Κοσμος

Γερμανία: «Καρφιά» Σπαν κατά Μπάιντεν για τις πατέντες εμβολίων

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι ΗΠΑ επιδείκνυαν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενς Σπαν
Γενς Σπαν © EPA

Τι είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, για την πρόταση των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια

Η κύρια πρόκληση για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 είναι το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα μεταφερθεί η τεχνολογία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Βερολίνου στην πρόταση των ΗΠΑ για άρση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

«Το κύριο ζήτημα δεν είναι η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αλλά η ικανότητα παραγωγής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, ο Σπαν είπε επίσης: «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδείκνυαν την ίδια προθυμία να εξάγουν εμβόλια με αυτήν που δείχνουμε στη Γερμανία».

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο τηρεί αρνητική στάση απέναντι στην πρόταση των ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να δηλώνει χθες ότι η άρση της προστασίας των πατεντών θα προκαλούσε «σφοδρές επιπλοκές» στην παραγωγή των εμβολίων. 

Αντιθέτως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που έως πρόσφατα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε χθες ότι «οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Θετικός εμφανίστηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως υπενθύμισε χθες η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε. έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. δόσεις – περίπου όσες έχουν παραδοθεί στα κράτη-μέλη. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, με τη χρήση του νόμου περί αμυντικής παραγωγής (Defense Production Act), που θεσπίστηκε εν καιρώ πολέμου, έχουν περιορίσει δραματικά όχι μόνο τις εξαγωγές εμβολίων, αλλά και των αναγκαίων εξαρτημάτων (βελονών, συρίγγων κ.ά.). Τη διαφωνία του μετά την πρόταση Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, που υπογράμμισε ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στις υπάρχουσες μονάδες. Παρέμβαση Μισέλ Λίγο αργότερα παρενέβη μέσω Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ επανέλαβε την έμμεση κριτική προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «όλες οι χώρες πρέπει να επιτρέψουν τις εξαγωγές και να αποφύγουν τη διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων». Το θέμα της άρσης προστασίας των πατεντών και της ινδο-νοτιοαφρικανικής πρότασης «θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. «υποστηρίζει τον “τρίτο δρόμο” που προωθεί η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα για τη διάθεση των εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα».

Ο «τρίτος δρόμος» αφορά την εθελοντική μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας μέσω της COVID-19 Technology Access Pool του ΠΟΥ. Επικριτές της συγκεκριμένης προσέγγισης σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό για την παροχή προνομιακής τεχνολογίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. θύμιζε χθες ότι η Ε.Ε. (ως μπλοκ αλλά και ως κράτη-μέλη) είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, με 2,5 δισ. ευρώ, του μηχανισμού Covax. Ο μηχανισμός, ωστόσο, έχει διανείμει έως σήμερα μόλις 49 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 120 χώρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.