Κοσμος

Μια ώρα στο skype με τους Ινδούς φίλους και τη ζωή τους στο Δελχί

«Δυσκολευτήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους αυστηρούς κανόνες κλειδώματος, τώρα συνηθίσαμε αλλά όλοι είμαστε σκυθρωποί»

roula-pappa-soulounia.jpg
Ρούλα Παππά-Σουλούνια
ΤΕΥΧΟΣ 781
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Ινδία
© Stringer / Getty Images-Ideal Image

Πέρασμα στην Ινδία: Μια κουβέντα για την πανδημία του κορωνοϊού και τη ζωή στο Δελχί

Το 43% των ανθρώπων στην Ινδία πάσχει από κατάθλιψη, καταγράφεται επίσης αυξημένος αριθμός περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης λόγω της πανδημίας

Με την Ινδία με συνδέει μια ανεξήγητη έντονη έλξη, από το 2009 που άρχισα να την ανακαλύπτω μέχρι και σήμερα - και γράφω «μέχρι σήμερα», γιατί σίγουρα η πανδημία μου έβαλε τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι, δεν κατάφερε όμως, να με σταματήσει να ταξιδεύω στα όνειρά μου. Ονειρεύομαι τα μιλιούνια των ανθρώπων, τα χρώματα, τα αρώματα, τις πίτες nan, τα φαγητά με κάρι, τα παζάρια, τους χορούς, τις μουσικές, ζηλεύω τη βαθιά πίστη στους θεούς που τους γαληνεύει, την ιστορικότητά τους.

Και να που το skype μηδένισε τις αποστάσεις, κέρδισα για λίγο τη χαρά της επαφής, βρέθηκα στο Δελχί, αντάμωσα με τους αγαπημένους μου φίλους, την Αρούνα, την κόρη της Νομίτα, τον Ραμί τον άνδρα της, τα παιδιά τους. Όλοι πρόθυμοι, εκκολαπτόμενοι ρεπόρτερς, τράβηξαν φωτογραφίες και μέσα στη χαρά που με έβλεπαν μου μίλησαν για τα ανομολόγητα που μας βρήκαν.

«Η Ινδία είναι μια πολύχρωμη χώρα γεμάτη ζωή, μπορεί μέσα σε αυτή την πληθώρα ανθρώπων να έχουμε και άσχημα πράγματα, αλλά το καλό υπερισχύει του κακού. Η πανδημία μάς στοιχίζει πολύ, μας έχει γονατίσει. Εμείς είμαστε πολύ εξωστρεφείς, κοινωνικοί, δεμένοι με τη φύση, κυκλοφορούμε συνέχεια, ανταμώνουμε φίλους, λατρεύουμε τις γιορτές, τους γάμους, τα έθιμά μας είναι θορυβώδη, λαμπερά, τα περισσότερα γίνονται στα πάρκα, στους δρόμους. Δυσκολευτήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους αυστηρούς κανόνες κλειδώματος, τώρα συνηθίσαμε αλλά όλοι είμαστε σκυθρωποί. Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τα επίπεδα στρες αυξήθηκαν, 43% των ανθρώπων εδώ πάσχουν από κατάθλιψη. Επίσης έχουμε αυξημένο αριθμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης, καθώς οι εντάσεις σε ορισμένα σπίτια είναι πολλές. Τα συναισθήματα της μοναξιάς, της ερήμωσης καλύπτουν σιγά-σιγά τα πάντα. Δεν υπάρχει αισιοδοξία, πιστεύαμε ότι η πανδημία θα εξελιχθεί καλύτερα, αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο, τον Ιανουάριο η κατάσταση ήταν καλύτερη τώρα είναι χειρότερη» μου διηγείται λυπημένα η Αρούνα.

Η κύρια αιτία της αύξησης των κρουσμάτων αποδίδεται στις μεγάλες γαμήλιες γιορτές, καθώς η γαμήλια περίοδος στην Ινδία είναι Φεβρουάριο και Μάρτιο, επίσης και στις τοπικές εκλογές που έγιναν σε πέντε πολιτείες την ίδια χρονική περίοδο. Η πληθυσμιακή βόμβα του κορωνοϊού εκτοξεύτηκε στα ύψη, μπορεί να άνοιξαν τα μαγαζιά, τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις, σε κάποιες πόλεις όπως το Δελχί, αλλά οι Ινδοί φοβούνται ιδιαίτερα, βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα, αυτοί που κυκλοφορούν στα μαγαζιά και στα εστιατόρια είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί και οι νεότεροι.

Η κουβέντα μας συνεχίζεται, τους ρωτώ για το εμβόλιο, όλοι τους έχουν εμβολιαστεί εκτός από τα παιδιά με το Covaxine το ινδικό, αλλά γενικότερα πλανιέται μια αμφισβήτηση για τα εμβόλια, όσο πιο μορφωμένοι είναι, μου εξηγούν, τόσο πιο πολύ φοβούνται.

Ο Ράμι, που μπήκε τελευταίος στη κουβέντα μας, είναι πιο αισιόδοξος από όλους, κρίνει ότι ειδικά οι άνθρωποι της γης, που ασχολούνται με τη γεωργία, έχουν αποκτήσει ανοσία: «Από την Ινδία έχουν περάσει όλες οι επιδημίες, από πανώλη μέχρι χολέρα, η Covid δεν θα μας νικήσει, οι στατιστικές αυτό αποδεικνύουν. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά κέντρα εμβολιασμού τόσο στην αγροτική όσο και στην αστική Ινδία. Πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά, ο ιός μάς έδωσε την ευκαιρία να φρενάρουμε, να απομονωθούμε με τους εαυτούς μας, να σκεφτούμε πόσο γρήγορα περνούσαν οι ζωές μας. Μας έδωσε χρόνο, χώρο αναπνοής για να αναλογιστούμε πραγματικά τι δεν μας άρεσε, να αλλάξουμε όσα δεν μας ικανοποιούσαν. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας είναι να εστιάζουμε στα θετικά, όλοι μας μπορούμε να το καταφέρουμε γνωρίζοντας ότι θα περάσει και αυτό».

Θυμόμαστε μαγευτικές στιγμές που ζήσαμε στη γιορτή των χρωμάτων την άνοιξη του 2015, γέλια που κάναμε, μου πήρε μέρες να διώξω το πράσινο χρώμα από τα μαλλιά μου. Το Holi είναι ένα από τα μεγαλύτερα ινδουιστικά θρησκευτικά φεστιβάλ, συμβολίζει τη γονιμότητα, την καλή συγκομιδή, και γίνεται αρχές άνοιξης. Όλα καλύπτονται απ’ άκρη σ’ άκρη με χρωματιστή σκόνη και δημιουργείται ένας φαντασμαγορικός καμβάς γεμάτος χρώματα και χαμογελαστούς ανθρώπους. Πέρα, όμως, από τις όμορφες εικόνες και το ασταμάτητο πάρτι, έχει βαθιές καταβολές, έναν βαθύτερο συμβολισμό. Ο εορτασμός εξυμνεί τη νίκη του καλού υπέρ του κακού, το τέλος του χειμώνα και την έναρξη της άνοιξης. Φέτος το Holi έγινε εντελώς οικογενειακά σε μερικές αυλές σπιτιών, αλλά κανείς δεν ξέρει αν καταφέρει να διώξει το κακό…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.