- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη - Σε ισχύ η εκεχειρία (βίντεο)
Οι πρώτες εικόνες - Ικανοποίηση Μπάιντεν για την απόφαση - Σε ρόλο επιτηρητή η Αίγυπτος
Κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, καθώς σε ισχύ τέθηκε η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, με τον Τζο Μπάιντεν να εκφράζει την ικανοποίησή του.
Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η απόφαση τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΕΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
Στη Γάζα ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά, αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία, που θεωρητικά βάζει τέλος στις πολύνεκρες εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών. Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης "το Ξίφος της Ιερουσαλήμ"».
Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.
Όπως μετέδωσε το RT, περίπου 90 λεπτά προτού τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας έκαναν λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.
Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, μετά τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως σκότωσε τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιώντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.
Πρώτες εικόνες από τη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκεχειρία - Ικανοποίηση Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε σε σύντομο διάγγελμα του την Πέμπτη (20/4) ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ, προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό» ανέφερε από τον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς, και η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο του επιτηρητή της εκεχειρίας.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» σημείωσε ακόμη.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome), που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.
Άντονι Μπλίνκεν (Αμερικανός ΥΠΕΞ): Είμαι έτοιμος να επισκεφτώ τη Μέση Ανατολή
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε την Πέμπτη στη Γροιλανδία μια περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αν βρεθεί «η σωστή στιγμή».
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβη στη Δανία και κατόπιν στην Ισλανδία, όπου συναντήθηκε επισήμως για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ακολούθησε το ταξίδι στη Γροιλανδία. Σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου έκανε δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Από το ξενοδοχείο ή το αεροπλάνο του έκανε συνεχώς εκκλήσεις στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες, αλλά και στις αραβικές χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη.
Το απόγευμα της Πέμπτης, από το Κανγκερλουσούακ της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε ξανά ότι ενώ πετούσε μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γκάμπι Ασκενάζι, για να του επαναλάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον: «Αναμένουμε μια αποκλιμάκωση, ενόψει της κατάπαυσης του πυρός».
Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ήρθε την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου. «Είδα τις πληροφορίες» αλλά «δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω», είπε στους δημοσιογράφους, υποσχόμενος ότι θα ξανατηλεφωνήσει στον Ασκενάζι στο ταξίδι της επιστροφής του στις ΗΠΑ.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πρόσθεσε, σε αυτήν την περιοδεία του, και έναν σταθμό στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Είμαι έτοιμος να πάω ανά πάσα στιγμή στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη βία και να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ισραηλινών, όπως και των Παλαιστίνιων. Και αν υπάρχει η σωστή στιγμή για αυτό, ασφαλώς θα το κάνω».
Η Αίγυπτος σε ρόλο επιτηρητή για την τήρηση της εκκεχειρίας
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η Αίγυπτος θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα παλαιστινιακά εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος ήταν εκείνη που διαπραγματεύτηκε την «ταυτόχρονη και αμοιβαία» εκεχειρία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού βασίζεται ο σχεδιασμός του πυραύλου και το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης του στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.