Κοσμος

Βρετανία - Γαλλία: Ένταση και πολεμικά πλοία για το ψάρεμα

Πού βρίσκεται το νησί Τζέρσεϊ - Γιατί είναι σημαντικό - Πώς το Brexit δεν έλυσε τις διαφορές στην αλιεία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανικά πολεμικά πλοία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Βρετανικά πολεμικά πλοία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA

Η Βρετανία έστειλε πολεμικά πλοία στο νησί Τζέρσεϊ για να φύγουν τα γαλλικά αλιευτικά σε ένα ακόμη επεισόδιο για το ψάρεμα μετά το Brexit.

Ανέβηκε επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μάγχη ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, οι οποίες συνεχίζουν να τσακώνονται για το ψάρεμα μετά το Brexit.

Η εμπορική συμφωνία για το Brexit ρύθμισε τα περισσότερα ζητήματα, ωστόσο άφησε ορισμένα πολύ σημαντικά ανοικτά -έως πολύ ανοικτά- όπως η αλιεία και τα σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την περίοδο που η διελκυστίνδα για το Brexit έδειχνε ικανή να σπάσει το σκοινί, οδηγώντας σε μια «άτακτη» έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο «πόλεμος του μπακαλιάρου» ήταν μια από τις βασικές αιτίες που άργησαν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν. Και όπως φαίνεται, η τελική συμφωνία δεν άφησε τους πάντες ικανοποιημένους. Ειδικά τους Γάλλους αλιείς.

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό έστειλε δύο πολεμικά πλοία στο νησί Τζέρσεϊ, το μικροσκοπικό νησί στα ανοικτά της Νορμανδίας, προκειμένου να πιέσει για την άμεση αποχώρηση των Γάλλων ψαράδων. Τα πάνω από 60 γαλλικά αλιευτικά στην περιοχή προκάλεσαν νωρίτερα συναγερμό στη Μεγάλη Βρετανία. Οι Γάλλοι ψαράδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τους νέους κανόνες στη αλιεία μετά το Brexit. Το BBC μετέδωσε ότι η Γαλλία απείλησε να κόψει το ρεύμα στο νησί Τζέρσεϊ. Τελικά, τα γαλλικά αλιευτικά αποχώρησαν -το ίδιο και τα βρετανικά πολεμικά πλοία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά έφυγαν από τα νερά του Τζέρσεϊ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ. Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόνσον σημείωσε ωστόσο ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ.

Το νησί Τζέρσεϊ προστατεύεται από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει τους δικούς του κανόνες για το ψάρεμα μετά το Brexit κάτι που δεν αρέσει στους Γάλλους αλιείς
Το νησί Τζέρσεϊ προστατεύεται από τη Μεγάλη Βρετανία, έχει τους δικούς του κανόνες για το ψάρεμα μετά το Brexit κάτι που δεν αρέσει στους Γάλλους αλιείς © wikipedia

«Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (για το Brexit) επέφερε αλλαγές στους αλιευτικούς κανόνες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους με βάση αυτήν τη συμφωνία και τις στηρίζουμε στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων τους» κατέληξε με νόημα.

Royal Navy ships patrolling Jersey amid fishing row with France - BBC News

Νησί Τζέρσεϊ - Πού βρίσκεται - Γιατί είναι σημαντικό για το ψάρεμα

Το νησί Τζέρσεϊ μαζί τα δύο συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών, το Μινκιέρ και το Εκρέχους, ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει δώσει το όνομά του στην αμερικανική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ και στο περίφημο ύφασμα ζέρσεϊ.

Είναι ό,τι έχει απομείνει από το Δουκάτο της Νορμανδίας. Το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακολουθούν 5 πράγματα για το συγκεκριμένο νησί, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης ανάμεσα σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία για το ψάρεμα:

  1. Βρίσκεται στο στενό της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας.
  2. Αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου).
  3. Όταν η Μεγάλη Βρετανία ήταν στην ΕΕ, το νησί Τζέρσεϊ δεν άνηκε στην «ευρωπαϊκή αγκαλιά».
  4. Στο νησί κατοικούν 107.800 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019, από τους οποίους μόνο οι μισοί είναι γηγενείς.
  5. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τα Jèrriais (νορμανδική διάλεκτος) είναι αναγνωρισμένα ως τοπική γλώσσα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.