- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στις 28 χώρες της ΕΕ, η τάση είναι εναντίον της ενεργητικής ευθανασίας και υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
Ο νόμος για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία που έφερε στο κοινοβούλιο ο Olivier Falorni, εκπρόσωπος της περιοχής Charente-Maritime, δεν υπερψηφίστηκε τελικά στη γαλλική εθνοσυνέλευση. Η Γαλλία δεν έχει θεσπίσει ακόμα διατάξεις περί «ενεργητικής» ευθανασίας σαν εκείνες που ισχύουν στην Ελβετία και σε τρεις χώρες της ΕΕ ―Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο. Ωστόσο, ασκείται πίεση να θεσπιστεί νόμος που να νομιμοποιεί την «ιατρική παρέμβαση σε ασθενείς που υποφέρουν και που επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε αποτελεσματικές καταπραϋντικές πρακτικές». Η κυβέρνηση Μακρόν δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα σε καιρό πανδημίας· στους διαδρόμους της Εθνοσυνέλευσης πολλοί ήταν όσοι έλεγαν πως η πρόταση του Falorni δεν έχει καλό timing μιας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ήδη αρκετά μακάβρια
Μετά από έξι ώρες συζητήσεων η πρόταση νόμου δεν πέρασε για 17 μόνο ψήφους: καθώς, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση απαιτούνται 289 ψήφοι για να υπάρξει πλειοψηφία, οι 248 ψήφοι υπέρ, που ήταν διασκορπισμένες σε όλα τα κόμματα, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει το χρόνιο αυτό ζήτημα και πάλι σε εκκρεμότητα. Το κεντροδεξιό κόμμα των Républicains φαίνεται αμφίθυμο, αλλά κι από το κόμμα του Μακρόν République en Marche ―το οποίο κάλεσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση― ακούγονται φωνές όπως εκείνη του υπουργού υγείας Olivier Véran ο οποίος δήλωσε πως η πολιτική διαμάχη γύρω από την ενεργητική ευθανασία «δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή». H απροθυμία του Μακρόν να αγωνιστεί υπέρ του νόμου για την ευθανασία ―ένα ζήτημα που συζητιέται από το 2002― αντιμετωπίστηκε από τους πιο ριζοσπαστικούς ως μια ακόμα ένδειξη δειλίας, ενώ οι πιο συντηρητικοί εξέφρασαν ανακούφιση που «μια ανθρώπινη αρχέγονη απαγόρευση, η πρόκληση θανάτου, δεν νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία.» Οι πολιτικοί παρατηρητές λένε πάντως ότι η ψήφιση του νόμου απλώς αναβλήθηκε: αν και ο Μακρόν δεν έχει εκφραστεί υπέρ της ευθανασίας, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Εric Dupond-Moretti, έχουν διατυπώσει θετική άποψη. Το ζήτημα της ευθανασίας προβλέπεται να συμπεριληφθεί στην προεκλογική εκστρατεία του 2022. Προς το παρόν, απαγορεύονται η ενεργητική ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ενώ από το 2005 επιτρέπεται η παθητική ευθανασία, δηλαδή, η δυνατότητα των ασθενών να διακόψουν τη θεραπευτική τους αγωγή, είτε πρόκειται για χορήγηση φαρμάκων είτε μια μηχανική υποστήριξη.
Στις 28 χώρες της ΕΕ, η τάση είναι εναντίον της ενεργητικής ευθανασίας και υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ενώ οι περισσότερες χώρες αποδέχονται το δικαίωμα του ασθενούς στην άρνηση της θεραπείας. Παρότι μόνο τρεις χώρες έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία, οι διατάξεις είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει περιθώριο ευελιξίας, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, στη Γερμανία, στη Φιλανδία και στην Ισπανία. Στην Ολλανδία 15 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, πάνω από 25% των θανάτων επέρχονται με αυτόν τον τρόπο.