Κοσμος

Μακρόν και 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα

Ο Μακρόν θα τον μνημονεύσει με τελετή εν μέσω διαμαρτυριών της αριστερής αντιπολίτευσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Ναπολέοντα και η αντιπολίτευση ζητά «πολιτικώς ορθή ανάγνωση της ιστορίας».

Παρά τις διαμαρτυρίες ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να γιορτάσει στις 5 Μαΐου τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο στον περίβολο του Institut de France, του οποίου ο αυτοκράτορας ήταν μέλος, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του στο Μέγαρο των Απομάχων.

Από το περιβάλλον του προέδρου έγινε γνωστό ότι δεν θα κάνει «πολιτικώς ορθή ανάγνωση της ιστορίας» όπως ζητεί η αριστερή αντιπολίτευση, αλλά θα αναφερθεί στις αντιφάσεις του Βοναπάρτη: «η λογική της ομιλίας δεν θα είναι ούτε η απόρριψη, ούτε η καταγγελία του μεγάλου ανδρός,» είπε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Elysée. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Μακρόν θα αναφερθεί στην  επαναφορά της δουλείας από τον Βοναπάρτη, η απάντηση ήταν μάλλον θετική, αλλά η ουσία της ημέρας μνήμης θα είναι η σταθερή αναγνώρισή του ως μια από τις θεμελιώδεις προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας και ως ένας από τους ιδρυτές του νεοτερικού κράτους.

Στην εκστρατεία εκκαθάρισης της ιστορίας και δημιουργίας μιας νέας ιστορικής αφήγησης, ο Ναπολέων εμφανίζεται, όχι αδίκως, ως παράγοντας παλινόρθωσης της απολυταρχίας, ο οποίος, επιπλέον, έσυρε τη Γαλλία σε δαπανηρούς και πολυαίμακτους πολέμους. Από την άλλη πλευρά, δημιούργησε θεσμούς, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, τον αστικό κώδικα, τις νομαρχίες, τις ανώτατες σχολές υψηλού κύρους και το Συμβούλιο του Κράτους.

Η απόφαση για τον εορτασμό ελήφθη στις 10 Μαρτίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal, αναμένοντας τις αντιδράσεις δήλωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη μορφή της ιστορίας» κι ότι «πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά στις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες και δυσκολότερες στιγμές, ιδιαίτερα όταν φαίνονται δυσάρεστες στα σημερινά μάτια.» Η αριστερή αντιπολίτευση, εκτός του ότι κρίνει τον Ναπολέοντα ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κατηγορεί τον Μακρόν ότι αναλώνεται σε τελετές, αρέσκεται υπερβολικά σε πομπώδεις εκδηλώσεις κι ότι πάσχει από ναπολέοντειο σύνδρομο.

Ακόμα και η υπουργός Ισότητας, Εlisabeth Moreno, αναφέρθηκε στον Ναπολέοντα ως «έναν από τους χειρότερους μισογύνηδες» και έκανε λόγο για τη δουλεία.

Μέγας Ναπολέων Βοναπάρτης - Πέθανε εξόριστος στη Αγία Ελένη

Ο «Μεγάλος Κορσικανός» πέθανε στο νησί Αγία Ελένη, στον νότιο Ατλαντικό, όπου ήταν εξόριστος τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του.

Βρίσκεται σταθερά στη λίστα των πιο αγαπημένων ιστορικών προσώπων των Γάλλων ανάμεσα στον Ντε Γκολ, τη Σιμόν Βέιλ, την Ιωάννα της Λορένης, τη Μαρί Κιουρί και την Εντίτ Πιάφ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις