Κοσμος

Οι εργαζόμενοι της Amazon ψηφίζουν εναντίον του συνδικάτου

Η Αmazon κατηγορείται για «χειρισμό» εργαζομένων και νοθεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνδικαλισμός στην Amazon: Εργαζόμενοι ψήφισαν εναντίον του συνδικάτου - Η αντίδραση της εταιρίας και της Ένωσης Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων

Οι υπάλληλοι της Amazon στο Bessemer της Αλαμπάμα, κοντά στο Μπέρμινχαμ, ψήφισαν κατά της εγγραφής του προσωπικού -περίπου 5.800 άτομα- στο συνδικάτο. Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) ανακοίνωσε ότι από 3.041 έγκυρες ψήφους, 1.798 εργαζόμενοι στη μονάδα της Amazon ψήφισαν κατά της συμμετοχής στο συνδικάτο, ενώ 738 ψήφισαν υπέρ. Συνολικά ψήφισαν 3.215 άτομα.

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν ταχυδρομικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για το αν θα συμμετάσχουν στην Ένωση Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU), κάτι που η διεύθυνση της Amazon προσπαθούσε να αποτρέψει. Η μονάδα του Bessemer είναι η δεύτερη εγκατάσταση της Amazon στις ΗΠΑ που ψήφισε για το συνδικάτο, μετά από μια πολύ μικρότερη αποθήκη στο Ντέλαγουερ. Η Ένωση RWDSU ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή ότι θα αμφισβητήσει νομικά τις εκλογές, διότι πιστεύει ότι τα αποτελέσματα ήταν απόρροια εκφοβισμού και παράνομων ενεργειών της εργοδοσίας: όπως δήλωσε ο πρόεδρος της RWDSU, Stuart Appelbaum, «απαιτείται έρευνα για τη συμπεριφορά της Amazon και την ενδεχόμενη νοθεία σ’ αυτή την ψηφοφορία».

Aπό την πλευρά της η διεύθυνση της Amazon τουίταρε συγχαίροντας τους υπαλλήλους που καταψήφισαν το συνδικάτο, προσθέτοντας σε δελτίο τύπου πως «είναι εύκολο να προβλέψουμε ότι οι συνδικαλιστές θα πουν ότι η Amazon εκφοβίζει τους υπαλλήλους, αλλά βεβαίως αυτό δεν ισχύει». Αν και ο συνδικαλισμός στις ΗΠΑ δεν έχει καλό όνομα -και δεν λείπουν οι εύλογες αιτίες- ούτε αυτό που διατείνεται η διεύθυνση ισχύει: η εταιρεία κάλεσε στο Bessemer ακριβοπληρωμένους ομιλητές που έκαναν διαλέξεις στους υπαλλήλους πείθοντάς τους ότι το συνδικάτο θα έβλαπτε τα συμφέροντά τους, ενώ διεξήγαγε πολυεπίπεδη διαφημιστική καμπάνια κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με καταχωρίσεις στο Facebook και πανό στις αποθήκες, στις αίθουσες διαλείμματος και στις τουαλέτες. Παραλλήλως, επί δύο μήνες οι επόπτες ενθάρρυναν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «όχι».

© EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Αυτές οι τακτικές είναι νόμιμες σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο των ΗΠΑ, γεγονός που ωφελεί τους εργοδότες. Ενώ η Amazon απολαμβάνει, εκ των πραγμάτων, απρόσκοπτη πρόσβαση στους εργαζομένους, οι συνδικαλιστές έπρεπε να τους σταματούν στο πάρκινγκ καθώς έφευγαν για να τους μιλήσουν για τις ενδεχόμενες αρετές του συνδικαλισμού. Επιπροσθέτως, καθώς έπρεπε να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής απόστασης λόγω του COVID-19, η εκστρατεία έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την Ένωση.

Η Αmazon απασχολεί 750.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και έχει αποθήκες και κέντρα διαλογής σε τέσσερις ηπείρους. Ο Jeff Bezos, o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, εισπράττει 321 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, δηλαδή 3.715 το δευτερόλεπτο.