- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η Ελλάδα
Ο Φίλιππος ήταν ο συνδετικός κρίκος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τη χώρα μας
Τα τραυματικά παιδικά χρόνια του πρίγκιπα Φίλιππου και η ιδιαίτερη σύνδεσή του με την Ελλάδα
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος διαδραμάτισε έναν κρίσιμο αλλά συχνά υποεκτιμημένο ρόλο στην επιβίωση της μοναρχίας, αυτού του «αρχαίου θεσμού» της Μεγάλης Βρετανίας. Ειδικά κατά τα πρώτα έτη της βασιλείας της Ελισάβετ Β΄, μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, η παρουσία στο πλάι της του μακροβιότερου βασιλικού συζύγου υπήρξε καταλυτική για τη σταθεροποίηση της Μοναρχίας - το ρεκόρ διατηρούσε προηγουμένως η σύζυγος του Γεωργίου Γ΄, Σαρλότ. Έναν αιώνα μετά από τη γέννησή του ο Πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία ενενήντα εννέα ετών. Η σύζυγός του, η Βασίλισσα, έχει σε λίγες ημέρες (21/4) τα ενενηκοστά πέμπτα γενέθλιά της. Σιγά-σιγά, διαφαίνεται το πέρασμα σε μία νέα εποχή.
Το ευρύτερο -μη βρετανικό- κοινό τον «γνώρισε» μέσα από τη δημοφιλή σειρά του Netflix, «Το Στέμμα», όπου η μάλλον σκληρή απεικόνισή του θολώνει την πραγματική φυσιογνωμία της δημόσιας προσφοράς του. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έσπασε όλα τα ρεκόρ στη μακρά καριέρα του ως βασιλικός σύζυγος από το 1952, πραγματοποιώντας περί τις 22.000 δημόσιες εμφανίσεις. Διαθέτοντας μία ιδιαίτερα φλεγματική αίσθηση του χιούμορ παρατήρησε κάποτε σχετικά πως πρέπει να ήταν ο πιο πεπειραμένος στα θέματα δημοσίων εγκαινίων και παρουσίασης πλακών στον κόσμο!
Υπάρχουν διάφορες ιστορίες ανεκδοτολογικού περιεχομένου για τον αποβιώσαντα πρίγκιπα. Για παράδειγμα, οι γηγενείς του νησιού Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό τον λάτρευαν ως θεό. Από την άλλη, ο ίδιος, όπως και ο θείος του, λόρδος Μάουντμπαττεν, ασχολούταν έντονα με το θέμα των ιπτάμενων δίσκων, διατηρώντας συνδρομή και στο Flying Saucer Review! Στο ίδιο πλαίσιο, ήδη από τη δεκαετία του 1950, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ταξιδιών στο Διάστημα.
Όμως, πιο ενδιαφέρον στοιχείο της βιογραφίας του ίσως είναι τα τραυματικά παιδικά χρόνια και η ιδιαίτερη σύνδεσή του με την Ελλάδα. Ο Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στο νησί της Κέρκυρας, οκτώ χρόνια μετά από τη δολοφονία του Έλληνα Βασιλέα Γεωργίου Α΄ στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν ο Έλληνας Πρίγκιπας Ανδρέας, πρώτος ξάδελφος του οποίου υπήρξε ο Βασιλέας Γεώργιος Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πατέρας του δικάστηκε και παραλίγο να εκτελεστεί για τις πράξεις του κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Σε βρεφική ακόμη ηλικία, ο Φίλιππος επιβιβάστηκε μαζί με την οικογένειά του σε βρετανικό πολεμικό πλοίο κατά τα ταραχώδη γεγονότα του 1922. Φαίνεται πως, χωρίς να φταίει, ενεπλάκη από πολύ νωρίς σε μία πικρή διαμάχη που χαρακτήρισε αρκετές δεκαετίες της ελληνικής ιστορίας.
Πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής του σε εξορία στα περίχωρα του Παρισιού. Τότε, το 1930, σε ηλικία εννέα ετών, έχασε τη μητέρα του, Πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του για να ζήσει με μία ερωμένη του. Η διάσπαση της οικογένειας ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα όταν όλες οι μεγαλύτερες αδελφές του Φιλίππου παντρεύτηκαν Γερμανούς πρίγκιπες. Ουσιαστικά, στα εννέα του χρόνια ο Φίλιππος είχε χάσει όλη του την οικογένεια. Το 1937 έχασε σε αεροπορικό δυστύχημα και την αγαπημένη του μεγάλη αδελφή. Τον επόμενο χρόνο έχασε και τον θείο του, Τζόρτζι, οποίος είχε αναλάβει ουσιαστικά την ανατροφή του. Τότε μπήκε στη ζωή του ο λόρδος Μάουντμπαττεν, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ενορχήστρωσε όχι μόνο τη γνωριμία αλλά και τον γάμο του Φιλίππου με την Ελισάβετ.
Τα ταραχώδη γεγονότα του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα σημάδεψαν τη σχέση του Πρίγκιπα Φίλιππου με την Ελλάδα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν έτρεφε καμία συμπάθεια για τη χώρα μας. Άλλοι διατείνονται πως όσο περνούσαν τα χρόνια ενθάρρυνε τον γιο του να καλλιεργήσει έναν βαθύ σεβασμό και αγάπη για την χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η αλήθεια, όπως αποτυπώνεται σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρίγκιπας Κάρολος εκτιμά και αγαπά τους Έλληνεςׄ άλλωστε και στις δικές του φλέβες κυλά ελληνικό αίμα. Αποκορύφωμα της ειδικής σχέσης του Βρετανού βασιλέα με τη χώρα μας υπήρξε ο πανηγυρικός λόγος του κατά τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σπάνια άλλος ξένος ηγέτης έχει αναφερθεί με τόσο κολακευτικά λόγια στην Ελλάδα.
Ο Φίλιππος ήταν ο συνδετικός κρίκος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με τη χώρα μας. Ο διάδοχος Κάρολος, ίσως, σύντομα φέρει ακόμη πιο κοντά τους δύο λαούς που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες και των οποίων οι σχέσεις διέπονται από φιλία και πνεύμα στενής συνεργασίας. Κάπως έτσι, η μία γενιά κληροδοτεί στην επόμενη τα βιώματα αλλά και της ελπίδες μίας ιδιαίτερης πτυχής της κοινής μας ιστορίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.