Κοσμος

O Dion Beary για τα blogs της πολιτικής ορθότητας

Είναι άραγε το Tumblr σαν «ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλόουν στην πίσω πλευρά του Διαδικτύου»;

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπολογιστής που δείχνει σελίδα του ιστότοπου tumblr
© EPA/MAST IRHAM

Ο Dion Beary, δημιουργός και συντονιστής του «This is White Privilege» είπε στους New York Times γιατί απομακρύνθηκε από τη λογική και τη ρητορική του Tumblr.

Όποιος συμμετείχε στην πλατφόρμα Tumblr στη δεκαετία του 2010, ξέρει τα ιστολόγια κοινωνικής δικαιοσύνης όπως το «This Is White Privilege» και το «Your Fave Is Problematic». Εισήγαγαν μια σειρά από έννοιες όπως τις «ρατσιστικές και σεξιστικές μικροεπιθέσεις» και τον «ρατσισμό της φυλετικής αχρωματοψίας» που έγιναν viral και πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Τώρα ακόμη και οι δημιουργοί του Tumblr παραδέχονται ότι προώθησαν ένα είδος υπεραπλουστευμένης αυτοδικίας: ο Dion Beary, δημιουργός και συντονιστής του «This is White Privilege» είπε στους New York Times γιατί αποφάσισε να απομακρυνθεί από τη λογική και τη ρητορική του Tumblr.

Το «This Is White Privilege» είναι ένας τρόπος παρέμβασης στον δημόσιο λόγο ο οποίος κρίνει τι είναι ρατσιστικό και τι όχι: πρόκειται δηλαδή για ένα πολιτικό επιχείρημα που διυλίζει ό,τι γράφουν οι χρήστες στα social media με σκοπό να αποκαλύψει ρατσιστικά, μυσογυνικά, ομοφοβικά στοιχεία ακόμα και σε αναρτήσεις και ανταλλαγές που δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Το blog «Τhis is White Privilege» έχει στόχο να δείχνει στους ανθρώπους πόσο ρατσιστές και αντιφεμινιστές είναι χωρίς να έχουν επίγνωση. Αλλά, όπως λέει σήμερα ο νεαρός από τη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας, κατέληξε να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Πριν από λίγο καιρό, κάποιος περιέγραψε το Tumblr σαν ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλόουν στην πίσω πλευρά του Διαδικτύου. Η παρομοίωση κλόνισε τον Beary που τώρα λέει ότι όταν ήταν 20 ή 22 ετών, ένιωθε ότι ήξερε τα πάντα κι ότι όλα αυτά τα ζητήματα  -φυλή, φύλο κτλ- «ήταν απλά, ασπρόμαυρα και εύκολα να τα κατανοήσει κανείς». «Όταν άρχισα να εποπτεύω το Tumblr, πίστευα πως αν διαφωνείς μαζί μου, σημαίνει ότι μισείς τους μαύρους. Σήμερα, στα 31 μου, νιώθω πολύ διαφορετικά», λέει στους New York Times. «Όσο για το “Your Fave is Problematic”, που επίσης παίρνει μέρος στη δημόσια συζήτηση είναι υπέροχο και μαζί φρικτό. Κρίνει και διατυπώνει ιδέες με εύπεπτο τρόπο κάνοντας τον διάλογο τόσο εύκολο ώστε δεν χρειάζεται πια να σκεφτόμαστε. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι χωρίς κριτική σκέψη. Δηλαδή, εντέλει αποθαρρύναμε την κριτική σκέψη».

Dion Beary
O Dion Beary

Αλλά προτού ο Dion Beary απομακρυνθεί από το Tumblr, απολάμβανε, όπως λέει, την εξουσία που είχε το 2013-2016: η δύναμη να κινητοποιεί ομάδες ανθρώπων στο διαδίκτυο προκαλούσε αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλό του. «Όταν μπορείς να αναγκάσεις την Tyra Banks να ζητήσει συγγνώμη για ένα ρόλο που έπαιξε σε ένα reality show πριν από 15 χρόνια», λέει, «νιώθεις υπερήρωας. Το Tumblr βασίστηκε πάνω στον εφηβικό θυμό, στη μνήμη του χρυσόψαρου του διαδικτύου και στην ανάγκη μου να αποκτήσω θαυμαστές. Αλλά δεν είμαι πια έφηβος και δεν αισθάνομαι όπως αισθανόμουν όταν πήγαινα στο λύκειο. Σήμερα δεν θα ξεκινούσα το “This Is White Privilege”: δεν θέλω να είμαι προκλητικός και ούτε νιώθω υπερήφανος για τον άγριο τρόπο που με έκανε να συμπεριφέρομαι. Αλλά, πρέπει να παραδεχτώ ότι σήμερα όλο το διαδίκτυο μοιάζει με το παλιό Tumblr: οι υπεύθυνοι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταγγέλλουν τα λάθη των άλλων σαν να είναι οι ίδιοι αλάθητοι. Καταγγέλλουν όσα κρίνουν οι ίδιοι ως “λάθη” ή, ακόμα χειρότερα, όσα θεωρούν “ηθικά σφάλματα”. Σήμερα δεν με ενδιαφέρει πια να καταγγέλλω και να αναγκάζω ανθρώπους να ζητούν συγνώμη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.