Κοσμος

Δοκιμή σε διαγνωστικό τεστ που «λειτουργεί» με τραγούδι και φωνές

Αυτός που υποβάλλεται στον έλεγχο, μπαίνει σε θάλαμο και τραγουδά για 8 δευτερόλεπτα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Γερμανία ειδικοί δοκιμάζουν διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό το οποίο λειτουργεί με τραγούδι και δυνατή φωνή.

Με στόχο γρηγορότερο αποτέλεσμα με πιο «ευχάριστη» διαδικασία, στη Γερμανία δοκιμάζεται διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, το οποίο «λειτουργεί» με τραγούδι ή δυνατή φωνή.

Το rapid test βασίζεται σε μια -δυσάρεστη για αρκετούς- διαδικασία που περιλαμβάνει τη λήψη επιχρίσματος από τον λαιμό. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 15 - 20 λεπτά.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με νέες τεχνολογίες που αναγνωρίζουν ταχύτερα και με λιγότερο δυσάρεστη διαδικασία αν κάποιος έχει κορωνοϊό και τον μεταδίδει με βάση τον αέρα της αναπνοής. Μία από αυτές δοκιμάζεται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο βιομηχανικής επαγγελματικής κατάρτισης της πόλης Ρέμσάιντ στη Γερμανία και η έγκρισή του έχει ήδη ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το δίκτυο ntv.de.

Ονομάζεται QuBA (Quick Breath Analyzer) και πρόκειται για έναν θάλαμο εντός του οποίου πρέπει να σταθεί αυτός που υποβάλλεται στον έλεγχο. Η εκπνοή του αέρα από μόνη της δεν είναι αρκετή: Πρέπει να φωνάξει ή να τραγουδήσει για τουλάχιστον 8 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι στην Αυστρία κάνουν self test για κορωνοϊό σε μαθητές με γλειφιτζούρια.

«Στη συνέχεια μπορεί να βγει το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα μέσα σε ένα λεπτό» είπε ο Ινγκο Μπρόιερ, εκπρόσωπος της εταιρείας που θα το εμπορεύεται» στο ntv.

«Γνωρίζουμε ότι ένα μολυσματικό άτομο εκπέμπει σημαντικά περισσότερα σωματίδια από ένα μη μολυσματικό άτομο. Με την νέα τεχνολογία θα εντοπίζονται τα μολυσμένα άτομα με βάση το μέγεθος και τη συγκέντρωση των σωματιδίων» εξήγησε από τη μεριά του ο ειδικός αερολυμάτων Κρίστοφ Άσμπαχ της Εταιρείας Ερευνών αερολυμάτων («Society for Aerosol Research)».

«Η ακρίβεια των διαγνωστικών τεστ στον θάλαμο QuBA είναι συγκρίσιμη με μια δοκιμή PCR» δήλωσε ο Ολλανδός εφευρέτης, Πέτερ βαν Βέες, στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ένας θάλαμος QuBA κοστίζει περίπου 120.000 ευρώ, αλλά ένα μεμονωμένο τεστ θα είναι βέβαια συγκριτικά φθηνό. Μια άλλη διαφορά με το γρήγορο διαγνωστικό τεστ αντιγόνου (rapid test) είναι ότι δεν δημιουργούνται σκουπίδια. Επιπλέον, ο θάλαμος θα μπορεί να πραγματοποιεί έως και 80 τεστ/ώρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις