- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μοσταφά Ταζαντέχ - Ιράν: Ο μεταρρυθμιστής που θέλει να κυβερνήσει
Ζητά ελεύθερο ίντερνετ και δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική μαντίλα
Ένας μεταρρυθμιστής, ο Μοσταφά Ταζαντέχ, διεκδικεί την προεδρία του Ιράν, ζητώντας ελεύθερο ίντερνετ και περισσότερες ελευθερίες για τους πολίτες.
Ο Μοσταφά Ταζαντέχ, μια από τις σπάνιες φωνές των μεταρρυθμιστών που ακούγονται ακόμη στο Ιράν, κατέθεσε σήμερα υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
Ηλικίας 64 ετών, ο Ταζαντέχ ζητεί εδώ και πολλά χρόνια «διαρθρωτικές» και δημοκρατικές αλλαγές στο Ιράν, ενώ έχει περάσει πολλά χρόνια υπό κράτηση, ένα γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από τις ιρανικές αρχές.
Αφού κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005) δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ένας πολίτης, ένας μεταρρυθμιστής» και «ένας πολιτικός κρατούμενος επί επτά χρόνια».
Επίσης, κατήγγειλε «τις διακρίσεις», «το μπλοκάρισμα του ίντερνετ», «την παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική, την οικονομία και τις εκλογές», «μια κοστοβόρα, αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική και τη φιλορωσική διπλωματία».
Η σύλληψη το 2009 μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ και τις καταγγελίες για μαζική νοθεία
Ο Ταζαντέχ συνελήφθη το 2009 μετά την επίσημη ανακοίνωση της επανεκλογής στην προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, την οποία είχε αμφισβητήσει η αντιπολίτευση που είχε συσπειρωθεί γύρω από τους μεταρρυθμιστές υποψηφίους Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, καταγγέλλοντας μαζική νοθεία.
Μετά την απελευθέρωσή του, το 2016, ζητεί συνεχώς από τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους δύο επικεφαλής του κινήματος αυτού αμφισβήτησης, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φακροσαντάντ Μοχταχαμιπούρ, επίσης ακτιβίστρια των μεταρρυθμιστών, ο Ταζαντέχ τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και μιας πιο ανοικτής ερμηνείας του Ισλάμ.
Μοσταφά Ταζαντέχ: Δεν θέλει να είναι υποχρεωτική η μαντίλα στο Ιράν
«Τάσσομαι κατά των νόμων που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι είναι κατά «της υποχρεωτικής μαντίλας», αλλά όχι γενικώς κατά της χρήσης της.
«Ας μην εγκαταλείψουμε τον δρόμο του διαλόγου και της συμφιλίωσης, ακόμη κι αν η άλλη πλευρά σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον μας» πρόσθεσε, απορρίπτοντας εμμέσως τις κατηγορίες κάποιων υπερσυντηρητικών που ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμιστές υποκινούν στη βία.
Λίγο πριν τον Ταζαντέχ υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο υπερσυντηρητικός βουλευτής και πρώην επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί- Νταβανί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο 62χρονος αυτός φυσικός, ο οποίος γλίτωσε το 2010 από μια επίθεση για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, απορρίπτει οποιονδήποτε «συμβιβασμό» με τη Δύση. Είναι, επίσης, σφοδρός πολέμιος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επίθεση καταγράφηκε από κάμερα
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια ο «Iron Mike» έγινε ο νεότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία
Ήταν μέλος της ομάδας της υπεράσπισης του στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία το 2020
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή διεθνή θεσμό
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.