Κοσμος

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ποιες οι «ζυμώσεις» μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου © EPA / ABIR SULTAN /POOL

Ισραήλ: Ο πρόεδρος έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου - Ποιες οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα - Ποιοι έχουν εκφράσει στήριξη.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε σήμερα (6/4) ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με τα κόμματα που εκλέχθηκαν κατά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα. 

Σε ανακοίνωσή του ο Ρέουβεν Ρίβλιν, σημείωσε: «Έλαβα την απόφασή μου βάσει των συστάσεων (των κομμάτων), τα οποία επεσήμαναν ότι ο βουλευτής, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό αποφάσισα να του ζητήσω να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για εμένα», τόνισε ο Ρίβλιν, πρώην βουλευτής του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, μία ημέρα μετά την επανέναρξη της δίκης για διαφθορά του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Ακόμη, ο Ισραηλινός πρόεδρος σχολίασε: «Γνωρίζω την άποψη που έχουν πολλοί, ότι ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να αναθέσει αυτό το έργο σε έναν υποψήφιο που είναι αντιμέτωπος με εγκληματικές κατηγορίες, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία και την απόφαση των δικαστηρίων, ένας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ακόμη κι αν αντιμετωπίζει κατηγορίες». 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πολιτικός του Ισραήλ και βρίσκεται στην πρωθυπουργία αδιαλείπτως από το 2009. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού καθώς πρέπει να βρει αρκετούς συμμάχους για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες στην Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Νετανιάχου έχει περιθώριο 28 ημερών για να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση. Ο Ρίβλιν μπορεί να τους δώσει παράταση άλλων δύο εβδομάδων προτού επιλέξει άλλον υποψήφιο να ηγηθεί των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή να ζητήσει από το κοινοβούλιο να επιλέξει κάποιον.

Στις εκλογές της 23ης Μαρτίου το Λικούντ κέρδισε 30 έδρες. Μαζί με τους παραδοσιακούς του συμμάχους – τους υπερορθόδοξους και το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός-- συμπληρώσει 52 έδρες και τώρα πρέπει να στραφεί σε άλλα κόμματα για να συμμετάσχουν στην κυβέρνησή του. Συνολικά 13 κόμματα μοιράζονται τις 120 έδρες της Κνεσέτ.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ο 71χρονος Νετανιάχου έχει προτείνει στον Ναφτάλι Μπένετ, της ριζοσπαστικής δεξιάς, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. Πάντως, ο ίδιος δεν πρότεινε ούτε τον Νετανιάχου ούτε τον Γιαΐρ Λάπιντ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές, για να αναλάβουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις του. Ακόμη, έχει επισημάνει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα πριν την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Στις υπόλοιπες διαβουλεύσεις, ο Λάπιντ του Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) πρότεινε στον Μπένετ να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και με την προοπτική να αναλάβουν εκ περιτροπής την πρωθυπουργία, με πρώτο τον Μπένετ. Όμως ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Ένα ακόμη κόμμα που φαίνεται ότι έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις είναι το ισλαμιστικό Raam. Ο επικεφαλής του Μάνσουρ Αμπάς επίσης δεν πρότεινε κάποιον υποψήφιο στον Ρίβλιν και έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με όποιον αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, σύμμαχος του Νετανιάχου, αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους ισλαμιστές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.