαφός της τον ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μέτωπο Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, χαλάρωσε τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Θέουτα και τη Μελίγια, πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση.
Η Ισπανία έστειλε τη συντριπτική πλειοψηφία των 8.500 μεταναστών που διέσχισαν μαζικά τα σύνορα πίσω στο Μαρόκο.
Περίπου 800 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν σε αποθήκη στη Θέουτα, η οποία έχει μετατραπεί σε προσωρινό χώρο κράτησης.